Numărul cazurilor de rujeolă a depăşit deja 500 în Europa. Peste jumătate dintre aceste cazuri s-au înregistrat în România şi Italia. Fiind o “maladie virală extrem de contagioasă” care generează complicaţii ce duc la deces, experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii fac din nou apel la populaţie pentru imunizare.
Numai în ultimii doi ani, rujeola a provocat moartea a peste 134.000 de oameni în lume, în principal în rândul copiilor mai mici de cinci ani. “Într-un context în care se făceau progrese susținute spre o eliminare în aceşti ultimi doi ani, este în mod special îngrijorător să vedem cazurile de rujeolă înmulţindu-se în Europa. Pentru a împiedica circulația virusului în caz de import, autorităţile naţionale trebuie să facă totul pentru a atinge sau a menţine cel puţin 95% din acoperire cu două doze de vaccin anti-rujeolă”, avertizează Zsuzsanna Jakab, directorul OMS pentru Europa.
Un vaccin “sigur şi eficace” poate preveni îmbolnăvirea
Cu un vaccin “sigur şi eficace”, boala ar putea fi uşor de prevenit, spun specialiştii OMS. Problema este că în statele cu incidenţa crescută, rata imunizării coboară cu mult sub pragul de 95% cât ar fi necesar pentru a eradica epidemia. Şi, dacă ţările cele mai sărace întâmpină greutăţi la procurarea dozelor de vaccin din cauza subfinanţării sistemelor medicale, statele dezvoltate afectate de epidemia de rujeolă se confruntă cu scepticismul oamenilor faţă de vaccin.
Cum se manifestă rujeola
Rujeola sau pojarul cum mai este denumită boala, este provocată de un virus, strâns înrudit cu virusurile pestei bovine sau răpciugii canine. Se trage din virusul care declanşează oreionul şi din virusurile responsabile de apariţia răcelilor. Boala se manifestă prin febră mare, în jur de 40,5 grade, tuse, voce îngroşată, secreţii nazale şi oculare şi o erupţie puternică ce apare mai întâi după urechi, pe faţă şi pe gât, apoi se extinde pe tot corpul.
Cum se transmite boala
Virusul se răspândeşte prin contactul cu picăturile de salivă şi secreţiile nazale pe care bolnavul le împrăştie în jur prin tuse, strănut, vorbire şi în timp ce-şi suflă nasul. Deşi sunt rare cazurile, îmbolnăvirea poate surveni şi în urma contactului cu obiecte contaminate, jucării, mobilier, vasele din care se consumă mâncarea etc.Virusul este mult mai active în lunile reci pentru că este mult mai rezistent la frig decât la căldură. Bolnavul este contagios chiar şi cu trei-patru zile înainte de a resimţi primele manifestări. Acesta este şi motivul pentru care rujeola se răspândeşte cu o repeziciune uimitoare. Persoana afectată trebuie să fie izolată, la domiciliu, cel puţin şapte zile după apariţia erupţiei, fiind în continuare contagios. De regulă, tratamentul se realizează acasă, sub îndrumarea şi supravegherea medicului. Internarea se impune atunci când apar complicaţii. Boala afectează în principal copiii sub şapte ani.