Marți, 21 noiembrie. O zi de toamnă târzie, frumoasă, caldă, însorită și liniștită, ideală pentru reculegerea duhovnicească în lăcașul de cult de pe malul Lacului Snagov, ocrotit de Sfânta Sfintelor, Născătoarea de Dumnezeu.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 379, ediția print
Clopotele răsunau lung, chemând oamenii la rugăciune în biserica monument istoric, dis-de-dimineață. De departe, ecourile se amestecau armonios cu dansul lent al vântului, în feeria de culori a naturii. Cu sufletele luminate de frumusețea și farmecul deosebit al sărbătorii, ne-am alăturat și noi, echipa Jurnalului de Ilfov, credincioșilor care au dorit să fie împreună cu Hristos în Biserica Sa, pentru a cinsti Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ca printr-o minune, parcă, la bucuria slujbei săvârșite de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, alături de Părintele Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord, care ne-a înălțat inimile, am fost încântați să admirăm în tăcere unul dintre cele mai frumoase spectacole ale naturii.
Cântări de bucurie, la Mănăstirea Snagov
Sărbătoarea închinată Preacuratei Fecioare Maria, cea care este tot timpul alături de noi, împărtășindu-ne cu generozitatea-i milostivă, iubirea maternă, înnoitoare, a fost pentru noi, toți, izvor de speranță și încredere. Așteptată și celebrată cu evlavie, ea a unit credincioși de la o margine la alta a comunei Snagov, și din împrejurimi. Marian Oancea – primarul comunei Snagov, Ion Samoilă – primarul comunei Gruiu, Gabriel Dumănică – primarul comunei Afumați și Gheorghe Pistol – primarul orașului Buftea, crescuți încă din copilărie în bucuria credinței, a dragostei de neam și a valorilor creștine, s-au aflat în fruntea credincioșilor care s-au împărtășit cu harul Maicii Domnului, modelul cel mai desăvârșit al virtuții, în lume. Cântări de bucurie și rugăciuni aducătoare de mântuire au răsunat în biserică, în cinstea Fecioarei Maria, unică în istoria omenirii, Cea care L-a născut pe Fiul lui Dumnezeu și ne-a izbăvit de păcatul strămoșesc.
„Aducem slavă lui Dumnezeu pentru această minunată slujbă, săvârșită aici, în cea mai veche mănăstire din Arhiepiscopia Bucureștilor. Sunt foarte bucuros că am slujit aici, în duhul Sfântului Neagoe Basarab care a ctitorit această mănăstire și în duhul Sfântului Antim Ivireanul, cel mai mare Mitropolit al Țării Românești și stareț al mănăstirii, cărturarul care a și înființat o tipografie aici și a tipărit mai multe cărți în limbile română, greacă, slavonă și arabă. Să vă bucurați că ați asistat la slujba din acest monument istoric, prea frumos! Mănăstirea Snagov este un tezaur al rugăciunilor, pentru că sunt impregnate în zidurile ei rugăciunile credincioșilor, de peste 500 de ani. Le mulțumesc primarilor care au fost alături de noi în rugăciune și car sunt ctitori de locașuri pentru localitățile pe care le administrează! Cred că se pot asemăna cu voievozii care au construit și restaurat biserici și mănăstiri. Vă mulțumesc dvs., drept măritori creștini, părintelui Protopop și părintelui Stareț al mănăstirii pentru dragostea față de biserică!”, le-a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, tuturor credincioșilor din biserică, în cuvântul său de învățătură.
