Pentru a doua oară în istoria serviciului de Salvare din România, a fost celebrată Ziua Națională a Ambulanței, zi care a marcat împlinirea a 110 ani de la apariția Medicinei de Urgență Prespitalicească în România. Cu acest prilej minunat, 45 de mașini de intervenție din întreaga țară și o șalupă de la Tulcea au defilat prin centrul Bucureștiului, într-un marș festiv. Iar cei mai inimoși și mai dedicați salvatori, au primit premii speciale.
Joi, 28 iulie, ora 09.00. O zi specială pentru ei, cei din linia întâi, care nu contenesc să se implice cu sufletul, cu priceperea și dăruirea pentru a-și scoate semenii din ghearele morții. Plini de emoție și expresivitate, două sute de salvatori din toată țara au poposit în Piața George Enescu, din Capitală, pentru a participa la un eveniment special. În aplauzele tuturor, medicii, asistenții, voluntarii și ambulanțierii, îmbrăcați în frumoasele uniforme de gală, au fost felicitați și au primit laude meritorii din partea celor ce recunosc că tot mai mulți români trăiesc datorită trudei asidue a acestor eroi adevărați.
Aniversare grandioasă, cu personalități prestigioase
La ceas aniversar, cadre medicale, oficialități de diferite ranguri, politicieni, reprezentanți ai unor instituții medicale și nemedicale le-au adresat sărbătoriților gândurile lor bune. Fostul ministru al Sănătății, dr. Nicolae Bănicioiu și prefectul Municipiului București, Paul Nicolae Petrovan, dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din Ministerul Afacerilor Interne sunt doar câteva personalități prestigioase care au fost alături de ambulanțieri, de ziua lor, i-au felicitat și au ținut discursuri care susțin activitatea angajaților Ambulanței din România.
Medalii și diplome de excelență
Ceremonia grandioasă a fost organizată de Federația Națională Sindicală “Ambulanța”, din România, și Asociația Serviciilor de Ambulanță din România. Ziua festivă s-a deschis în Piața George Enescu, din București, în acordurile Imnului României. Au urmat Imnul Ambulanței, o scurtă prezentare a istoriei Salvării, prezentarea flotei naționale a Serviciilor Publice de Ambulanță și a personalului care asigură asistența de urgență, inclusiv voluntari și ambulanțieri, realizate de dr. Alis și Cristian Grasu. Ulterior, fiecare serviciu de ambulanță din țară prezent la ceremonia festivă a primit, din partea organizatorilor, în semn de recunoștință și prețuire pentru întreaga activitate din anul anterior, câte o diplomă de excelență și o plachetă cu medalie aniversară.
Paradă, în sunet de sirenă
După celebrul, de acum, salut al Ambulanței, mașinile de intervenție au pornit într-un marș festiv. Parada ambulanțelor a avut loc pe traseul Piața George Enescu – Calea Victoriei. Mașinile s‑au deplasat cu viteza de 15 km pe oră. Coloana a mers dinspre Piața George Coșbuc spre B-dul Unirii până în Piața Alba Iulia, cu întoarcere spre Piața Universității (Hotel Intercontinental), Bulevardul Nicolae Bălcescu, Bulevardul Magheru, spre Piața Romană, pe Bulevardul Lascăr Catargiu, până în Piața Victoriei și finalizarea traseului în Piața George Enescu. Pe tot traseul, au fost pornite semnalele luminoase. Cele acustice au fost menținute în funcțiune numai la pornire, în intersecțiile mari și în locațiile respective.
Ziua care ne-a amintit de grelele încercări ale Ambulanței
Ajunsă la cea de-a doua ediție, Ziua Națională a Ambulanței 2016 a fost un eveniment care ne-a amintit tuturor de grelele încercări la care a fost supusă Ambulanța în cei 110 ani de existență și de evoluția sa spectaculoasă. De la trăsura cu cai, din 1906, sărăcăcioasă și un echipaj format din sergenți de oraș, medici interni și sanitari instruiți de dr. Nicolae Minovici, care și înființase în același an Societatea de Salvare, până la spitalul pe roți de astăzi, modern, dotat cu aparatură necesară asistenței de urgență de înaltă performanță, utilizată de specialiști și voluntari extrem de bine pregătiți, care muncesc la foc continuu și ajung în timp record la bolnavi salvându-i contra-cronometru.
