În condiţiile în care tulburările mintale constituie o problemă de sănătate publică majoră pentru ţara noastră, numărul cabinetelor de psihiatrie şi al specialiştilor în domeniu este mult prea mic.

 

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Române de Psihiatrie şi Psihoterapie, Cătălina Tudose, în România sunt în jur de 6,7 psihiatri la suta de locuitori, în timp ce media europeană este de 11 psihiatri la suta de locuitori. Nici la capitolul cabinet de specialitate nu stăm prea bine astfel că, foarte multe tulburări psihice şi de comportament nu sunt diagnosticate şi tratate şi din cauza faptului că bolnavii din anumite zone ale ţării nu au cum să consulte un medic psihiatru pentru că nu au în apropiere centre medicale de profil.

Marian Burcea, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate: „Numărul asiguraţilor care au beneficiat anul trecut de prescripţii medicale decontate pentru o boală psihică a fost cu aproape 10% mai mare decât în 2015”

“Numărul cabinetelor de psihiatrie aflate în contract cu casele de asigurări de sănătate e mic, mai ales pentru specialitatea psihiatrie pediatrică, însă cu o tendinţă uşor în creştere. Iată de ce, conform datelor CNAS (n.r. Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate), din totalul de peste 9 milioane de asiguraţi care au beneficiat anul trecut de prescripţii medicale decontate de sistemul asigurărilor de sănătate, doar circa 440.000, aproximativ 5%, au avut prescripţii pentru o boală psihică sau neurologică degenerativă. Totuşi, numărul asiguraţilor care au beneficiat de prescripţii medicale decontate de sistemul asigurărilor de sănătate pentru o boală psihică sau neurologică a fost cu aproape 10% mai mare decât în 2015. (…) Aş vrea imediat după luna iunie să începem consultări la contractul cadru”, spune preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Marian Burcea.

O nouă lege a Sănătăţii ar putea readuce medicii în România

Partea bună este că autorităţile în drept, lucrează la o nouă lege a Sănătăţii care să vină sprijinul pacienţilor cu tulburări mintale. „Eu zic că va fi un aflux invers al medicilor, anume înapoi către România, şi dacă ne punem toţi la o masă, vrem ca măcar în 2018 să venim cu o altă lege a Sănătăţii în care psihiatria să aibă un rol important. (…) Se pot face foarte multe lucruri în zona de psihiatrie şi cu bani foarte puţini, dar trebuie să ne educăm copiii, apoi şi populaţia, să-i informăm şi să-i aducem aproape de bolnavul psihic. (…) La nivelul comisiilor Ministerului Sănătăţii se poartă discuţii cu Colegiul Medicilor, deci practic se lucrează la noua lege a Sănătăţii”, explică senatorul Emanuel Gabriel Botnariu.