Cel mai mare concurs internaţional de rezistenţă hipică organizat până acum în România s-a încheiat sâmbătă, 3 iunie, cu un succes de marcă. Meritul admirabilei lui desfăşurări a fost multiplu. El a aparţinut deopotrivă calităţii competitorilor europeni, suportului sponsorizărilor, sprijinului partenerilor şi reuşitei muncii de organizare, atentă la întreg şi detalii. Toţi l-au susţinut prin efort, fapte şi idei, pe întreg parcursul său. Competiţia s-a născut la iniţiativa onorantă a asociaţiei ilfovene Club Sportiv „Shagya”, din Buftea, a cărui bază sportivă se află în comuna Sălcioara, jud. Dâmboviţa. Eleganţa şi dinamica universului ecvestru au încântat publicul spectator. 

Articol publicat în ediţia printată a Jurnalului de Ilfov Nr. 355. 

14-15-page-001

Amploarea participării a fost remarcabilă. 55 de competitori au concurat pe lungimi mari ale traseelor, oferind astfel o premieră de excepţie. Concursurile de anduranţă se află între cele mai noi discipline hipice practicate în ţara noastră. Laurii premiilor au încununat sportivi din Bulgaria, Marea Britanie, Slovacia, alături de minunaţii lor cai de performanţă şi echipe ale asistenţei. Ei s-au întrecut alături de sportivii noştri, unii cu dublă cetăţenie, română şi franceză.

Pastel de vară

Răcoarea din dimineaţa zilei competiţiei a fost ideală pentru starturile numeroaselor probe de concurs, pe distanţe mari, de 120, 80, 60, 40 şi 30 de kilometri. La ora 6:00 au plecat primii sportivi înscrişi la proba internaţională de 120 km. Apoi, după fiecare 30 de minute au urmat concurenţii celorlalte etape. Traseele au străbătut relieful de câmpie, uşor vălurit, cu liziere de copaci tineri în vecinătăţi. Însufleţit astfel de călăreţi, peisajul căpăta imaginea unei acuarele vii, în mişcare.  

Rigori înalte ale organizării

Concursul a avut reguli stricte de desfăşurare. Ca organizare, totul s-a petrecut conform celor mai ridicate standarde. În plin câmp, lângă Sălcioara, s-a ridicat un adevărat campus competiţional. Amenajările pentru public au cuprins corturi, zone de promenadă sau de odihnă cu bănci şi umbrele mari. Punctele alimentare au pus la dispoziţie  sandvişuri, preparate calde, băuturi răcoritoare, cafea, dulciuri etc. În spaţiul de concurs au fost marcate şi echipate cu aparatură electronică performantă, de tip Wi-Fi, toate zonele: de start, de finish şi pentru controlul medical veterinar (Vet Gate). Monitorizarea electronică a urmărit permanent traseele şi datele arbitrajului. La fel s-au amenajat locurile speciale pentru răcorire sau încălzire a cailor între curse, boxe mobile şi fixe dedicate lor, corturi pentru echipajele de asistenţă, echipamente de producere a energiei electrice. La fel, posturi pentru urgenţe medicale umane sau veterinare. Echipe de jandarmi au supravegheat buna desfăşurare a evenimentului. Viorel Dabija, preşedinte al Clubului Sportiv „Shagya” şi director al concursului a afirmat că „toate acceste exigenţe au fost puse în fapt conform regulilor validate de Federaţiile Ecvestre, Română şi Internaţională, parteneri ai competiţiei”.    

Rol şi misiune umanitară

La Sălcioara am întâlnit un grup de copii care erau plimbaţi cu un mic atelaj, special amenajat pentru ei. De la Alexandru Zelco, vicepreşedinte al Asociaţiei „Down”, din Bucureşti, am aflat că ei suferă de această afecţiune genetică. Interlocutorul a afirmat: „Copiii noştri fac hipoterapie pentru ameliorare şi recuperare, cu ajutorul Asociaţiei „Shagya”. Azi, am venit aici să-i încurajăm pe sportivii clubului. Sunt 7 dintre cei 12 copii, pe care îi îngrijim împreună. Numele lor: Irina, Nicu, Laurenţiu, Mihai, Teodora, Ioana şi Dan”. Ziarul nostru a mai relatat pe larg despre acest rol umanitar important, susţinut de CS „Shagya”, din Buftea. Şi iată că misiunea lor onorantă continuă. 

Premiere, invitaţi de onoare şi concert

20 dintre concurenţi au participat la probele internaţionale, iar ceilalţi la naţionale. Toţi au primit diplome, iar celor de pe podium le-au fost oferite medalii, cupe şi cadouri. Valoarea totală a premiilor noastre a fost mai consistentă decât în alte țări. Adică  4.500 de euro pentru câştigătorii probelelor internaţionale şi 1.000 de euro, celor naţionale. A existat şi un alt premiu special – 500 de euro – oferit pentru calul cu cea mai bună condiţie fizică, la finalul cursei. Concurenţi ai CS Shagya s-au situat şi ei locuri onorante:  Clara Jumeau – loc I  (40 km), Bianca Zwecker – loc II (40 km) şi Vanesa Cristea – loc I (60 km). Între invitaţii de excepţie s-au numărat Anita Gödl – delegat tehnic din Austria, Guillaume Fillet – preşed. al Asociatiei Române a Calului Arab de Curse, Constantin Avramescu – vicepreşed. al Jockey Club Român, Adrian Ţuţuianu – preşed. al Comisiei de Control a SRI, din Parlament şi deputat de Dâmboviţa, Valentin Pârvu – primar Sălcioiara. Ziua s-a încheiat cu un concert susţinut de formaţia muzicală “Pierde vară”, din Buftea. Întreaga competiţie şi festivitatea de premiere au fost moderate în  română şi engleză de Zoltan Andraş. E cunoscut marelui public ca solist al trupei pop-rock “Sarmale Reci”. Dar  nu a cântat, ci a oferit publicului, la microfon, informaţii utile şi importante, pe toată durata zilei. Iar în final, „Am încălecat pe-o șa…