Gripa, răceala, durerile de spate, de mâini şi de picioare sunt doar câteva dintre problemele de sănătate care îţi pot tulbura liniştea în sezonul rece. Iar de cele mai multe ori să te repezi la cutia cu pastile fără să consulţi doctorul nu este cea mai bună soluţie. Medicamentele au şi efecte secundare, motiv pentru care ar fi mai bine să le eviţi. Farmacia naturii îţi pune la dispoziţie numeroase remedii. Iată câteva dintre ele!

  1. Usturoiul

Conferă un gust aparte pre­­paratelor culinare, dar are şi o mulţime de valenţe terapeutice, fiind considerat aproape un panaceu. Cu usturoi poţi trata cu succes de la o banală infecţie a urechii până la o pneu­monie, care s-ar putea agrava atât de tare încât să-ţi pună viaţa în pericol. El conţine foarte ­mulţi antioxidanţi care omoară bacteriile şi virusurile. De asemenea, alicina, substanţa care-i atribuie gustul specific, distruge virusuri din care se pot dezvolta infecţii grave ale gâtului, urechilor, plămânilor şi nu numai. Este recomandat chiar şi pentru prevenirea şi combaterea crizelor de astm bronşic.

2. Ceapa

Se foloseşte pentru tratarea răcelii şi gripei, încă din Roma Antică, ca analgezic şi antiinflamator. Ceapa constituie un remediu excelent atât pentru durerile în gât, tusea şi nasul înfundat, cât şi pentru reglarea temperaturii corpului, atât de necesară în zilele extrem de friguroase. Consumul de ceapă în aceste zile îţi menţine tensiunea la valorile normale, îţi protejează inima de infarct şi de un potenţial accident vascular, având capacitatea de a-ţi îmbunătăţi circulaţia sângelui. Siropul de ceapă îţi tratează tusea cu succes, în special tusea seacă.

3. Chimenul

Utilizat pentru un plus de savoare în mâncăruri, chimenul are un conţinut mare de compuşi antibacterieni care grăbesc vindecarea organismului afectat de virusuri. Fiind o sursă excelentă de vitamine şi minerale, acesta ajută şi la îmbunătăţirea imunităţii şi, implicit, la prevenirea şi împiedică recidivarea răcelii, gripei şi altor afecţiuni sezoniere. Poţi utiliza şi uleiul esenţial extras din chimen.

4. Eucaliptul

Este un puternic antiinflamator, având proprietăţi antibacteriene, antiinflamatorii şi antifungice. În trecut era folosit ca dezinfectant în spitale. Astăzi, este nelipsit din trusa de tratamente naturale pentru bolile specifice sezonului rece. Uleiul de eucalipt folosit sub formă de masaj al frunţii, al mâinilor şi al tălpilor, scade febra. Masajul pieptului şi al gâtului cu ulei de eucalipt descongestionează căile respiratorii în gripă şi răceală, ajutând expectoraţia şi respiraţia normală. Uleiul extras din eucalipt îl poţi utiliza tot sub formă de masaj uşor pentru durerea de spate, de ceafă, de mâini sau picioare. Câteva picături, puse în apa de baie, te ajută să ai un somn odihnitor. Dacă pui două-trei picături de ulei volatil în lămpiţa de aromaterapie, te vei detensiona şi vei fi din nou calm şi energic după momente bune de stres maxim. Ceaiul şi siropul de eucalipt sunt extrem de eficiente în tratarea tusei, în special a tusei fără expectoraţie.

5. Echinacea

Este recunoscută pentru capacitatea impresionantă de a lupta şi a distruge unele dintre cele mai puternice virusuri şi bacterii. Ceaiul şi siropul de echinacea grăbesc vindecarea herpesului, gripei şi răcelii. Dar are şi proprietăţi calmante în alergii.