Micii meșteșugari care iubesc arta și frumosul s-au întrecut la competiția tinerelor talente ale României, ce a avut loc, recent, la Complexul Național Muzeal Astra, din Dumbrava Sibiului. Cu multă răbdare și minuțiozitate, elevii din Ilfov au realizat lucrări impecabile prin care ne-au dăruit, tuturor, bucăți din sufletele lor.

Articol apărut în nr. 366 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

elevii

Cea de-a 22-a ediție a Olimpiadei „Meșteșuguri artistice tradiționale” a fost un melanj de bogăție și pătrundere sufletească.  Îmbrăcați în portul po­pular românesc, cei 11 mici artiști ai Ilfovului au fost însoțiți de prof. Ștefania Duminică, directorul Școlii Gimnaziale Nr. 1 „Ion Vișoiu”, din Chitila și de dascălii care-i ajută să-nțeleagă frumosul și le cultivă interesul și dragostea pentru artele frumoase. Competiția, care a avut loc în perioada 25-31 iulie, în aer liber, a fost pentru absolut toți participanții o întâlnire în pictură, în imaginație, în idei, în iubire și unitate. Au participat 270 de elevi din România și din străinătate, respectiv din Republica Moldova, Mexic și Bulgaria.

Dovada că talentul crează arta

Concursul s-a desfă­șu­rat pe secțiuni. Timp de o săptămână, copiii ­și-au arătat măiestria la pictat icoane pe sticlă, pictat icoane pe lemn, pictură naivă, confecționat măști, olărit, modelaj lut, mobilier pictat, încondeiat ouă, ceramică arheologică, sculptură lemn, xilogravură, pirogravură, incizie lemn, țesut la război orizontal, țesut la gherghef, confecționat podoabe, confecționat piese de port popular, cusut, brodat, confecționat păpuși, dantelă cu ciocănele, broderie pe piele. La final, însă, mințile strălucite ale meșteșugurilor artistice au fost premiate. Ca un valoros semn de recunoaștere a talentelor, juriul alcătuit din etnografi, muzeografi și profesori universitari ai Muzeului ASTRA Sibiu, a acordat premii pentru 170 de mici vârfuri ale lumii culturale.

Copiii povestesc fericiți. „Arta îmi curăță sufletul și-i dă culoare”  

Denisa Dănilă, Andreea Sava și Vlad Toma sunt trei dintre elevii talentați ai Ilfovului care-și construiesc visuri mari și luptă pentru ele. Chitileni toți trei și participanți la olimpiada de la Sibiu, ne-au povestit, fericiți, cum arta plastică îi ajută să perceapă lumea, ca motiv de iubire. „Pictez de doi ani și deja sunt la a doua participare la această competiție. Am avut ca temă «Prăznicar cu Sfântul Haralambie», vindecătorul de ciumă. A fost cea mai grea lucrare din competiție, dar am ales-o pentru că mi-a plăcut tematica. Inspirată dintr-o lucrare biblică și adaptată, pe alocuri într-o manieră proprie, am încercat să le prezint celor pasionați de pictură de icoane viața Sfântului Haralambie, chinurile cumplite pătimite fără clintire pentru dragostea de oameni și de Dumnezeu. Fiind unul dintre sfinții cei mai apropiați de sufletul românilor, am vrut să aduc în atenția oamenilor, bunătățile sale nevăzute. Nu vreau să renunț niciodată la pictat. Este arta care-mi curăță sufletul și-i dă culoare”, ne-a spus Denisa Dănilă, un copil fericit că face ceea ce-i place sufletului său.   

