Compania Națională pentru Infrastructura Rutieră (CNAIR) a anunțat, printr-un comunicat, că posesorii de autovehicule au posibilitatea, de la 1 martie 2017, să achiziționeze rovinieta necesară pentru rețeaua de drumuri națională și prin intermediul telefoniei mobile.

La acest serviciu pot apela clienții companiilor de telefonie mobilă Telekom Romania Comunications, Telekom Romania Mobile Comunications, Vodafone Romania și Orange Romania. Modalitățile tehnice de interconectare pentru achitarea rovinietelor pentru noile categorii de au intrat în vigoare de la începutul lunii martie 2017, odată cu aplicarea prevederilor Legii nr.221/2016 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 15/202 privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România. „Astfel, utilizatorii rețelei de drumuri naionale din România, deținători de cartele SIM ai operatorilor de telefonie specificați, pot achita rovinieta prin SMS pentru toate categoriile de vehicule prevăzute în Anexa nr.1 la Ordonanța Guvernului nr. 15/202 cu modificările și completările ulterioare”, se arată în comunicat.

Cum se procedează

Emiterea rovinietelor în rețelele Telekom, Vodafone și Orange se face prin trimiterea unui SMS la numărul 7500. Pentru a reuși o astfel de tranzacție și pentru a se emite rovinieta prin SMS se procedează astfel, se precizează în comunicatul
CNAIR: „Dacă vehiculul are numărul de înmatriculare B-54-AJV, este autoturism și doriți în data de 21.03.2017 să achitați rovinieta, pașii sunt următorii:

1.Veți trimite la 7500 un SMS cu textul B54AJV A;

2.Veți primi un SMS cu textul „Vrei rovinieta cat. A (autoturism)-7 zile, B54AJVL tarif 3 EUR. Cost total X.XX EUR+TVA. Trimite DA pentru confirmare.”;

3.Veți trimite la 7500 un SMS cu textul „DA”;

4.Veți primi un SMS cu textul „A fost emisă rovinieta…………Categoria A, pentru vehiculul B54AJV, valabilă până la 27.03.2017, ora 23:59:59. Detalii valabilitate rovinieta: www.cnadnr.ro”.

CNAIR mai precizează că, „prin intermediul SMS, tariful de utilizare se achită numai pentru vehiculele înmatriculate în România, în funcție de tipul vehiculului și doar pentru perioada minimă de utilizare, data și ora de început a valabilității rovinietei fiind data și ora confirmării de către operatorul de telefonie mobilă a taxării tranzacției.

Pentru autoturisme, valabilitatea rovinietei achiziționate este de 7 zile, iar prețul acesteia este de 2,74 EURO+TVA la Telekom Romania, de 2,74 EURO+TVA, la Vodafone Romania și de 2,8 EURO+TVA, la Orange Romania.

Lista completă a valabilității și a prețului rovinietei pentru toate categoriile de vehicule se poate accesa la adresa: https://www.scribd.com/document/340728883/Comunicat-CNAIR-SA-02-03-2017-Emiterea-Rovinietelor-Prin-SMS-1#from_embed. 

Articolul face parte din ediția de print a Jurnalului de Ilfov, nr.341