Fermierii care au în desfăşurare angajamente în cadrul Măsurii 214 pentru suprafeţe agricole situate în unităţi administrativ-teritoriale (UAT-uri) care, în noua perioadă de programare (faţă de desemnările anterioare), au suferit sau nu modificări în ceea ce priveşte eligibilitatea zonelor pentru pachetele de agromediu, trebuie să aplice cerinţele specifice şi cerinţele de bază (minime) prevăzute de Măsura 214, urmând ca celelalte reguli aplicabile schemelor de plată pe suprafaţă să fie cele prevăzute de legislaţia naţională aplicabilă în anul 2015 (ex: condiţiile de eligibilitate, normele de eco-condiţionalitate etc. stabilite prin OUG nr. 3/2015, cu modificările şi completările ulterioare, Ordinul MADR nr. 619/2015, cu modificările şi completările ulterioare, Ordinul MADR, MMAP, ANSVSA nr. 352, 636, 54 / 2015).

 

Trebuie menținută valoarea suprafaței pentru Măsura 10

Suprafaţa solicitată în cererea de plata în cadrul Măsurii 10 din PNDR 2014 – 2020, pentru pachetele P1, P2, P3, P6, P7, obligatoriu trebuie să fie aceeaşi pentru toată perioada de 5 ani, respectiv aceleaşi parcele situate în aceleaşi blocuri fizice (judeţ – localitate – cod sirsup – nr. bloc fizic – nr. parcelă – categorie de folosinţă – suprafaţă). Aplicanţii pentru pachetele P4 (culturi verzi) şi P5 (adaptarea la efectele schimbărilor climatice) pot schimba anual suprafaţa pentru care aplică acest pachet cu alte suprafeţe localizate în cadrul aceleiaşi ferme, dar cu condiţia menţinerii valorii de suprafaţă declarată în primul an de angajament. Fermierul are obligaţia de a completa şi semna în caietul de agromediu declaraţia privind respectarea cerinţelor minime pe toată suprafaţa exploataţiei, pe toata durata celor cinci ani de la data semnării angajamentului şi să certifice că va completa și actualiza cu date reale caietul de agromediu.

 

Cererea, neeligibilă dacă fermierul împiedică controlul

Pentru fiecare control la faţa locului efectuat, inspectorii de teren întocmesc un raport de control care permite analizarea detaliilor controalelor efectuate și formularea unor concluzii privind conformitatea cu criteriile de eligibilitate, cu angajamentele și cu alte obligații. În cazul în care solicitantul refuză sau restricţionează accesul în exploataţie a reprezentanţilor APIA pentru efectuarea controlului la faţa locului, cererea prin care s-a solicitat sprijin pe suprafață devine neeligibilă.

 

Subvenția la motorină intră la plată în scurt timp

 

În urma modificărilor aduse Hotărârii Guvernului nr.1174/2014, bugetul total alocat pe acest an a fost actualizat, iar subvenția la motorină va ajunge în conturile beneficiarilor prin autorizarea centrelor județene ale APIA. Suma alocată pentru plata ajutorului de stat în anul 2016 a fost actualizată la valoarea de 647.248.803 de lei (circa 147 de milioane de euro) și se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2016. Ajutorul de stat este de 1,7975lei/litru, iar banii vor fi plătiți prin centrele județene.