Guvernul a reglementat acordarea unui împrumut de peste 1,43 miliarde lei, în echivalent euro, din partea Ministerului Finanțelor Publice, din contul de venituri din privatizare, până la sfârșitul anului 2016, către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu scopul de a asigura o parte din resursele financiare necesare Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru plata avansurilor din schemele de plăți directe pentru agricultură finanțate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru anul 2016, a anunțat Executivul, printr-un comunicat.

 

Ce avansuri intră la plată

Avansul privind plata unică pe suprafață aferentă anului 2016 — SAPS, din FEGA, corespunzător unui cuantum al plății unice pe suprafață de minimum 96,88 euro/ha în 2016, respectiv o creștere cu 12,2% față de anul 2015. Prin plata acestui avans, costurile aferente înființării culturilor agricole din această toamnă vor fi acoperite, în medie, în limita a circa 20%.

Avansul privind plata pentru tinerii fermieri, corespunzător unui cuantum al plății de minimum 22,87 euro/ha în 2016, respectiv o creștere cu 11,5% față de anul 2015.

Avansul privind plata redistributivă I și II, corespunzător unui cuantum al plății de minimum 5,00 euro/ha și respectiv 48,85 euro/ha;

Avansul privind plata pentru practicile agricole benefice pentru climă și mediu, corespunzător unui cuantum al plății de minimum 57,37 euro/ha;

Toate aceste avansuri plătite agricultorilor însumează echivalentul în lei al sumei de 1,076 miliarde euro, fonduri europene care intră în circuitul financiar național.

După efectuarea plăților de către APIA, documentele aferente acestor plăți vor fi transmise Comisiei Europene prin Declarațiile lunare de cheltuieli realizate, iar Comisia le va rambursa Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, urmând a fi restituite Ministerului Finanțelor Publice, până la finalul acestui an.

 

Din 1 decembrie, demarează plățile regulare

 

Achim Irimescu, ministrul Agriculturii a precizat că, din cele 1,076 miliarde de euro de plătit pentru anul 2016, avansul va reprezenta circa 800-900 de milioane. „Practic, foarte puțini bani mai rămân din bugetul Fondului European de Garantare Agricolă (FEGA), deoarece noi plătim prin avans 70 % din fiecare măsură, exceptând sigur sprijinul cuplat. Vă imaginați că practic ne ducem cu mult peste jumătate numai cu banii dați în avans”, a explicat ministrul agriculturii. Prin plățile regulare, care sunt programate să înceapă la 1 decembrie, fermierii vor primi res­tul de bani din schemele „de bază”, adică 30 %. Pe măsură ce sunt efectuate calculele și stabilite hectarele și numărul de animale eligibile, agenția de plăți va putea să transfere banii și către crescătorii de animale și fermierii care așteaptă sprijinul cuplat vegetal. După cum se știe cuantumul pentru aceste subvenții se stabilește prin împărțirea plafonului total alocat la numărul de hectare sau animale eligibile.