Transpiri mult? Din păcate, antiperspirantele sunt eficiente numai pe termen scurt aşa că, poţi ajunge, cu mare uşurinţă în situaţii jenante. Farmacia naturii însă, îţi pune la dispoziţie numeroase trucuri de care te poţi folosi cu succes. Ieftine şi la îndemână.
Înainte de a vedea care sunt cele mai eficiente tratamente naturale împotriva transpiraţiei abundente, trebuie să înţelegi cât mai bine ce se întâmplă cu corpul tău în astfel de situaţii. Aşadar, transpiraţia excesivă sau hiperhidroza cum este denumită în termeni medicali, este un mecanism anormal de termoreglare al organismului, care se produce atunci când glandele sudoripare (ale transpiraţiei) produc sudoarea în exces.
Transpiraţia abundentă îţi scade încrederea în tine
Fenomenul îţi poate da peste cap multe dintre activităţile de zi cu zi. Mâinile îţi pot fi atât de transpirate încât poţi să ajungi să desfăţori cu greutate activităţi foarte simple, cum ar fi deschiderea uşii sau folosirea calculatorului. Nu mai vorbim de gesturile sociale obişnuite cum ar fi, strânsul mâinii. Sudoarea din zona subraţului este absorbită prin haine, cauzând semne evidente de transpiraţie şi senzaţie de disconfort. Cu alte cuvinte, transpiraţia abundentă îţi scade încrederea în tine şi îţi poate împiedica socializarea, cauzându-ţi anxietate. Şi asta nu e tot. Situaţiilor jenante la care te expui atunci când transpiri, se adaugă şi riscul crescut de a dezvolta anumite infecţii.
Produsele chimice, scumpe şi fără eficienţă
O mulţime de deodorante sunt scoase pe piaţă şi puse la vânzare, sub pretextul că ar combate transpiraţia. Dar ele fac mai mult rău decât bine. Spray-urile aplicate local, pot cauza iritaţii. De asemenea, pulberile sau tratamentul cu toxina botulinică, sunt şi scumpe şi în multe cazuri, nu au nicio eficienţă. În aceste condiţii, remediile naturale rămân cele mai eficiente şi cel mai uşor de procurat. Iată, câteva dintre ele!
Remedii naturale
- Bicarbonatul de sodiu
Aplicat la subraţ după duş, înainte de a ieşi din casă, bicarbonatul de sodiu neutralizează acizii care dau mirosul neplăcut al transpiraţiei.
- Oţetul de cidru de mere
Se recomandă a fi aplicat în zona axilei, seara, înainte de culcare. Poţi să-l şi bei, câte o linguriţă zilnic, dar neapărat îndulcit cu miere de albine. În doar câteva zile, cantitatea de sudoare se va reduce semnificativ.
- Brusturele
Ceaiul de brusture are efecte benefice. Consumat în fiecare seară, timp de o săptămână, acesta purifică sângele şi fluidele corporale.
- Pinul
Dr. Oz recomandă ca remediu pentru transpiraţia abundentă, ceaiul de pin. Clorofila pinului are proprietatea de a distruge bacteriile şi microbii care provoacă mirosul urât al transpiraţiei.
- Lămâile şi mandarinele
Foloseşte lămâia pe post de deodorant natural. Trece o jumătate de lămâie pe sub axile şi neutralizezi mirosul transpiraţiei cât se poate de sănătos. Acelaşi lucru poţi să-l faci şi cu o mandarină.
Alte trucuri eficiente
- Fă-ţi în fiecare zi duş cu geluri şi săpunuri fără parfum. Au rol antibacterian,
- Poartă numai îmbrăcăminte confecţionată din bumbac,
- Foloseşte doar încălţăminte adecvată temperaturii şi care îi permite pielii să respire,
- Ia un supliment de magneziu. De multe ori, transpiraţia excesivă este urmarea unui aport scăzut de magneziu deci, consultă medicul în acest sens,
- Bea lapte şi mănâncă mai multe fructe şi legume verzi, peşte, soia, seminţe, nuci,
- Foloseşte ca deodorant piatra de alaun – împiedică dezvoltarea bacteriilor responsabile de declanşarea transpiraţiei.