Zeci de mii de cadre medicale au părăsit România după aderarea la UE. Consecințele pentru țara noastră sunt CUMPLITE!
De când este membră a Uniunii Europene, România se confruntă cu un exod al cadrelor medicale, zeci de mii de medici, asistente, stomatologi și farmaciști părăsind țara atrași de salariile mai mari, dar și de condițiile mai bune de muncă din sistemele de sănătate ale statelor vest-europene, se arată într-un reportaj al agenției de presă Reuters.
”Nu cred că vreunul dintre colegii mei intenționează să rămână în România”, afirmă o absolventă de psihiatrie aflată în primul an de rezidențiat, Sonia Papiu. ”Cred că pot învăța mai multe în străinătate”, argumentează ea în continuare.
De altfel, pentru un medic român este ușor să-și găsească un loc de muncă în străinătate, numai la Cluj fiind la ora actuală mai multe agenții specializate în recrutarea medicilor care vor să lucreze în spitalele vest-europene. Acolo ei găsesc ceea ce le lipsește în România, și anume salarii mai mari, sisteme sanitare funcționale și o infrastructură medicală modernă, Franța, Germania și Marea Britanie fiind printre statele către care se orientează cu predilecție medicii români.
Dar pentru România consecințele acestui exod sunt cumplite, ea numărându-se acum printre statele Uniunii Europene cu cei mai puțin medici, deși se află printre primele locuri la numărul de absolvenți de medicină, mai notează Reuters.
Circa o treime dintre posturile din spitalele românești sunt vacante, iar potrivit estimărilor Ministerului Sănătății aproximativ un sfert dintre români au un acces insuficient la asistența medicală de bază.
”Părăsirea României de către cadrele medicale într-un ritm aproape masiv agravează problemele sistemului de sănătate”, afirmă, pentru Reuters, fostul ministrul al Sănătății Vlad Voiculescu. ”Spitale întregi se confruntă cu un deficit de personal și orașe întregi nu au medic de familie”, a adaugat el.
Situația este și mai gravă în mediul rural și în orașele mici. ”Întrucât avem un doctor pe secție la cele mai multe specialități, atunci când un doctor este liber trebuie să închidem toată secția”, explică Cristian Vlad, managerul spitalului din Vișeul de Sus. Trei spitale din zona unde se află acest spital au trebuit să-și împartă un singur anestezist până anul trecut, când a mai fost angajat unul venit din Republica Moldova.
În aceste condiții, România a început să ia măsuri pentru a încerca să convingă medicii să rămână în țară, se mai arată în reportaj. Salariile au crescut, deși încă sunt departe de standardele occidentale, la sfârșitul anului trecut salariul mediu în sistemul medical românesc fiind de 2.609 lei, dublu față de cel de acum trei ani.
Ministerul Sănătății a elaborat anul trecut un plan multianual pentru profesia medicală, ce include simplificarea procesului de recrutare, o reformă educațională, oportunități mai bune de promovare și ajutoare pentru medicii care sunt dispuși să-și desfășoare activitatea în spitale din zone rurale, plan care încă nu a fost aprobat de actualul guvern, scrie de asemenea Reuters.