Dacă nu se vor lua măsuri pentru colectarea selectivă a deșeurilor, în doar trei ani, românii riscă să nu mai aibă unde să depoziteze gunoaiele, a afirmat astăzi, președintele Comisiei economice, industrii și servicii din Senat, Daniel Zamfir, conform agerpres.ro.

 

„În România, astăzi, mai avem capacitate de depozitare de 14 milioane de tone. La cât producem noi acum, între 6 — 7 milioane de tone, în mai puțin de trei ani, nu mai avem unde să depozităm gunoiul. Discuția că vom deschide alte depozite e una, din punct de vedere practic, irealizabilă. Știți bine care e procedura ca să deschizi, astăzi, noi gropi de gunoi: referendum în respectiva localitate… Nu știu care locuitori din țara asta vor dori ca în localitatea lor să se deschidă o groapă de gunoi”, a explicat Zamfir, la forumul „Gestionarea deșeurilor municipale”, organizat la Palatul Parlamentului.

În opinia sa, irealizabilă este și ținta de reciclare de 50% până în anul 2020, în condițiile în care în prezent aceasta se face doar pentru 5% din totalul deșeurilor.

Daniel Zamfir a susținut că o măsură concretă pentru a încuraja colectarea selectivă ar fi implementarea taxei pe deșeuri la groapa de gunoi. În acest sens, el a salutat faptul că Senatul a adoptat un amendament în baza căruia a fost eliminată suspendarea taxei. Totodată, senatorul și-a exprimat speranța că proiectul va fi adoptat în această formă și de către Camera Deputaților.

„Industria de reciclare, în acest moment, nu are nevoie de un eventual ajutor de stat. Reprezentanții industriei ne-au spus foarte clar că problema majoră nu este nevoia unei finanțări. Oamenii ăștia — culmea! — au tot ce înseamnă tehnologie ca să poată să producă. Ce le lipsește: materia primă. Am vorbit, și nu o dată, despre cât de aberant este ca reciclatorul să importe PET-uri. Noi am ajuns să importăm până și hârtie”, a precizat el.

Sursa: Agerpres.ro