“Este o aniversare impresionantă, 110 ani de activitate a Ambulanței în București, Ilfov și în toată țara, o zi în care aniversăm, dar în același timp ne gândim cu îngrijorare la viitor, pentru că nu se schimbă nimic de ani de zile, același deficit de personal, același ritm extrem de lent de achiziție de ambulanțe, în toată țara. La nivel național este un deficit de 42%, în unele locuri este mai mare, 80% dintre mașini dintr-un total de peste 1.600 sunt mai vechi de 8 ani. Cu toate acestea, timpii de ajungere la caz se încadrează în normele legale. (…) Până în momentul de față, am reușit să acoperim prin muncă suplimentară aceste lipsuri, dar este evident că, dacă aceeași oameni muncesc mai mult de 240 de ore pe lună, la un moment dat cedează și ei, ca și mașinile”, a spus dr. Cristian Grasu, președintele Asociației Serviciilor de Ambulanță din România. De altfel, dr. Grasu a făcut apel către populație să colaboreze cât mai bine cu angajații și voluntarii Ambulanței, oferind date cât mai exacte despre starea de sănătate a celor pentru care solicită ajutor și să accepte faptul că urgențele întotdeauna au prioritate. “Oamenii trebuie să înțeleagă că urgențele trebuie să aibă prioritate întotdeauna și că în lupta cu moartea trebuie să fim parteneri. Lupta cu pacientul nu este o cale. Noi ne dorim să colaborăm cu ei, să fim parteneri, pentru a-i salva. Asta înseamnă că ei trebuie să ne spună ce au, ce simt, ce suferă, iar noi să-i îndrumăm și să le acordăm asistența de urgență prespitalicească”, ne-a spus dr. Cristian Grasu.
“Când numărul solicitărilor la Ambulanță este foarte mare, cel mai greu este deficitul de mașini și de personal. Facem față cu multă eforturi, cu dăruire și iubire față de oamenii care ne cer ajutorul. Se muncește mult. E greu să vă povestesc cât de mult. La București și în Ilfov suntem în continuare în deficit de personal de 50%, la populația normată statistic, nu la cea reală”, a explicat dr. Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanță București–Ilfov.
Balul Salvării, o seară magică… într-un cadru magic
Celebrarea angajaților Ambulanței nu s-a rezumat doar la felicitări și parada mașinilor de intervenție. După lupta lor cu secundele pentru viețile pacienților, seara, angajații instituției au găsit un pic de răgaz ca să celebreze așa cum se cuvine, Ziua Națională a Ambulanței. Cu o petrecere cu fast, elegantă și relaxantă, organizată de Asociația Societatea de Salvare București, împreună cu Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, la restaurantul “Le Château”, din inima Capitalei, cadrul ideal evocării unei istorii de neprețuit. Balul Salvării, ajuns la a patra ediție, a fost prilej de recunoștință și mulțumire pentru angajații și voluntarii care, din dragoste pentru viață, dau curs alertelor și acționează, în timp record, salvând cele mai multe vieți. Au dansat și s-au distrat la spectacolul extraordinar susținut de Florin Grigore, Star Music Band, Veran Zorila, Claudia Pavel ș.a.m.d.
Ei sunt cei mai buni!
Ca în fiecare an, la acest eveniment de mare amploare, performerii au fost premiați de conducerea SABIF. Cel mai bun medic de pe Salvare, cel mai bun asistent, cel mai bun ambulanțier, cel mai bun voluntar, cel mai bun operator și toți cei care au notat o activitate deosebită în 2015 au primit diplome de merit, prin care le sunt recunoscute performanțele. Prezentăm în cele ce urmează, o listă cu angajații anului 2015 ai Ambulanței din România.
Ü Medicul de consultații al anului 2015 – Ghioaldă Mihai;
Ü Medicul de urgențe al anului 2015 – Diana Iordache;
Ü Asistentul anului 2015 – Căpută Ionela;
Ü Ambulanțierul anului 2015 – Banu Florin;
Ü Operatoarea anului 2015 – Breazu Cornelia;
Ü Voluntarul anului 2015 – Cosmin Terentiac.
Dr. Alis și Cristian Grasu, amfitrionii serii
Amfitrionii Zilei Naționale a Ambulanței, președintele Societății de Salvare București, dr. Cristian Grasu, președintele Asociației Serviciilor de Ambulanță din România și dr. Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, au scris încă o pagină din istoria Ambulanței din România.
Suntem mândri de voi!
Cu o evoluție excepțională, în condițiile unui personal extrem de redus și a deficitului de ambulanțe performante, de la an la an, sunt salvați de la moarte tot mai mulți români. La mulți ani, SABIF! La mulți ani, Ambulanța România și din partea noastră, a echipei Jurnalului de Ilfov! Suntem mândri de voi! Mulțumim că ne salvați de 110 ani!