Primarul Gheorghe Covrigea verifică stadiul lucrărilor în comună

Păstrând ritmul susţinut cu care ne-am obişnuit în ultimul an, Primăria Berceni şi Consiliul Local demonstrează că proiectele prind viaţă, conform ţelului declarat al actualei administraţii,  de a avea o localitate modernă, cu infrastructură și utilități care să le asigure cetățenilor un standard de civilizație demn de o așezare a Uniunii Europe.

Articol apărut în nr. 370 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

comuna berceniAşa cum ne-am obişnuit deja cititorii cu radiografii periodice ale activităţii edililor din judeţul Ilfov, am  ajuns din nou în vizită în comuna Berceni. Ne-am despărţit în această primăvară de primarul comunei Berceni, Gheorghe Covrigea, cu bucuria de a constata că face parte dintre acei oameni care îşi îndeplinesc promisiunile electorale. Ne-a convins atunci că a pus lucrurile în mişcare, iar zilnic se întâmplă ceva pozitiv pentru cetăţeni.

Străzi reparate în toată comuna

L-am găsit, aşadar, pe primarul Covrigea în plină acţiune, ocupat să pregătească comuna pentru sezonul rece. Ne-am obişnuit cu capriciile vremii şi auzim aproape tot timpul despre pagube provocate de fenomenele meteorologice. Repararea drumurilor este așadar o prioritate, iar reparaţiile sunt benefice pentru că odată cu venirea iernii, asfaltul deteriorat nu ar face altceva decât să se strice mai rău din cauza ploilor şi a îngheţului.

„Avem în derulare un proiect de reparaţii pentru tot ce înseamnă asfalt în localitate. Asfaltarea şi modernizarea străzilor reprezintă, de altfel, o activitate permanentă. Am finalizat recent un proiect de asfaltare a străzilor Ion Luca Caragiale, Între Vii, Ciulin şi Călugăreni, în lungime totală de 1,3 km. Au fost asfaltate pentru prima dată, deoarece înainte, erau drumuri pietruite. În prezent, se lucrează la un proiect de reparaţii în întreaga localitate, acolo unde asfaltul s-a spart sau a fost rupt din cauza subtraversărilor de apă, de gaz, ori au fost porţiuni unde s-a turnat un singur strat. Am reparat şi reparăm, de fapt, tot ce este stricat”, ne-a explicat Gheorghe Covrigea.

Acesta a precizat că se poate vorbi practic de pregătirea pentru iarnă şi este astfel evident faptul lucrările trebuie finalizate înainte ca vremea să se strice. La jumătatea lunii octombrie, se va trece, de data aceasta, la modernizarea unor străzi pe o lungime de 6 km, străzi pietruite care nu au fost asfaltate niciodată până acum: Arţarului, Aviatorilor, Azurului, Bistriţa, Cazanului, Cireşilor, Codrului, Între Vii, Lebedei, Macului, Mioriţei, Nucului, Plopilor, Sf. Ana, Speranţei, Vrăjitorului. Având în vedere faptul că în comună utilităţile nu au fost introduse în toate zonele, se va ţine cont ca asfaltarea să se facă doar pe o lăţime de 4 metri din 9 metri cât ar fi lăţimea normală a străzii pentru a se putea interveni fără provocarea altor deteriorări în momentul introducerii reţelelor de apă şi gaz.

Două clase pregătitoare noi

Noi le considerăm tot ca pe nişte pregătiri pentru sezonul rece pentru că, după vizitarea străzilor, ne-am întâlnit cu școlarii care au nevoie de tot sprijinul şi toată atenţia celor mari pentru a studia în condiţii optime.

Vă aduceţi probabil aminte că în Berceni a fost pus în funcțiune un afterschool cum puține mai există în județ. Ei bine, două clase de grupă pregătitoare vor funcţiona în cadrul acestui ­afterschool. „Le-am facut cu scopul de a îi separa pe elevii din grupa pregătitoare de şcoală, ţinând cont că ei sunt mai micuţi şi după orele 12.00 merg la afterchool. Au acum ocazia să funcţioneze în aceeaşi clădire pntru ambele activităţi. Avem două clase a câte 30 de copii, iar în total, la afterschool, aproximativ 80 de copii.

