De ieri, suntem în Postul Paștelui, cel mai lung și cel mai aspru post de peste an. Patruzeci de zile la care se adaugă Săptămâna Patimilor, trebuie să ne purificăm sufletele prin rugăciune, milostenie, înțelegere și dăruire față de cei necăjiți.
Anul acesta, cinstim și lăudăm Învierea Domnului pe 16 aprilie. Dacă ne ducem cu mintea la începutul activității Mântuitorului, observăm că Hristos Domnul, Și-a început misiunea publică postind 40 de zile. Așadar, ca să fim vrednici de primirea Luminii Sfinte pe care o va împărți preotul în biserică, în noaptea Învierii, este musai să ne eliberăm de toate gândurile negre care ne încarcă negativ și să ne curățim sufletul. Nu traiul bun ne asigură sănătatea, ci Hristos, Mântuitorul care s-a jertfit pentru mântuirea noastră. Iată ce pași trebuie să facem pentru a parcurge drumul purificării spirituale, menit să ne aducă iertarea păcatelor, liniștea și pacea Sfintelor Paști și mai ales, viața veșnică. De fapt, Postul este o virtute și totodată, un prețios mijloc de mântuire.
Copiii, bătrânii și bolnavii, scutiți de postire cu binecuvântarea preotului
Asta ne obligă să ne abținem de la mâncarea de dulce. În tot acest timp, nu avem voie să consumăm niciun fel de produs alimentar care să conțină carne, ouă sau lactate. Bineînțeles, sunt interzise și dulciurile, de orice fel, băuturile alcoolice și cafeaua. Și nu în ultimul rând, fumătorii trebuie să renunțe la acest viciu. Trebuie menționat un lucru. Fiind cel mai lung și cel mai aspru post din an, foarte riguros, el trebuie ținut, în special, de oamenii în putere. Bătrânii, copii sub șapte ani și bolnavii de toate vârstele sunt scutiți de postire după ce primesc binecuvântarea duhovnicului lor.
Postim? S-o arătăm prin fapte!
Am văzut anterior, cum menținem postul din punct de vedere alimentar. Însă, Postul Paștelui nu implică doar abținerea de la mâncarea de dulce. El trebuie asociat cu foarte multă rugăciune, căință, mărturisirea păcatelor la preot prin Sfânta Spovedanie și, evident, Împărtășirea cu marile și cinstitele daruri. Acestora trebuie să le adăugăm și un plus de milă, blândețe și bunătate. Deci, trebuie să postim nu numai cu trupul, ci și cu sufletul. Adică nu numai mâncând de post, ci și înfrânându-ne, totodată, de la patimi, păcate și ispite. Postul întreg, adevărat și desăvârșit, este nu numai cel trupesc, ci și sufletesc: postul de bucate, împreună cu cel de fapte, postul de mâncare și totodată de purtări. Sfântul Ioan Gură de Aur, în lucrarea sa ,,Ad populum antiocheum”, spune: ,,Postiți? Arătați-mi-o prin fapte. Cum? De vedeți un sărac, aveți milă de el, un dușman, împăcați-vă cu el, un prieten înconjurat de un nume bun, nu-l invidiaţi, o femeie frumoasă, întoarceți capul. Nu numai gura și stomacul vostru să postească, ci și ochiul și urechile și picioarele și mâinile voastre și toate mădularele trupului vostru. Mâinile voastre să postească rămânând curate de lăcomie. Picioarele, nealergând la priveliști urâte și în calea păcătoșilor. Ochii neprivind cu ispitire frumusețile străine. Gura trebuie să postească de vorbiri rușinoase”.
Spovedania și Împărtășania, virtuți spre mântuire
Ca buni creștini, trebuie să parcurgem Postul Mare (așa mai este denumit Postul Învierii Domnului) cu inima deschisă spre credință, în rugăciune. Iar de încheiat trebuie să-l încheiem mergând la preot pentru spovedanie și împărtășanie. La spovedanie trebuie să mergem pregătiți să ne mărturisim absolut toate păcatele. Doar așa vom fi pregătiți să primim Lumina Sfântă, să cinstim și să ne bucurăm de Învierea Domnului.