Olimpiada de mește­șuguri tradiționale s-a des­fășurat în două etape – o etapă județeană, care a avut loc în luna mai, și una națională, care a avut loc luna trecută, la Sibiu. Pentru etapa națională, ­s-au calificat 11 copii din Ilfov, din care patru de la Voluntari (ART Club, îndrumător Iuliana Arsene), unul de la Otopeni, de la Liceul „Ioan Petruș” (masca de cuc) și șase din Chitila, de la Școala Gimnazială Nr. 1, „Ion Vișoiu”, pe pictură naivă și icoane pe sticlă. Copiii din Chitila au fost pregătiți la Cercul din școala noastră «Credință și Culoare», condus de instructorul Mariana Badea. Rezultatele merituoase ale elevilor sunt o confirmare a nivelului înalt la care se desfășoară activitatea în cadrul acestui Cerc. Anul acesta, olimpiada a avut un plus pentru că ne-a sprijinit foarte mult Centrul Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale – am avut în special sprijinul directorului Iliuță Mihalea, și a Fundației Pro Chitila, care ne-a asigurat materialele de lucru și a companiei Ovo Design Chitila care ne-a pus la dispoziție ramele. Pentru Ilfov, aceas­ta este o continuare a tradițiilor populare și a valorizării talentelor. Este și o oportunitate pentru copii de a-și găsi vocația. Pentru școala noastră este posibilitatea de a oferi elevilor o oportunitate vocațională. Copiii noștri au fost foarte buni. Ne mândrim cu ei”, ne-a spus prof. Ștefania Duminică, directorul Școlii Gimnaziale Nr. 1 „Ion Vișoiu”, din Chitila.  

Felicitări, din inimă!

Este greu de descris în cuvinte bucuria copiilor, dornici să-și cultive creativitatea și să-și dezvolte înclinațiile artistice. Și… pentru că oricât de mult am vorbi ­despre minunile care au ieșit din mâinile fermecate ale elevilor ilfoveni, tot n-ar fi de ajuns, vă lăsăm pe dvs., dragi cititori, să vă delectați privind imaginile celor mai grozave momente surprinse în timpul con­cursului, de la ­Sibiu. Iar vouă, dragi elevi și dascăli care, cu iubire și dăruire faceți asemenea lucruri minunate, felicitări din inimă!

Pictura unui suflet

Cum era de așteptat, elevii din Chitila au reprezentat Ilfovul cu mândrie și onoare și la această competiție. Tuturor le-au fost răsplătite munca și eforturile. Dar cei dedicați picturii icoanelor pe sticlă și picturii naive s-au bucurat de recompensa cea mai generoasă. Ei au adus Ilfovului cele mai multe și cele mai importante premii. Și-au înmuiat pensula în inimioară și și-au exprimat starea sufletească în culori.  

Ei au reprezentat Ilfovul cu mândrie la Olimpiada Meșteșugurilor Artistice Tradiționale!

Premiul I – Secțiunea PICTURĂ NAIVĂ

ANDRADA MARIA MATEI, Chitila – instr. Mariana Badea, instr. Vasilica Ștefania Duminică

GABRIELA STOIAN, Săftica – instr. Popa Anica

Premiul I – Secțiunea PICTAT ICOANE PE STICLĂ

MARIA VOICU, Chitila – instr. Mariana Badea, instr. Vasilica Ștefania Duminică

ALEXANDRA MIHAELA FILIP, Voluntari – instr. Iuliana Arsene

Premiul II – Secțiunea PICTAT ICOANE PE STICLĂ

VLAD TOMA, Chitila – instr. Mariana Badea, instr. Popa Anica
ANDREEA SAVA, Chitila – instr. Mariana Badea, instr. Vasilica Ștefania Duminică

Premiul III – Secțiunea PICTAT ICOANE PE STICLĂ

DENISA GEORGIANA DĂNILĂ, Chitila – instr. Popa Anica
ANA RADU, Voluntari – instr. Iuliana Arsene
ALEXANDRA IOANA RUSU, Voluntari – instr. Iuliana Arsene

Premiul II – Secțiunea PICTAT ICOANE PE LEMN

MATEI NEDELEA, Voluntari – instr. Iuliana Arsene

Premiul II – Secțiunea CONFECŢIONAT MĂȘTI

ALINA STANCIU, Otopeni – instr. Popescu Roxana Marcela