Apa potabilă îmbuteliată ar putea fi testată nu doar înainte de îmbuteliere şi la 12 ore după, ci şi cu 3 zile înainte de expirarea termenului de valabilitate, potrivit unui proiect depus de mai mulţi deputaţi PSD care susţin că deşi apa îşi schimbă compoziţia la raft, legea este permisivă.

”Autoritatea de sănătate publică judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, decid efectuarea unei monitorizări suplimentare cu 3 zile înainte de expirarea termenului de valabilitate şi ori de câte ori există dovezi care atestă prezenţa în apă a unor substanţe sau microorganisme care au fost sau nu au fost stabilite ca parametri în conformitate cu anexa nr. 1 şi care pot constitui un pericol potenţial pentru sănătatea umană. Monitorizarea suplimentară se realizează individualizat pentru fiecare substanţa sau microorganism în cauză”, se arată în proiectului de lege pentru modificarea art.7 alin. (10) din Legea 458/2002 privind calitatea apei potabile, depus la Senat.

Compoziţia bacteriologică şi chimică a apei potabile îmbuteliate se modifică în timp, explică iniţiatorii, în expunerea de motive a proiectului de lege.

“Apa potabilă îmbuteliată este testată legal, înainte de îmbuteliere şi la 12 ore după. Dacă a trecut aceste două teste, apa este considerată bună de consum până la expirarea termenului de valabilitate. Totuşi, în urma analizelor, s-au găsit în apa îmbuteliată aflată pe raftul magazinelor, niveluri depăşite ale conţinutului de bacterii sau de substanţe nocive. Deşi specialiştii ştiu că apa din recipienţi îşi schimbă compoziţia la raft, legea este permisivă”, spun iniţiatorii, afirmând că, în apa potabilă îmbuteliată au fost depistate şi mocroorganisme, cu depăşiri de 15 ori mai mari decât valoarea limită.

Agenţii patogeni care se pot găsi în apa de băut pot cauza: infecţii urinare, infecţii ale plăgilor, gastroenterite, infecţii respiratorii, septicemii şi meningite.

Iniţiatorii susţin că standardele apei potabile trebuie trecute pe etichete.

„Având în vedere că apa îmbuteliată îşi schimbă compoziţia în timp în defavoarea consumatorului, trebuie făcute teste ale apelor îmbutelate nu numai la izvor şi după 12 ore de la îmbuteliere, cum se face acum, ci şi cu 3 zile înainte de expirarea termenului de valabilitate, iar standardele trebuie trecute pe etichete, iar instituţia abilitată să verifice cauzele modificării compoziţiei apei (de exemplu – poate de vină este materialul plastic în care este pusă apa), precum şi condiţiile de depozitare”, potrivit sursei citate.

Senatul este prima cameră sesizată.