Din ciclul „Iubesc Măgurele”


Pentru cine nu știe, „Iubesc Măgurele” a fost sloganul electoral al noului primar din „orașul atomiștilor”, Narcis Constantin, dar și sentimentul său cel mai profund față de locul în care s-a născut. Acum, odată ajuns în fruntea obștii care i-a încredințat destinele orașului, el este hotărât să arate că acest slogan nu reprezintă doar vorbe goale. Are de partea lui tinerețea și entuziasmul caracteristic acestei vârste.

 

Iar Narcis Constantin a trecut la fapte metodic, așa cum îi este felul. Îl are alături și pe prietenul său din copilărie, viceprimarul Marius Mihai. Cei doi formează o echipă redutabilă, care își propune să înfăptuiască transformări benefice pentru locuitorii din Măgurele. Și, pentru că această echipă are nevoie de o „infrastructură” pe care să se bazeze, cei doi au ­luat decizia să dinamizeze, în primul rând, activitatea primăriei, „statul major” unde se iau și se execută decizii și care trebuie să funcționeze fără cusur. Iar reprezentanții Consiliului Local au fost de acord cu această măsură.

 

 Primăria – instituția care sprijină cetățenii

„În primul rând vrem să facem o restructurare a departamentelor din primărie, să elaborăm o nouă organigramă, ­într-un cuvânt, să aducem un suflu proaspăt, să dinamizăm activitatea”, explică Narcis Constantin, Când zic restructurare, nu mă gândesc la concedieri, ci dimpotrivă. La momentul actual noi funcționăm cu un deficit important de personal necesar. Mai exact, avem ocupate aproximativ 40% din posturi. În momentul de față, suntem în cursul unei analize exacte a acestei situații. Facem o radiografie a organigramei actuale și stabilim nevoile de personal. De aceea, în perioada următoare, vom organiza concursuri pentru ocuparea posturilor vacante și sperăm, astfel, să creștem eficiența compartimentelor din primăria noastră. Acest lucru este important în primul rând pentru cetățean, care trebuie să găsească la Primăria Măgurele un partener și un colaborator care să-i rezolve problemele, și nu o instituție care funcționează prost, care‑i pune bețe-n roate sau tergiversează la nesfârșit eliberarea unor documente, din cauza lipsei de personal, care, nu‑i așa, duce la o supraaglomerare cu sarcini a funcționarilor din cadrul primăriei”, explică Narcis Constantin. Apoi, spune primarul, după acest „refresh” dat la nivelul primăriei, vor fi demarate proiectele importante. O decizie înțeleaptă, aș zice eu, pentru că, nu-i așa, nu pleci la o „bătălie” atât de importantă fără să ai o armată pe măsura „inamicului”…

 

Prima etapă: continuarea proiectelor începute

Așadar, spune Narcis Constantin, primul „asalt” care va fi dat în această „bătălie” este acela de a continua și a duce la bun sfârșit proiectele începute. Iată ce spune primarul: „În primul rând, vom continua reabilitarea termică a blocurilor din oraș, amenajarea de noi parcări, refacerea din punct de vedere urbanistic și peisagistic a centrului orașului, a trotuarelor, lucrări prin care dorim să creăm o imagine cu o personalitate distinctă acestei zone.”

Un alt proiect, finan­țat din Fondul de Mediu, despre care ne-a vorbit edilul, este cel care privește finalizarea canalizării în Vârteju. Proiectul se „împletește”, dacă putem spune așa, cu unul mai amplu, conceput de Consiliul Județean Ilfov, care va demara, de asemenea, și anume: reabilitarea DJ 401 A. Urmează să se amenajeze trotuare și șanțuri betonate pentru evacuarea apelor pluviale, de-a lungul întregului tronson care străbate orașul Măgurele. „În acest context”, spune Narcis Constantin, „vom lua toate măsurile să terminăm rețeaua de canalizare din Vârteju până la sfârșitul anului, pentru a nu fi obligați, ulterior, să spargem asfaltul care se va turna în cadrul proiectului CJI.” Și, aplicând „modelul” din proiectul CJI, precizează Narcis Constantin, primăria va efectua, anul acesta, un studiu de fezabilitate și un proiect tehnic, pentru ca de-a lungul tuturor drumurilor din oraș și din toate localitățile care‑l alcătuiesc, Dumitrana, Pruni, Vârteju Aluniș, pe străzile Călugăreni, Râului, să fie amenajate trotuare și șanțuri betonate.

 

Clubul Cultural al Copiilor

Despre aplecarea lui Narcis Constantin către sprijinirea procesului educațional și, mai ales, către crearea de condiții de dezvoltare a personalității copiilor, publicația noastră a mai relatat. În acest context, Narcis Constantin ne-a vorbit despre un proiect nou, prin care va fi înființat, în Măgurele, un Club Cultural al Copiilor. Să-l ascultăm: „Până la finalul acestui an, intenționăm să creăm condițiile necesare pentru ca acest proiect nou, Clubul Cultural al Copiilor, să-și înceapă activitatea. Aici, copiii din Măgurele vor putea participa la cursuri de balet, canto, dansuri de societate, pictură, literatură, teatru etc. Toate aceste cursuri vor fi gratuite, ele fiind susținute de bugetul local. Acum ne preocupăm de găsirea unor spații pentru desfășurarea acestor activități. Un posibil asemenea spațiu este școala de la Nefliu, care nu mai are elevi și pe care o vom renova și o vom amenaja corespunzător, ca pe o «mini-casă de cultură». Un alt loc pentru desfășurarea activităților va fi și școala de la Dumitrana”.

 

O linie RATB nouă

Narcis Constantin n-a mai informat că, în curând, va fi înființată o nouă linie de transport RATB în Măgurele, care va lega satul Aluniș de București. Capătul de linie va fi la parcul din această localitate. Proiectul a fost aprobat de Consiliul Local, primăria Măgurele urmând să betoneze terenul din fața parcului, pentru a crea spațiu de întoarcere autobuzelor RATB.