Guvernul României devine patetic, în demersul său pentru a strânge banii necesari răscumpărării operei lui Constantin Brâncuși, „Cumințenia Pământului”. Ultima găselniță a Executivului este cerșeala prin sms, după vechea metodă, care a dus la strângerea de fonduri pentru construirea Ateneului Român: „Dați un leu pentru Ateneu”. Astfel, pentru că românii nu se înghesuie să doneze bani pentru capodopera brâncușiană, a apărut ideea cu sms-ul, prin care se pot dona 2 euro pentru ca sculptura lui Brâncuși să rămână în proprietatea statului român. Demersul este admirabil, dacă n-ar fi, din păcate, lipsit de finalitate. Pe lângă faptul că această campanie a început cam târziu pentru a strânge 6 milioane de euro de la populație, care se vor adăuga celor cinci alocate de guvern, ea capătă accente, pe alocuri, ușor ridicole. Pentru că marea masă a populației se uită cam cruciș la operele marelui Brâncuși. Ele sunt gustate de un grup destul de restrâns de inițiați, care, din nou din păcate, nu prea au bani. În schimb, îmbogățiții de după Revoluție se uită chiorâș la ceea ce ei percep a fi „Urâțenia Pământului” și nu înțeleg cum se poate cere un purcoi de bani, chiar și pentru ei, pentru asemenea „bazaconie”. Eeei, își zic ei, crucindu‑se, păi io dau un milion pă Maybach și ăștia vor unșpe bulioane pe un pietroi fără noimă? Păi să compară Maybachu’ cu drăcovenia aia?, mi-l închipui făcându-și cruci și stuchindu-și în sân pe Gigi Becali.

În ceea ce privește marea masă a populației, cea care abia are după ce bea apă, sunt convins că cei care alcătuiesc acest grup numeros de cetățeni ai României sunt de părere că guvernanții noștri au luat-o razna: să scoți 5 milioane de euro de la buget și să ceri 6 milioane de la populație, în momentul în care sistemul medical este în colaps și în spitale se moare cu zile, când sărăcia lucie cuprinde zone tot mai întinse din țară, este nebunie curată! Prin urmare, nici vorbă ca această categorie să doneze vreun sfanț, fie chiar și prin sms!

Nici cu alte categorii sociale nu cred să aibă succes demersul. Cocalarii, pițipoancele, „vedetuțele” de doi lei care-și etalează prostia crasă și semianalfabetismul pe la televiziuni sunt convins că nu și-ar rupe de la gură niciun bănuț, decât doar dacă autorul „Cumințeniei Pământului” ar fi vreun Versace sau Vuitton! Ar mai rămâne doar maneliștii și admiratorii lor, pentru care artă nu înseamnă „pocitania” lui Brâncuși, ci vreo pictură de gang, cu felii de pepene și sâni de țigănci, sau carpete cu „Răpirea din serai” și care preferă să doneze pentru Catedrala Neamului decât pentru o bucată de piatră al cărui rost nu-l înțeleg.

 

În aceste condiții, demersul, de altfel lăudabil, al Guvernului, nu are mari șanse de reușite. Pentru că, așa cum am arătat, nu există o bază de colectare. Ăsta este poporul român, în aceste vremuri sucite. Iar dacă stau să mă gândesc că Brâncuși a luat calea străinătății și operele sale s-au răspândit prin lume din cauza celor care conduceau statul român pe atunci, ar fi corect ca acest stat să pună toți banii pentru a rămâne cu ”Cumințenia” marelui artist. Iată încă o dovadă a faptului că națiunea română se rostogoloște pe o pantă tot mai abruptă. Cea a degradării, în primul rând morale…