Sistemul de aimentare cu apă

Ca orice edil gospodar preocupat de soarta comunității care l-a ales, și primarul comunei Grădiștea, Mihail Toma, are agenda plină de proiecte ce vizează modernizarea localităților aflate în administrare. Alimentare cu apă, canalizare, asfaltare, modernizarea instituțiilor de învățământ sunt numai câteva din planurile pe care primarul își propune să le ducă la bun sfârșit în acest an sau, cel mai târziu, până la sfârșitul anului viitor.

Articol apărut în nr. 353 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

grădiștea

Dovadă că este un edil preocupat de problemele cetățenii săi, primarul Mihail Toma și-a cerut scuze de nenumărate ori pentru întreruperea discuției cu echipa Jurnalului de Ilfov, dar  l-am înțeles pe deplin, deoarece  ușa biroului său era deschisă de câte un angajat hotărât, care avea diverse situații de rezolvat, în favoarea cetățenilor sosiți cu treabă la primărie. „Ne străduim să le răspundem cât mai rapid cetățenilor și să le rezolvăm problemele cât mai eficient. Nu putem lăsa pe cineva să aștepte zile în șir pentru o adeverință, dacă aceasta poate fi eliberată pe loc”, ne-a spus primarul.

1.400 de gospodării se vor putea branșa la sistemul de alimentare cu apă

O lucrare importantă aflată în atenția primăriei este cea care are ca scop finalizarea proiectului de alimentare cu apă a comunei, a cărui valoare este de aproximativ 22 milioane de lei. Finanțarea a fost solicitată Ministerului Dezvoltării, iar o mică parte privind realizarea utilităților este susținută de bugetul local. Lucrările sunt astfel executate încât să nu afecteze drumurile, motiv pentru care se desfășoară pe ambele părți ale căilor rutiere. ”Sunt 56 de kilometri de rețea, două bazine de acumulare, fiecare având o capacitate de 500 metri cubi. Proiectul este realizat în proporție de 70%, plata este la zi și sperăm să devină funcțional, măcar o parte, încă de anul acesta, chiar dacă finalizarea contractului este prevăzută pentru 2018”, ne-a explicat primarul. Prin aceste lucrări, 1.400 de gospodării ar putea să se branșeze la sistemul de alimentare cu apă, o necesitate pentru comună, având în vedere că apa a devenit o reală problemă în ultimii ani. Oamenii merg și cumpără apă plată sau se duc în localități învecinate, dacă au posibilitatea, să ia de la cișmele, deoarece apa din puțurile normale nu este potabilă și se consumă doar pentru udarea grădinilor sau pentru animale. Este, așadar, principalul obiectiv. Puțurile sunt realizate, bazinele sunt montate, se lucrează la stația de epurare, se fac racordările la intersecțiile de drumuri, în curând vor fi aduse pompele pentru a fi încercate și trebuie umplute bazinele cu apă.

Tot cu ajutorul finanțării de la Ministerul Dezvoltării, primăria Grădiștea are în vedere și modernizarea iluminatului public. A fost depus, în acest sens, un studiu de fezabilitate prin care se solicită finanțarea cu 800.000 lei pentru modernizare, ce presupune iluminare cu led-uri, fiind necesare aproximativ 750 de lămpi.

5 kilometri de drumuri asfaltate

Un alt proiect, în valoare de 3,7 milioane de lei, realizat în asociere cu Consiliul Județean llfov, anunțat deja pe SEAP, presupune asfaltarea a aproape 5 km de drumuri. Sunt incluse în program străzile: Micșunele, Gării,  Câmpului, o parte din strada Nuferilor, străzile Aluniș, Cartierul Nou, Ghiocel, Tineretului, Orhideelor, Crinului, Magnoliei, Salcâmului. Acestea vor fi asfaltate și dotate cu trotuare, șanțuri betonate și podețe, iar prin finalizarea lor, se va ajunge la o proporție a străzilor asfaltate în comună de 90%.

Proiectul este prevăzut a se desfășura pe o perioadă de doi ani. „Dacă începem în toamnă, sper să îl realizăm până la sfârșitul anului viitor. Este vorba de bugetare pe doi ani”,
ne-a spus primarul.

