Curtea complexului mănăstiresc de la Pasărea a fost ocupată în zilele de 14 și 15 august, dar și în noaptea dintre ele – de sute de credincioși, care au dorit să asiste la slujbele prilejuite de hramul Bisericii Adormirea Maicii Domnului, biserica din curtea cimitirului mănăstirii.
Micul lăcaș de cult a fost fondat în 1834 de Sf. Calinic de la Cernica, fiind cea de-a treia biserică înălțată în chinovia mănăstirii.
Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este prăznuită de întreaga Biserică Ortodoxă pe 15 august, iar credincioșii vin cu mare bucurie să aducă cinstire Născătoarei de Dumnezeu și supravenerare pentru toate binefacerile, mângâierile și purtarea de grijă a Acesteia față de întreaga creștinătate. Vin să-i pomenească pe cei apropiați trecuți la Domnul și vin pentru spovedanie și împărtășanie!
În ajunul sărbătorii, și la Mănăstirea Pasărea s-a simțit același duh lucrător divin, când a fost oficiată, în sunet de clopot și toacă – Vecernia Mică, în cadrul căreia a fost scos Epitaful din Sfântul Altar, purtător al icoanei Adormirea Maicii Domnului, și așezat în mijlocul Bisericii Sfânta Treime, biserica mare a Mănăstirii Pasărea. Au urmat Vecernia Mare și slujba Litiei și a Privegherii. După Prohodul Maicii Domnului, şi după Canoane şi Laude, la Slavoslovia cea Mare, mai precis atunci când s-a cântat ”Sfinte Dumnezeule!”, Maica Stareță Stavrofora Mihaela Costache, împreună cu tot soborul de maici și surori ale mănăstirii, dar și cu o parte dintre elevele Seminarului Teologic Liceal Ortodox ”Sfânta Filofteia” din Brănești, alături de preoții slujitori, care au purtat Epitaful, Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce – au înconjurat biserica mare, iar credincioșii au trecut pe sub Epitaf.
Slujba s-a terminat târziu în noapte, iar credincioșii au rămas la somn, întinși pe pături sau în corturi, în curtea plină de spiritualitate a mănăstirii, așteptând slujba Liturghiei de luni.
15 august – Pomenirea Adormireii Maicii Domnului
Ziua Praznicului a debutat cu Slujba Acatistului Maicii Domnului, Ceasurile, Obednița și Sfânta Liturghie. ”Unicitatea acestei zile la Mănăstirea Pasărea este dată de faptul că se săvârșesc în același timp două Sfinte Liturghii, în cele două biserici – biserica mare, cu hramul Sfintei Treimi și biserica mică, din cimitirul mănăstirii, cu hramul Adormirea Maicii Domnului”, ne-a declarat Părintele Protosinghel Calinic de la Mănăstirea Pasărea, cel care a ținut slujba din biserica mică. În biserica mare a slujit Părintele Protosinghel Mihail de la Mănăstirea Pasărea, alături de un sobor de trei preoți invitați.
După Sfânta Liturghie, a fost oficiată slujba parastasului pentru ctitorii vechi și noi ai așezământului. În această sfântă şi mare zi, a fost pomenit, în prezenţa soţiei, Nataşa Paraschivescu şi a familiei, Corneliu Paraschivescu, fiu duhovnicesc şi mare ctitor al mănăstirii, trecut la Domnul acum un an şi jumătate.
Așa cum se obișnuiește la fiecare hram, maicile și surorile care viețuiesc la mănăstire au pregătit pentru credincioși 500 de pachete cu mâncare și colivă.
Toţi cei prezenţi s-au întors la casele lor încărcaţi de împlinire, mângâiere şi aleasă mulţumire pentru tot ceea ce au dobândit din punct de vedere spiritual, în cele câteva momente petrecute în chinovia de pe malul Pârâului Pasărea, din vecinătatea Pădurii Pustnicul, chinovie în care, de peste 200 de ani, Sfânta Liturghie şi cele Şapte Sfinte Laude nu au fost întrerupte niciodată.