Printre multele povețe pentru binele și sufletul nostru, Preasfințitul Părinte ne-a împărtășit și frânturi din minunile care au împodobit viața Maicii Domnului și care au adus mântuirea-n lume. „Sărbătoarea de astăzi ne învață că atunci când facem o făgăduință lui Dumnezeu trebuie să o și îndeplinim, urmând exemplul Sfinților Ioachim și Ana care, atunci când copila a împlinit trei ani, au dăruit-o Templului din Ierusalim. Templul avea 15 trepte. Părinții au așezat-o pe prima treaptă, dar copila a alergat nesprijinită de nimeni până la ultima treaptă. Întărită de harul lui Dumnezeu și spre uimirea tuturor, prunca a rămas pe treapta cea mai înaltă.. Când nu împlinim nu mai primim ajutorul divin. Într-o vreme în care atât de mulți oameni își uită părinții și uneori îi părăsesc, într-o vreme în care frații nu se mai consideră frați și prietenii nu mai sunt prieteni, Biserica îi învață pe copii să fie aproape de Dumnezeu, de oameni, de părinții lor. Doar așa vor primi binecuvântarea lui Dumnezeu și vor străbate mai ușor valurile potrivnice prin care trec toți oamenii, deopotrivă. Părinții să nu-i lipsească pe prunci de binecuvântarea lui Hristos, deoarece numai în cadrul Bisericii vor învăța să fie aproape de Dumnezeu, să-i urmeze Lui, să caute Lumina și binecuvântarea Tatălui Ceresc. Rugăm pe Maica Domnului, Ocrotitoarea acestui sfânt lăcaș, să ne dea sănătate și să ne țină aproape de Biserica Fiului Ei!”, a mai spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.
Aduceți copiii la Biserică!
„De la sfințirea picturii mănăstirii din anul 2012, este prima dată când aici, la Sfânta Liturghie a participat un număr atât de mare de credincioși ce au fost aduși de preoții din parohiile lor, în mod organizat, pentru a pune în valoare frumusețea și importanța Mănăstirii Snagov. S-a simțit ocrotirea Maicii Domnului care ne-a binecuvântat cu o zi însorită, de-a dreptul minunată, așa cum nu a mai fost de mulți ani la acest hram. Frumusețea zilei a constat în primul rând în Sfânta Liturghie săvârșită de un ierarh, numărul mare de credincioși și în încărcătura emoțională pe care o resimți când pășești între aceste ziduri unde, de-a lungul veacurilor, oamenii sfinți au privegheat”, ne-a spus Părintele Protopop.
„A fost cu adevărat o zi minunată. Cerul s-a înseninat, soarele ne-a bucurat cu razele lui calde. Spre deosebire de alți ani, la acest praznic, în ziua Intrării Maicii Domnului în Biserică, în Snagov a ieșit soarele iar apele care până acum au fost tulburate de vijelii s-au domolit. Maica Domnului face minuni la Mănăstirea Snagov și le simțim cu sufletul, acum la ziua bisericii noastre și de-a lungul timpului. Mulțumim tuturor celor care au participat la această sfântă slujbă, Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Părintelui Protopop Cristian Burcea, preoților, diaconilor, tinerilor teologi care au dat răspunsurile la strană, domnilor primari, consilierilor care au fost alături de noi împreună! Tuturor le adresăm mulțumiri și îi asigurăm că-i purtăm în rugăciunile noastre pe care le înălțăm către Dumnezeu și Maica Domnului! Mulțumim și familiei care ne-a găzduit la Agapă!”, ne-a spus părintele Stareț.
Un tânăr teolog a îmbrăcat pentru prima dată veșmintele diaconești
În cadrul Sfintei Liturghii, părintele Florin Troi, un tânăr teolog, a devenit diacon. Acesta va sluji în lăcașul de cult de la Bălăceanca, Cernica, din Protopopiatul Ilfov Sud. „Am îmbrăcat veșmintele cu gândul de a-L sluji pe Dumnezeu și Biserica Ortodoxă strămoșească. Cea mai mare dorință a mea este de a avea o relație de frățietate, în Biserica lui Dumnezeu, cu credincioșii pentru care mă voi ruga și mă voi strădui să le fiu de folos, să le ușurez viața, pe cât posibil”, ne-a mărturisit părintele Florin Troi, noul diacon.
„Marea sărbătoare a fost o bucurie sufletească nemărginită pentru mine, mai ales când am văzut biserica plină de credincioși. A fost o slujbă minunată, oficiată de un sobor ales de preoți care, prin cântările și rugăciunile lor, ne-au făcut să simțim că suntem valoroși înaintea Bunului Dumnezeu, iar Maica Domnului ne iubește cu iubirea-i infinită”, ne-a spus primarul Marian Oancea.