Centrul de tip afterschool din Comuna Berceni, este un așezământ, la standarde europene, unde micuții din clasa pregătitoare până în clasa a patra, inclusiv, poposesc în fiecare zi a săptămânii, după orele de școală. Clădirea în care  func­ționează Centrul afterschool din Berceni, în urma unor investiții de 400.000 de lei, dispune de un spațiu de circa 250 metri pătrați amenajat ultramodern, o sală de activități de socializare și petrecere a timpului liber, cu propriul grup sanitar și alte trei săli mul­tifuncționale, denumi­te Pi­nocchio, Bambi și Prin­țesa, cu o suprafață de circa 35 mp fiecare, precum și o sală de mese, toate decorate cu personaje din desene animate și povești, vestiare, sală de depozitare a alimentelor, grupuri sanitare. Copiii vin la centrul ­afterschool după școa­lă, își pe­trec timpul în si­­guranță, își fac temele, primesc o masă caldă, dar au șansa de a participa și la numeroase activități educative, ­cursuri de engleză sau de arte plastice. Programul zilnic este 12.00 – 18.00, iar vinerea până la ora 17.00.

Vorbind de copii, primarul ne-a arătat şi locul unde va fi amenajat un nou loc de joacă, pe strada Ciulin, pentru copiii din zonă. Acesta va avea o suprafaţă de circa 1.200 de metri, cu locuri de parcare în faţă, şi cu tot ce trebuie pentru distracţia celor mici, dar şi pentru cei mari. „Ne-am gândit să punem aparate pentru toate vârstele, inclusiv pentru adulţi, locuri unde părinţii sau bunicii să stea cât timp îşi supraveghează copiii. Locul de joacă va fi amenajat pe un teren al primăriei, părăsit, pe care pe vremuri oamenii îl foloseau ca depozit de gunoaie. Acum acesta este igienizat şi amenajat cu toate cele necesare pentru copiii din zonă, mai ales că a fost o solicitare din partea acelor părinţi pentru care celelalte locuri de joacă sunt mult prea îndepărtate.

Încă un autobuz pe linia RATB

Ca să păstrăm seria proiectelor ce vor prinde bine în sezonul rece, am aflat de la primarul Gheorghe Covrigea şi că în curând va circula un al treilea autobuz pe linia RATB aprobată de Consiliul General. „Aveam două maşini care circulau la un interval de circa 50 de minute, pe traseul ce cuprinde opt staţii, dar cu cea de a treia maşină, sperăm să reducem timpul de aşteptare la 35-40 de minute”, ne-a spus edilul. Regia Autonomă de Transport București (RATB) a înființat, începând din 22 mai 2017, linia preorășenească 418, care asigură transportul călătorilor între comuna Berceni și Stația Romprim din Sudul Capitalei, pe Șos. Olteniței, Str. Ion Iriceanu, Șos. Berceni, Comuna Berceni.

„Maşinile sunt foarte aglomerate, dar o maşină în plus se va simţi. Oamenii le folosesc şi sunt foarte mulţumiţi. Avem angajate care lucrează în două schimburi şi stau în maşină, astfel că în momentul în care se urcă cineva care nu are card, plăteşte 1,5 lei şi i se validează călătoria. Nu toată lumea plăteşte, din păcate, mai ales dimineaţa, când maşinile sunt foarte aglomerate şi pentru a evita aglomerarea şi blocarea circulaţiei, şoferul este obligat să deschidă toate uşile. În aceste situaţii nu toată lumea validează călătoriile. Nu avem deocamdată altă soluţie pentru că s-ar pierde prea mult timp, având 8 staţii în localitate. Obiectivul nostru este acela de a recupera cât mai mulţi bani pentru a putea suplimenta numărul de autobuze”, a explicat primarul.

Cadastrarea sistematică continuă

Nu în ultimul rând, pe lista de priorități a primăriei este cadastrarea sistematică. Edilul ne-a informat că la acest moment, primăria accesează din nou cadastrul sistematic pentru o suprafaţă de 929 de hectare extravilan, care însumează 1.040 de imobile. Edilul Covrigea ne-a spus că primăria a semnat contractul de cofinanţare în vederea derulării întregului proces prevăzut de lege.

Reamintim că, la începutul lunii februarie, aproximativ 300 de extrase de carte funciară au fost înmânate pentru un prim sector cadastral compus din terenuri extravilane aparținând comunei Berceni, în cadrul Programului Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF). Sectorul, considerat unul cu probleme, din cauza modului în care s-au făcut punerile în posesie în anii ’90, a fost în sfârșit ”pus în ordine” de specialiștii Oficiului de Cadastru.