Bravo orașului care te învață cum să trăiești sănătos!

Sâmbătă, 30 iulie, la Buftea. A fost o zi cu atâta soare încât, vorba poetului, cerul nu putea să-l mai încapă. Și a năvălit peste oraș. Locul? Plin de forfota și temperamentul unui mare concurs. El a adunat sute de sportivi amatori – unii la prima confruntare a vârstelor copilăriei – sau profesioniști cu un palmares important. Li s-au adăugat edilii urbei, primarul Gheorghe Pistol, voluntari, organizatori, locuitori de toate vârstele veniți să-și susțină competitorii favoriți, mulți copii cu părinți, prieteni, cunoscuți, rude… Toți au făcut parte dintr-un spectacol plin de vervă – deschis în aer liber – la cea de-a treia ediție a “Triatlonului de la Buftea“. Evenimentul e un simbol al orașului și a devenit acum o admirabilă tradiție, care se repetă constant, an de an.

Dar, dincolo de amploarea și frumusețea com­­petiției, în a treia ediție recentă putem întrezări și farmecul magic al reprezentării acestei cifre, prin specificul nostru național de credință, spiritualitate și creație populară. Totul, de la basmele cu cele trei fete ale împăratului sau voinicul care trebuie să biruie în trei încercări vitejești – până la simbolul trinității divine, adunat în cele trei degete strânse buchet, ale închinăciunii. La Buftea, deprinderile și exemplul păstrării sănătății, oferite copiilor, au adunat și forța educației temeinice, extrem de importantă pentru generațiile viitorului. Să nu uităm că ei vor fi părinții copiilor, în vremuri pe care noi nu le vom mai prinde.

 

3 în 1…

…sau, de trei ori sportiv. În discipline diferite. Prin probele sale de înot, ciclism și alergare, triatlonul seduce din ce în ce mai mulți amatori și profesioniști.

Centrul localității, minunatul colț de natură romantic-istorică al Domeniului Palatului Știrbey și apa lacului Buftea i-au strâns pe sportivi și alți iubitori ai mișcării de toate vârstele, de la 3, la peste 60 de ani.

Suportul esențial oferit de primarul Gheorghe Pistol și Consiliul Local s‑au adăugat sârguinței organizatorilor și sprijinului par­tenerilor evenimentului. 

 

Probele de concurs

Startul s-a dat la 9 dimineața, cu probele de înot olimpic. Concursul s-a desfășurat pentru băieți, fete sau echipe mixte – pe trei mari categorii: individual și ștafetă, olimpice, adică 1.500 m înot, 38 km ciclism și 8 km alergare. La sprint – individual și ștafetă – au fost de acoperit 600 m înot, 19 km ciclism și 4 km alergare.

La ora 12:00, a urmat cea mai savuroasă etapă de alergări, în Crosul Copiilor, pe grupe de vârste: 3-5 ani / 250 m, 6-8 ani / 500 m, 9-11 ani / 750 m, iar peste 12 ani  / 1.000 m. La ora 13:00, au urmat festivitățile de premiere. 

             

Din cuvântul primarului

Aflat la începerea com­petiției, Gheorghe Pistol, înconjurat de copiii sportivi ai CS “Voința“, le-a adresat în câteva cuvinte mulțumiri tuturor participanților pentru prezența lor însemnată. Dar și organizatorilor, pentru seriozitate și consecvență. Toate acestea bucură sufletul și spiritul întrecerilor. Oaspeții sau buftenii adevărați “care practică sportul și mișcarea în aer liber dobândesc deprinderi ale unei vieți sănătoase și performanțe. Triatlonul nu e numai un sport, ci un stil de viață. Vă susținem și ne bucurăm de tradiția a ceea ce se întâmplă acum, aici, în orașul nostru, pentru a treia oară“, a afirmat edilul șef. El i-a încurajat pe înotători la ieșirea din apă în timp ce alergau către proba ciclistă.

Primăriei Buftea, coorganizator al evenimentului i-a fost dedicată placheta omagială, pe care se afla gravat textul: “Pentru implicarea și promovarea triatlonului și a unui stil de viață sănătos, în rândul cetățenilor“.

 

Campion – Ciprian Bălănescu

E una dintre vedetele acestui sport și a spus: „Cu toate că am fost campionul României, e pentru prima oară când şi reuşesc să câştig această cursă. Bucuria e mare. Acum, tocmai ce am câș­tigat Campionatele Naţionale de Acuatlon și Triatlon, de la Târgu Mureș. Am reuşit să mă plasez pe locul III la Campionatul European de Duatlon “Cross – Off Road“. Mă bucur mult să văd din ce în ce mai mulţi copii care participă la mişcarea sportivă, mai ales în aer liber, cu mulţi spectatori“.

În dialog cu Cosmin Rogoveanu

E vicepreședintele “Pe­­gas Triatlon Buftea”, principal organizator al evenimentului. Iată succint ce a afirmat: “Mulțumită sprijinului acordat de dl. Gheorghe Pistol şi Consiliul Local, am putut să realizăm această competiţie. Anul acesta am avut suportul primăriei mai mult ca până acum. Primarul orașului e, alături de noi, promotorul inițiativei de a atrage prezenţa feminină în practicarea mişcării şi disciplinelor sportive. Autoritatea locală a subvenţionat participarea lor.  La fel, buftenii au avut 50 % reducere a taxei de înscriere. Tot importantă e participarea copiilor şi tinerilor. Pe tricourile oferite lor am inscripţionat mesaje captivante, inedite şi haioase: “Triatlonist în devenire” – pentru copii,  “Triatlonist pur sânge” – la seniori și “Triatlonistă înnăscută” – pentru fete. Ele au fost foarte apreciate, de toți.

Premiile oferite au fost diplome, medalii, cupe, bani, vouchere, buchete de levănțică, produse cu plante pentru igienă corporală la copii, cărți, jocuri.

Mulțumim Domeniului Știrbey, antrenorului Ștefan Oprina și tuturor sponsorilor noștri: Cris-Tim, Himalaya Herbals Healtcare, Fundaţia eMag-140 de bătăi pe minut, 4 Living, Sloop, Redis Nutriţie, Editurii ­Curtea Veche, Grădinii de Lavandă și tuturor celorlalți.”