Cele cinci proiecte implementate în ultimii ani de primăria Bragadiru, în cadrul Programului Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU), au determinat transformări radicale din punct de vedere edilitar în acest oraș ilfovean. Ultimul dintre aceste proiecte, care a fost finalizat de curând, a avut în vedere modernizarea infrastructurii rutiere a orașului, refacerea suprafeței carosabile și a trotuarelor aferente.
Despre ducerea la bun sfârșit a acestui proiect, despre altele care au fost, de asemenea, finalizate de curând și despre cele care vor prinde viață în perioada următoare am aflat mai multe amănunte de la noul viceprimar al orașului, Dumitru Marian Grigore. El ne-a povestit de inițiativele menite să îmbunătățească nivelul de civilizație al acestei așezări ilfovene care, asemeni multora dintre suratele ei din județ, a cunoscut o dezvoltare fără precedent, în ultimul deceniu.
Încă 103 străzi vor fi modernizate
Așadar, așa cum spuneam la început, Dumitru Marian Grigore ne-a anunțat că proiectul privind modernizarea a 13,81 km de străzi și 35.000 mp de trotuare din oraș a luat sfârșit. „Acum, comisia de recepție se află în teren pentru a constata deficiențele și pentru a dispune efectuarea unor mici remedieri, unde este cazul. Mai sunt scăpări, pe ici, pe colo, câte o bordură lăsată, rampele pentru cei cu dizabilități sau pentru accesul la proprietăți, aducerea gurilor de canal la nivelul asfaltului etc. Aceste 45 de străzi se află în vatra veche a localității, situată între limita cu comuna Cornetu și șoseaua de Centură. Urmează ca, în cadrul programului de modernizare a sistemului rutier și pietonal, până în anul 2020 să intervenim în cartierul Independenței și Prelungirea Ghencea la modernizarea celor 103 străzi care au mai rămas de asfaltat sau reabilitat”, ne-a explicat viceprimarul. În prima etapă, vor intra în reabilitare 26 de străzi, din perimetrul cuprins între străzile Monumentului – Libertății – Smârdan – Speranței. În etapa a doua, se va interveni în zona cuprinsă între Libertății și Gliei, iar concomitent cu această etapă, va intra în lucru și zona kilometrului 8, unde se află grupul de case vechi, care nu au fost demolate înainte de 1989.
Zonele inundabile, „cuiul lui Pepelea”
Nici orașul Bragadiru nu a scăpat de problemele provocate de ploile mai abundente, care produc inundații în anumite zone ale localității. Ele au apărut din cauză că, atunci când s-au făcut punerile în posesie a terenurilor, nu s-a ținut cont de canalele de desecare existente și de drenare a apelor pluviale, care au fost date și ele în împroprietărire. Aceste canale au fost distruse, cu timpul, și astfel au apărut și inundațiile. „Probleme mari, când plouă, sunt pe câteva străzi din cartierul Independenței situate într-o zonă care a fost mlăștinoasă: Oituz, Armistițiului, Smârdan, Speranței, Măcrișului, Anotimpului, Verii, Ghioceilor. Pe vremuri, acolo se afla chiar și o orezărie! Mai mult, pânza de apă freatică se află la doar 3-4 metri. De aceea, în cadrul programului de modernizare a sistemului rutier și pietonal, aflat în stadiu de selecție de oferte de la 60 de firme, vom găsi soluții tehnice pentru remedierea situației. Deocamdată, singura soluție este să intervenim cu vidanjele, pentru a evacua apa.
Se dezvoltă infrastructura școlară
Dezvoltarea accelerată a orașului atrage după sine și creșterea numărului de locuitori. Astfel, apare necesitatea unor noi investiții în infrastructura de învățământ. Școlile și grădinițele devin neîncăpătoare pentru copiii ai căror părinți aleg să locuiască în Bragadiru. În aceste condiții, administrația locală trebuie să intervină și să creeze noi spații pentru derularea procesului educațional. Acest lucru l-au înțeles și edilii orașului, care au decis să construiască o școală nouă în Bragadiru, care s-o înlocuiască pe cea veche, devenită neîncăpătoare, și două grădinițe în cele două cartiere nou înființate – Latin și Independenței.
