Producătorii avicoli din România, asociați în Uniunea Crescătorilor de Păsări (UCPR), susțin că în fermele avicole din România nu se folosește Fipronil, insecticid cu spectru larg de acțiune, ca substanță antiparazitară, se arată într-un comunicat de presă al UCPR remis, vineri, Agerpres.ro.
„Acest insecticid este interzis, prin legislația europeană, a se folosi la animale destinate consumului uman. Fermierii avicoli din România au obligația legală de a verifica nivelul reziduurilor chimice din produsele avicole, atât prin controale oficiale cât și prin autocontroale”, se arată în document.
Potrivit acestuia, în urma controalelor realizate de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), prin laboratoarele de specialitate din subordine, nu s-a semnalat existența reziduurilor chimice în produse.
„Buletinele de analiză, ca urmare a controalelor oficiale și autocontroalelor, pentru pesticide (erbicide, insecticide, fungicide, antinematode, redonticide) eliberate de laboratoarele autorizate sunt conforme cu legislația națională și europeană. Menționăm că, fermele avicole din România sunt permanent supravegheate de ANSVSA, iar rezultatele sunt concretizate prin mii de buletine de analiză conforme, anual. Asigurăm opinia publică, că produsele avicole din fermele profesionale din România sunt sigure pentru consumul uman”, conform sursei citate.
Inspectorii din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Timiș au sechestrat miercuri, în urma acțiunilor specifice de control, o cantitate de 1.000 de kg de gălbenuș de ou lichid, produs contaminat cu Fipronil, provenit din Germania, acțiune realizată conform alertei din Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje — SRAAF.
Comisia Europeană (CE) a anunțat că 15 state sunt afectate de extinderea scandalului care implică ouă contaminate cu substanța toxică denumită fipronil, transmit Reuters și DPA.
Ouăle contaminate au fost distribuite în Belgia, Olanda, Germania, Suedia, Franța, Marea Britanie, Austria, Irlanda, Italia, Luxemburg, România, Polonia, Slovacia, Slovenia și Danemarca, precum și în două state din afara UE, respectiv Elveția și Hong Kong, a afirmat Daniel Rosario, purtător de cuvânt al CE.