Pe lista de activități, se mai află și reabilitarea unei clădiri din curtea Școlii din Grădiștea. Este o clădire mai veche, unde funcționează clasele pregătitoare. A fost construită în urmă cu peste 100 de ani și trebuie modernizată. Clădirea adăpostește două clase pregătitoare, în care învață 50 de copii, bilioteca comunală și un spațiu tehnic pentru centrală. ”Vrem să o modernizăm, de la zero. Banii sunt din bugetul propriu, vom începe lucrările imediat după terminarea acestui an școlar și sperăm ca acestea să fie finalizate până la 1 decembrie. Totuși, clădirea nu va deveni funcțională imediat, iar copiii vor fi mutați în clădirea principală, unde se va învăța în schimburi. Vreau să mă asigur că va trece o perioadă de timp pentru ca umiditatea să dispară și copiii să nu fie expuși riscului unor probleme de sănătate”, ne-a explicat primarul Mihail Toma, care, în aceleași context, ne-a vorbit și despre reabilitarea căminului cultural. Acesta este, de fapt, un complex multifuncțional unde își desfășoară activitatea și cabinetele medicale, farmacia, cabinetul stomatologic. Primăria are în vedere igienizarea spațiilor. Nu în ultimul rând, Consiliul local a aprobat pentru acest an și reabilitarea terenurilor de sport ale comunei, însemnând trei terenuri școlare și terenul mare de sport al localității.

Cadastrarea, o prioritate

Pe ordinea de zi se află, evident, și activitatea de cadastrare sistematică care este privită cu foarte multă seriozitate și implicare de primărie. Primarul  încearcă să îi determine pe locuitori să înțeleagă beneficiul acestor lucrări, ajutându-i în același timp să furnizeze toate actele necesare. „Este foarte important ca oamenii să înțeleagă că astfel vor intra în legalitate, cu tot ce înseamnă terenuri extravilane și apoi intravilane. Primul sector a fost terminat cu bani de la Oficiul județean de Cadastru, se va solicita finanțare pentru cel de-al doilea sector și am stabilit că vom face, cel mai probabil, o licitație pentru angajarea executantului. Comuna Grădiștea numără aproximativ 4.500 de imobile”.

”Ne trebuie Poliție Locală”

Primarul mai are pe ordinea de zi și o problemă care se lovește de anumite aspecte legislative. Se dorește înființarea Poliției Locale, dar legea nu permite un birou cu mai puțin de șase persoane. De asemenea, tot conform legislației, se alocă un polițist la 1.000 de persoane, ori comuna Grădiștea numără doar 3.100 locuitori.

„Este o problemă care trebuie dusă la capăt. Avem nevoie chiar de doi polițiști în același timp, mai ales pe tura de noapte, pentru că ne confruntăm, ca mai toate comunele din Ilfov, cu marea problemă a abandonării gunoaielor pe raza comunei noastre. După mărirea taxelor la groapa de gunoi, mulți au renunțat să facă contract cu firma de salubrizare  și aleg calea cea mai simplă și ieftină de a aduce gunoiul în Ilfov. Am montat camere de supraveghere și am început demersurile pentru a le pune în funcțiune, dar avem nevoie și de sprijinul Poliției”, a spus edilul.

Pregătiri de sărbătoare în ziua de Rusalii

Ca în fiecare an,  pe 5 iunie are loc festivalul organizat pentru sărbătorirea zilei comunei Grădiștea, de către Consiliul Local și Primăria Grădiștea. Localnicii, și nu numai, sunt invitați să petreacă de ziua liberă, oferită de Rusalii  pe terenul amenajat special, între Biserica nouă, sediul nou al Primăriei și sediul vechi al instituției.

A cincea ediție a acestui festival are invitați de seamă, artiști de muzică populară și muzică ușoară precum, Nicu Paleru, Angela Rusu, Nemuritorii, Talisman, Julia Jianu, formația Cristal, din Slobozia. Spectacolul este programat să înceapă după slujba de Liturghie, cu serbarea de sfârșit de an a elevilor comunei, în jurul orei 12.30 . Petrecerea se încheie cu concertul susținut de formația Talisman și un foc de artificii.

Primăria păstrează și pentru acest an tradiția oferirii de diplome cuplurilor care au împlinit 50 de ani de căsătorie, chiar dacă față de anii trecuți numărul cuplurilor este mai mic, de această dată, adică cinci.

Evenimentul este organizat de Consiliul Local și Primăria Grădiștea cu sprijinul oferit de Jandarmerie, Poliția din Ilfov și de serviciul de Ambulanță.