Normele de realizare a programelor naţionale de sănătate, au intrat în vigoare, începând de ieri, printr-o Hotărâre de Guvern. Conform reglementărilor, peste un million de pacienţi cu boli cronice vor fi trataţi, în acest an, prin programele de sănătate, decontate de stat.

 

Potrivit Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), anul acesta s-a recurs la o extindere a programelor de sănătate astfel încât, să beneficieze de tratamente cât mai mulţi pacienţi. Prin urmare, şi bugetul alocat pentru susţinerea lor este mai mare decât în anii precedenţi. Reprezentanţii CNAS susţin că fondurile destinate acestor programe se ridică la peste 4,9 miliarde de lei, înregistrând o creştere cu 24,14% a sumelor alocate medicamentelor specifice.

Mai mulţi pacienţi trataţi şi mai multe proceduri decontate

Normele de aplicare a programelor, au adus şi o serie de noutăţi în ceea ce priveşte terapiile şi procedurile terapeutice. De exemplu, în cadrul Programului naţional de diabet zaharat, se vor acorda trimestrial până la 400 de teste de automonitorizare pentru fiecare copil cu diabet zaharat insulinodependent cuprins în program. Mai mult, medicii de familie vor putea face şi ei recomandarea pentru efectuarea analizei hemoglobinei glicozilate (HbA1c), nu numai specialiştii în diabet şi boli de nutriţie, ca în trecut. Au fost introduse reguli noi şi pentru cei cu deficienţe de auz. Mai exact, bolnavii care necesită tratament al surdității prin proteze auditive implantabile, vor beneficia de implanturi cohleare bilaterale, tipul de implantare — unilaterală sau bilaterală, simultană sau secvenţială, urmând să fie stabilit de medicii specialişti, în funcţie de specificul fiecărui pacient în parte. De asemenea, adulţii cu afecţiuni cardiovasculare vor beneficia de noi intervenţii pentru tratarea malformaţiilor cardiace congenitale.

Încă trei boli rare, incluse în programul naţional de sănătate

“Programul naţional de tratament pentru boli rare se extinde pentru trei noi afecţiuni: fibroza pulmonară idiopatică, distrofia musculară Duchenne şi angioedemul ereditar. Programul naţional de tratament al hemofiliei şi talasemiei a fost adaptat noului protocol terapeutic elaborat de comisia de specialitate a Ministerului Sănătăţii şi a fost extins pentru hemofilia dobândită”, anunţă reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Programele se desfăşoară în mai multe clinici

Pentru creşterea accesibilităţii la tratament a bolnavilor, numărul unităţilor sanitare care derulează cele 14 programe gestionate de CNAS a fost majorat cu încă 59. Toate aceste unităţi, au îndeplinit criteriile din chestionarele de evaluare prevăzute de legislaţia în vigoare. Noile unităţi sanitare vor derula în principal activităţi din programele de boli cardiovasculare, ortopedie, diabet şi boli rare. “Faptul că am reuşit să extindem accesul pacienţilor la programele naţionale curative, dar şi să dezvoltăm aceste programe, este în concordanţă atât cu obiectivul instituţiei de a oferi o cât mai bună asistenţă medicală asiguraţilor, cât şi cu prevederile programului de guvernare”, spune preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Marian Burcea.