Bursele pentru medicii rezidenți, în cuantum lunar de 670 lei, se vor plăti în continuare, după ce guvernul a adoptat o ordonanță în ședința de ieri.

Potrivit actului normativ care modifică Ordonanța Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea și finanțarea rezidențiatului, bursa de rezidențiat se acordă până la data la care personalul respectiv beneficiază de salariul de bază/solda de funcție la nivelul reglementat pentru anul 2022 de Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
Banii provin din bugetul Ministerului Sănătăţii şi al Ministerului Muncii
Plata lunară a bursei de rezidenţiat se realizează din bugetul de stat, prin bugetul aprobat al Ministerului Sănătăţii, pentru unităţile sanitare de stat din subordinea sa şi pentru unităţile sanitare de stat din subordinea autorităţilor administraţiei publice locale, precum și prin bugetul aprobat Ministerului Muncii și Justiției Sociale, pentru rezidenţii din cadrul Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, anunţă Executivul.
Bursa rămâne la nivelul lunii iunie
Reamintim că Ministerul Sănătăţii a supus dezbaterii publice un proiect de ordonanţă care prevede acordarea burselor pentru medicii rezidenţi, după ce acest lucru fusese omis din noua Lege a salarizării. „Întrucât la lit.a), alin. (2) al art. 38 din Legea cadru nr. 153/2017 nu este menţionat în mod explicit acordarea bursei de rezidenţiat (…), considerăm oportună promovarea prezentei Ordonanţe a Guvernului, în sensul acordării în continuare a cuantumului bursei de rezidenţiat la nivelul lunii iunie 2017, până la intrarea în vigoare a prevederilor Legii cadru nr.153/2017”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă, supus dezbaterii publice de Ministerul Sănătăţii şi dat publicităţii de Mediafax.ro.

 

Rezidenţii rămân şi cu salariile mărite

Potrivit proiectului, începând cu luna iulie 2017, rezidenţii cu un salariu lunar brut lunară mai mic decât 7.100 lei, care nu include drepturile aferente gărzilor efectuate pentru asigurarea continuităţii asistenţei medicale în afara normei legale de muncă şi a programului normal de lucru de la funcţia de bază, beneficiază de o bursă de rezidenţiat în cuantum lunar de 670 lei.