Români, vi se pregătește ceva!

În perioada care a mai rămas până la alegerile parlamentare, aleșii noștri pregătesc, pe repede-nainte, o serie de pomeni electorale menite să mai înmoaie inima alegătorului, în prag de iarnă. Ele se află în diferite faze ale procesului și urmează să fie discutate odată cu întoarcerea acestora din vacanţă. Spicuim câteva dintre acestea, culese dintr-o interesantă analiză efectuată de agenția MEDIAFAX.

1. Pensii speciale pentru profesori

Acest proiect prevede că profesorii cu o vechime efectivă de 30 de ani în învăţământ vor beneficia, la împlinirea vârstei legale de pensionare, de pensie de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni.

2.Introducerea pen­siilor de urmaş 

„La decesul susţinătorului, soţul sau soţia şi copii în vârstă de până la 16 ani sau dacă continuă studiile până la 26 de ani beneficiază de pensie de urmaş, în condiţiile prevăzute de legislaţia privind sistemul public de pensii, din pensia de serviciu în plată sau la care ar fi avut dreptul susţinătorul decedat, actualizată, după caz”, propune legiuitorul. În cazul în care cuantumul pensiei de serviciu este mai mic decât cel al pensiei din sistemul public, se acordă cuantumul cel mai avantajos. Guvernul nu susţine adoptarea acestui proiect de lege.

3. A 13-a pensie pentru persoanele cu pensie sub nivelul salariului mediu pe economie

Proiectul prevede acor­darea, anual, la cerere, a celei de-a 13-a pensie pentru persoanele cu o pensie sub nivelul salariului mediu brut pe economie şi care nu realizează alte venituri. Proiectul a fost respins de Senat şi va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, ca for decizional.

4. Sporuri pentru diverse funcţii bugetare

Persoanele cu funcţii bugetare în sănătate ar urma să primească pentru condiţii deosebit de periculoase un spor de 45-48% din salariul de bază, iar pentru asistenţă medicală de urgenţă şi transport sanitar sporul să fie de 60-100% din salariul de bază.

5. Creşterea valorii punctului de pensie, micşorarea vârstei de pensionare

O altă iniţiativă legislativă cu impact asupra bugetului de stat prevede că „valoarea punctului de pensie nu poate fi mai mică de 40% din câştigul salarial mediu brut, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, începând cu 1 ianuarie 2017, respectiv de 45% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, începând cu 1 iulie 2017”.

6. Deduceri de impozite

 

O altă iniţiativă presupune ca persoanele care au venit lunar brut până în 2.500 de lei, dacă nu au persoane în întreţinere, să beneficieze de o deducere personală de 300 de lei, cele cu o persoană în întreţinere de 400 de lei, iar dacă este vorba despre un minor, de 875 de lei. Persoanele cu două persoane în întreţinere vor beneficia de o deducere personală de 500 de lei, iar dacă una din cele două persoane este minoră, de 875 lei, iar dacă ambele sunt, de 1.125. Pentru contribuabilii cu venituri lunare brute cuprinse între 2.500 lei şi 5.000 de lei deducerile vor fi degresive faţă de cele de mai sus şi vor fi stabilite prin ordin al ministrului Finanţelor. De asemenea, se propune ca veniturile/salariile realizate în primii trei ani de muncă de tinerii sub 25 de ani să nu fie impozitate.