Se va construi o școală nouă
Școala nouă va fi ridicată chiar în curte, unde se află vechea clădire a școlii gimnaziale nr. 1, care, ulterior, va fi demolată. Potrivit viceprimarului, școala va avea 28 de săli de clasă – 24 pentru clasele I-VIII (câte 3 pe serie anuală) și 4 săli pentru clasa pregătitoare. Lor li se vor adăuga și 10 laboratoare și cabinete de chimie, fizică, biologie, informatică, educație tehnologică, educașie artistică, limbi străine, istorie-geografie, limba română și matematică. Va exista și o sală de festivități, care va putea fi utilizată, temporar, și ca minisală de sport, cu dependințe amenajate ca vestiare, o bibliotecă/arhivă, încăperi pentru administrație, personal didactic etc. Aici vor învăța peste 1.000 de elevi. Termenul de execuție este de doi ani, având în vedere complexitatea și amploarea proiectului.
O grădiniță cu orar prelungit, pe strada Coralului
Un alt proiect aflat în fază avansată de implementare are în vedere construirea unei grădinițe cu orar prelungit, pe strada Coralului nr. 2. Grădinița va avea 6 săli de clasă cu grupuri sanitare proprii, pentru tot atâtea grupe, și o capacitate de 120-150 de copii. Acestora li se adaugă o sală de activități comune, cu 100 de locuri, care va fi folosită și ca sală de mese, pentru două serii de 40-50 de copii. Pe lângă alte multe dependințe existente în orice grădiniță, se va amenaja și un spațiu de joacă exterior de tip „preau”, deschis și acoperit, în care se poate accede din sala de activități comune prin glasvanduri amovibile. Această investiție are ca termen de finalizare anul 2017.
Autoritățile locale au în vedere și construcția unei alte grădinițe de acest tip în cartierul Independenței. „Suntem în negocieri cu un proprietar ca să ne doneze un teren pe care să mai construim o grădiniță. Sperăm că vom găsi înțelegere, având în vedere că este o investiție în folosul comunității”, spune viceprimarul Marian Grigore.
Locuințe pentru tineri, în blocul P8
De mai bine de 25 de ani, în spatele primăriei din Bragadiru se află scheletul unui bloc neterminat, lăsat în paragină. Este blocul P8, care, de puțină vreme a intrat, în sfârșit, după lungi demersuri, în proprietatea primăriei, care a demarat deja lucrările de reabilitare a acestuia. Aici urmează să se amenajeze locuințe care vor fi închiriate tinerilor sub 35 de ani, care îndeplinesc condițiile legii. Potrivit viceprimarului Marian Grigore, aici vor fi 32 de locuințe – apartamente cu 2 camere și garsoniere. „Acoperișul a fost montat aproape în totalitate și urmează să se efectueze lucrări în interiorul clădirii. Avem peste 200 de solicitări pentru aceste locuințe, deja”, precizează viceprimarul.
Pasarele pentru siguranța pietonilor
Străbătut de drumul național care duce la Alexandria – DN 6 –, Bragadiru s-a confruntat cu multe accidente rutiere, unele tragice, în care victime au fost pietonii. Au existat câteva așa-numite puncte negre, în care frecvența acestor incidente crescuse îngrijorător.
De aceea, administrația locală a făcut o serie de demersuri către CNADNR să aprobe construirea unor pasarele pietonale peste DN 6, care să asigure traversarea în siguranță.
„Până în prezent”, spune viceprimarul,„ cu bani din bugetul local, am construit două pasarele, una la intrarea în Bragadiru, de la strada Izvor la Ciocârliei și una în zona magazinului Leroy Merlin și am eliminat, astfel, aceste două puncte negre. Urmează să mai fie amenajată o astfel de pasarelă la trecerea de pietoni de la Școala gimnazială nr. 1. Ne mai trebuie doar avizul CNADNR și cel al Poliției Rutiere. Sperăm ca până după vacanța de iarnă să inaugurăm și această pasarelă, care va fi dotată și cu lifturi pentru persoanele vârstnice sau cu dizabilități”, spune viceprimarul Marian Grigore.