Asociaţia Transplantaţilor din România aduce, pentru al patrulea an consecutiv, un omagiu Donatorului de Organe. Ceremonia va avea loc luni, începând cu ora 11.00, la biserica Institutului Clinic Fundeni, din Bucureşti. Sunt invitaţi să participe la slujba de pomenire toţi cei ce vor să aducă o mulţumire celor care au dăruit viaţă prin moartea lor.

„Comemorăm Donatorii de organe care prin moarte au transferat viaţa şi mulţumim celor care, în momentul de durere maximă, au spus DA! pentru donarea de organe. Vă invităm ca luni 17 iulie, ora 11, la IC Fundeni, biserica cu hramul “Sf. doctori fără de arginţi Cosma şi Damian” să vă alăturaţi pacienţilor beneficiari de transplant, familiilor donatorilor, donatorilor şi personalului medical la ceremonia de mulţumire şi comemorare a Donatorilor”, spune Gheorghe Tache, preşedintele Asociaţiei Transplantaţilor din România (ATR).

348 de români, transplantaţi anul trecut

Viaţa oricărui pacient care a beneficiat de un transplant se împarte în “înainte” şi “după” transplant, iar pacientul MULŢUMEŞTE în fiecare clipă a “vieţii de după transplant” Donatorului. Anul trecut au beneficiat de transplant de diferite organe 348 pacienţi, de la 124 de donatori în moarte cerebrală. La aceştia se adaugă 57 de beneficiari de transplant (rinichi şi ficat), de la donatori vii. (sursa: www.transplant.ro)

Gheorghe Tache, preşedintele Asociaţiei Transplantaţilor din România: „Unul dintre oamenii care au spus DA! donării de organe, vine să-şi explice gestul”

“M-a căutat un OM, care a acceptat donarea de la o fiinţă dragă plecată la îngeri. M-a felicitat pentru manifestările publice pe care membrii ATR le fac în memoria Donatorilor de organe. M-a întrebat de ce nu îi chemăm şi pe ei, cei care au acceptat donarea, ca să spună de ce au făcut acest gest. M-am gândit mult, m-am consultat cu colegii mei, iar în acest an, la ceremonia de la Fundeni, va fi prezent acest OM. M-a impresionat că după ce a făcut gestul nobil de a spune DA!, ceea ce îşi doreşte este doar să ne spună ca oricine s-ar afla în situaţia prin care a trecut el, să nu ezite să-şi dea acordul”, mai spune Gheorghe Tache, preşedintele ATR.

Dr. Carmen Pantiş, coordonator de transplant la Spitalul Judeţean de Urgenţă Oradea: „Moartea cerebrală este frontiera dintre viaţă şi moarte”

Dr. Carmen Pantiş, coordonator de transplant la Spitalul Judeţean de Urgenţă Oradea, explică despre moartea cerebrală: “Absenţa completă şi ireversibilă a funcţiei Sistemului Nervos Central constituie frontiera autentică între viaţa şi moartea unei fiinţe umane.”