Liberalii, reuniţi la finele săptămânii trecute la Poiana Brașov, în cadrul Ligii Aleşilor Locali, au adoptat o rezoluţie privind salarizarea primarilor, dar şi o creştere medie de 22% a salariilor pentru funcţionarii publici, începând cu 2017.

 

Potrivit rezoluţiei, PNL îşi asumă să preia în programul de guvernare al partidului adoptatea unui Cod al incompatibilităţilor şi salarizarea aleşilor locali. Liberalii nu au precizat însă procentele pe care le propun în ceea ce priveşte creşterea salariilor pentru primari.

“PNL crede în valorile transparenţei şi onestităţii morale şi profesionale şi susţine adoptarea unui Cod de Integritate pentru Funcţiile Publice, un cod general, care să se refere la toate funcţiile publice – elective sau numite, locale sau naţionale care să privească şi regimul conflictelor de interese şi se referă la îndeplinirea cu integritate a unei funcţii publice”, potrivit Rezoluţiei Partidului Naţional Liberal.

Documentul prevede o creştere medie de 22%, începând cu 2017, a salariilor funcţionarilor publici şi descentralizarea, cu asigurarea resurselor financiare pentru fiecare unitate administrativ teritorială. De asemenea, liberalii vor simplificarea procedurilor pentru creşterea gradului de atragere a fondurilor europene şi pentru implementarea proiectelor de dezvoltare locală.

„Principiul (…) este următorul, în primul rând voi milita întotdeauna pentru desfiinţarea pensiilor speciale. Am apreciat şi apreciz că, în faţa legii, toţi trebuie să fim egali. Aceasta înseamnă să ai un salariu decent pentru a avea o pensie decentă. Nu sunt de acord cu pensii speciale pentru a crea categorii privilegiate. Din această perspectivă şi pentru administraţia publică locală este de preferat şi de dorit să ai salarii decente pentru a avea pensii decente şi să nu existe discrepanţe atât de mari între salarizarea din administraţia centrală care este de două, de trei ori mai mare decât salarizarea din administraţia locală”, a declarat primarul Cluj-ului, Emil Boc, prezent la Liga Aleşilor Locali PNL, la Braşov.

 

Din rândul aleșilor

„Convingerea mea este că noi vom câștiga alegerile generale și noi vom guverna România, pentru că nu este posibil să lăsăm PSD să guverneze în continuare. (…) Ministrul de Interne și ministrul Dezvoltării Regionale trebuie să provină din rândul primarilor sau aleșilor locali, pentru că altfel se va întâmpla ce se întâmplă de 20 de ani (…) – administrația locală rămâne fără bani“, a spus, la rândul său, copreședintele PNL, Vasile Blaga

Potrivit acestuia, PNL are potențial prim-ministru în fiecare regiune istorică. “Avem oameni care pot fi și miniștri și prim-miniștri, așa încât nu ne căciulim la nimeni. (…) Toate au niște limite, vedem că unii sunt foarte obosiți după două luni, dar ar vrea să continue dacă se poate. Cu drag, dar hai la bătălie”, a adăugat copreședintele liberal.

El a susținut că PNL este singurul partid care susține Guvernul Cioloș “cu toate costurile” și “supărările”, arătând că Executivul nu a depolitizat administrația.

 

Vasile Blaga le-a cerut liberalilor să termine cu “înțepăturile și să se apuce de treabă”. “Unii dintre dumneavoastră nu prea vorbiți de partid în campaniile dumneavoastră, vorbiți de dumneavoastră, dar să știți că primul mandat l-ați câștigat de obicei cu mare ajutor de la partid, după care sigur ați confirmat și ați fost realeși”, a mai spus Blaga.