Manifestări comemorative și religioase, prilejuite de „Ziua Eroilor”, s-au desfășurat joi, în orașul Otopeni, începând cu orele 11.00, locuitorii aducând, de Înălțare, un omagiu celor căzuți pe câmpurile de luptă pentru dreptate, libertate și pentru apărarea statului, în ciuda ploii torențiale ce s-a abătut asupra orașului, minute în șir.
Articol apărut în nr. 353 al Jurnalului de Ilfov, ediția print
Preoțiii coordonați de părintele Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord, au oficiat după Sfânta Liturghie de la Biserica Nașterea Maicii Domnului, slujbe de pomenire a celor omagiați, iar apoi, la monumentul din curtea parohială, au fost depuse coroane de flori din partea Primăriei Otopeni și a deputatului Daniel Gheorghe.
„Noi suntem români”
Toți cei prezenți, acompaniați de Fanfara Mezzo Forte, din Otopeni, au intonat cu mândrie Imnul Național, iar Corul Pensionarilor, cu ai săi 20 de membri, a interpretat mai multe cântece patriotice, intre care „Nu uita că ești român”, „Așa-i românul”, ”Noi suntem români”, ”Treceți batalioane române Carpații” și „Drum bun, toba bate”. „Astăzi este Înălțarea și este Ziua Eroilor. Sperăm ca prin munca pe care am depus-o până acum să iasă un program frumos, care să fie apreciat de către cei care ne vor asculta”, ne-a declarat domnul Petre Ion, membru al corului.
La rândul său, deputatul Daniel Gheorghe a vorbit despre însemnătatea „Zilei Eroilor”. ”Însăși jertfa celor care au murit pe câmpul de luptă, în războaie, în lagăre și închisori, pornind de la cele mai vechi timpuri, din vremurile în care strămoșii noștri au apărat Europa în calea expansiunii musulmane și mergând până la revoluția din decembrie 1989, trecând prin cele două mari Războaie Mondiale, primul încununat cu un mare miracol dumnezeiesc al unității naționale a poporului român, iar al doilea, din păcate, a consimțit impunerea regimului comunist, războiul de independență, toate războaiele, toate luptele și revoluțiile și toate formele de luptă și rezistență împotriva totalitarismului, ateismului și comunismului, toți acești eroi sunt niște martiri care s-au jertfit în numele crucii și în numele neamului românesc și al libertății acestui popor. Prin jertfa lor
s-au înălțat odată ei, dar odată cu această înălțare a lor ne înălțăm și noi, cei care suntem aici, și care avem datoria de a-i cinsti și de a nu-i uita niciodată pe toți eroii noștri. Poate că faptul că suntem astăzi aici, îl datorăm, în mod cert, milioanelor de români care
s-au jertfit, care au murit pentru această țară și care erau niște oameni drept credincioși, pe câmpurile de luptă, în lagăre, în închisori, în rezistența anticomunistă. Avem și în Otopeni 122 de eroi în cele două războaie mondiale, la care se adaugă eroi pe care astăzi, nu îi mai amintim, de dinainte de Războiul de Independență, eroi care au luptat și au murit în revoluția din decembrie 1989, eroi care au rezistat comunismului și, nu în ultimul rând, strămoșii noștri care timp de sute de ani s-au opus ofensivei teribile a Imperiului Otoman. Prin jertfa lor au păstrat neîntinată credința noastră în Dumnezeu, au păstrat neîntinate pământurile noastre, demnitatea acestei țări, independența. Astăzi, că suntem aici, o datorăm acestor oameni, prin a căror jertfă, avem și biserică, și stat și instituții sociale și instituții culturale, avem o țară în care vrem să trăim, avem hotare de care putem fi mândri, și avem o civilizație și o cultură pe care o prezentăm și avem datoria să o ducem mai departe”, a spus deputatul.
„Jertfa lor a spălat multe dintre păcatele noastre”
Parlamentarul român le-a mai semnalat celor prezenți că viitorul trebuie să rezerve mult mai mult respect pentru patriotismul românesc. Prin jertfa eroilor, s-au spălat multe dintre păcatele noastre, multe dintre greșelile noastre, atât individual, cât și colectiv.
„Este foarte important să nu îi uităm pe acești oameni. Ei sunt, undeva, departe. Ne văd, dar noi nu îi putem vedea. Eu cred că viitorul trebuie să ne țină aproape de valorile fundamentale ale neamului românesc, aproape de bieserică, de identitatea noastră națională, aproape de școală, de familie. Niciodată să nu îi uităm pe eroii noștri, să îi cinstim pe veteranii de război, să îi cinstim pe urmașii celor care au murit în lagăre și în închisori și pe câmpurile de luptă, să îi cinstim pe deținuții politici și să nu uităm niciodată numele tuturor celor care s-au jertfit, indiferent dacă s-au jertfit acum o sută de ani, acum 10 ani sau acum 500 de ani, pentru că prin acești oameni se naște mândria neamului românesc”, a mai spus deputatul Daniel Gheorghe, în aprecierea tuturor celor prezenți.