Astăzi este Ziua Internațională a Drepturilor Copilului. Cu acest prilej, președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj de susținere a drepturilor copiilor pe care-l prezentăm și noi, în cele ce urmează.

 

„20 noiembrie 1989 are o semnificație aparte, fiind data la care s-a adoptat Convenția ONU cu privire la drepturile copilului. Cele patru principii de bază ale Convenției — non-discriminarea, urmărirea celor mai bune interese ale copilului, dreptul la viață, supraviețuire și dezvoltare și, nu în ultimul rând, respectul față de părerile copilului — au devenit astfel importante pentru întreaga lume”, arată șeful statului în mesaj, conform unui comunicat al Administrației Prezidențiale, dat publicității de agerpres.ro.

Klaus Iohannis subliniază că neglijența, abuzurile și violența de orice fel asupra copiilor țin de o mentalitate primitivă.

„Fiecare copil este o speranță într-un viitor mai bun. Este obligația noastră să le asigurăm tuturor șanse echitabile și sprijin adecvat astfel încât copiii de astăzi să devină adulții responsabili, împliniți și implicați de mâine. Neglijența, abuzurile sau violența de orice fel asupra copiilor țin de o mentalitate primitivă, a unei societăți care refuză să își protejeze ce are mai de preț. Marcarea zilei de 20 noiembrie ne reamintește tuturor, o dată în plus, cât este de important să ocrotim viitorul și să le dăm copiilor posibilitatea de a-și împlini potențialul, fără a pune obstacole în calea dezvoltării lor”, a afirmat președintele Iohannis.

El a precizat că va fi un susținător al drepturilor copilului. „În 2015, la aniversarea a 25 de ani de la ratificarea de către România a Convenției ONU cu privire la drepturile copilului, m-am bucurat să fiu gazda unui demers deosebit: citirea unui Manifest, semnat de peste 100.000 de copii, care făcea apel la responsabilitatea adulților de a ține cont și de opiniile lor. Nu am uitat promisiunea făcută atunci de a fi un susținător al drepturilor copilului și de a acționa pentru ca ei să trăiască în acord cu idealurile democratice, în spiritul păcii, demnității, libertății, toleranței, egalității și solidarității. Ca președinte al României, vă asigur că voi susține în continuare acest deziderat”, a mai spus șeful statului.

Sursa: Agerpres.ro