Otopeni

Sfântul Ilie este ocrotitorul spiritual al celor pentru care zborul înseamnă pasiune, dăruire, loc de muncă și de jertfă, uneori. Celebrat la 20 iulie, Sf. Ilie este, din 1913, patronul aviatorilor și, în consecință, Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene se sărbătorește  tot pe 20 iulie.

 

Text și foto: Cristina Bunea

Baza 90

La capătul străzii Zborului, din orașul Otopeni se află Baza 90 Transport Aerian „Gheorghe Bănciulescu” și, judecând după mulțimea de oameni și mașini, e clar că Ziua Porților Deschise a fost și este un eveniment de succes. Și cum să nu aibă succes atunci când copiii și adulții au ocazia, unică în an, să urce la bordul unor aeronave de care numai în filmele americane au auzit/văzut.

Ce-i, de colea să simți puterea unui celebru avion de luptă cu reacție – MIG-21 LanceR –  cel mai produs din toate timpurile? Ți se întâmplă în fiecare săptămână să faci un zbor cu C-27J Spartan sau cu C-130B Hercules? Nu, dar a fost posibilă o astfel de cursă pentru aceia care s-au înscris la zbor, la începutul lunii iulie, pe pagina de socializare a Bazei 90. Iar urcarea la bord nu a fost ca trecerea cuțitului prin brânză, ci după semnarea unui angajament că fiecare zboară pe propria răspundere și după un control minuțios.

Puma care zboară

IAR-330 este un elicopter de luptă produs de Întreprinderea Aeronautică Română, la Brașov, sub o licență de la firma franceză Aérospațiale. România se mândrește cu acest elicopter, pentru că a fost una dintre puținele colaborări în plan militar între
NATO și o țară din blocul comunist, programul începând în iulie 1974.

Elicopterul expus la Baza 90 a fost unul Puma, special utilat pentru evacuări me­­dicale, operațiune codată internațional sub numele
MEDEVAC (medical evacuation). Câteva Puma SOCAT au oferit și o demonstrație de plantare a luptătorilor pe un câmp și copiii tare au mai exclamat când, prin ușa deschisă, luptătorii coborau pe frânghie.

Roboți, mitraliere, gloanțe

Expozițiile statice cu tehnică militară au fascinat, la rândul lor, mulțimea de vizitatori și pe bună dreptate. Robotul telecomandat, expoziția cu tehnici de apărare cu mâinile goale și indicații de construire a diferitelor capcane, o autospecială de intervenții pentru distrugerea munițiilor, sistemul de parașutare și puștile mitraliere ale secției Scafandri pentru Operațiuni Speciale, echipamentele de pompieri, muniția pentru tunuri, hărțile – toate reprezintă un univers la care mulți copii și adulți visează. Doar că, din astfel de porți deschise și umplute cu idei minunate, se nasc și viitorii membri ai Forțelor Aeriene Române.