Pe zi ce trece, iarna își intră tot mai mult în drepturi. Gerul și ninsorile viscolite pun în pericol sănătatea inimii, căilor respiratorii, pielii, mâinilor și picioarelor. Iată câteva moduri eficiente prin care poți să eviți consecințele neplăcute ale sezonului rece!

 

Spală-te pe mâini cât mai des!

Spălarea frecventă a mâinilor te ajută să ții bacteriile și virusurile la distanță. Pentru momentele în care nu ai acces la apă și săpun, e bine să ai la îndemână o sticluță cu gel dezinfectant.

Hidratează-te bine!

Chiar dacă nu-ți este sete, nu uita să te hidratezi! Bea multă apă, iar dacă simți nevoia să consumi ceva mai aromat, delectează-te cu o ceașcă de ceai verde. Conține un nivel ridicat de antioxidanți care îmbunătățesc circulația sanguină și cresc nivelul de energie. Un studiu publicat în Jurnalul American de Epidemiologie relevă faptul că oamenii care consumă mai mult de cinci pahare de apă pe zi au un risc mai mic cu 41% de a suferi un infarct miocardic. De asemenea, studiile arată că persoanele care beau mai mult de șase pahare de apă pe zi își reduc la jumătate riscul de muri prin complicațiile unui accident vascular cerebral. Re­nunță la cafea și băuturi care conțin zahăr, pentru că pot suprima funcția sistemului imunitar.

Mănâncă multe fructe și legume verzi!

Oamenii de știință au constatat că în zilele scurte de iarnă și lipsite de lumina soarelui crește pofta de mâncare. Dacă e așa, mănâncă multe fructe, legume și zarzavaturi bogate în vitamina C. Cele mai indicate sunt cele verzi. Îți îmbunătățesc imunitatea atât cât este nevoie ca să te ferească de răceala și tusea care te pândesc în timpul iernii. Dacă ești tentat să iei multivitamine, trebuie să știi că ele au un efect redus în lupta contra răcelilor. Mai mult, potrivit medicilor, s-a constatat că suplimentele care conțin vitamina C conduc la creșterea rigidizării arterelor la cei cu diabet zaharat. Ideal ar fi să mănânci peste cinci porții de fructe și legume pe zi, o porție însemnând un fruct sau o legumă consumată în stare proaspătă ori sub formă de suc natural pegătit de tine, acasă.

Protejează-ți capul, mâinile și picioarele!

În zilele geroase, cir­culația sanguină devine mai lentă, lăsând ex­tremitățile vulnerabile la degerături. Pentru pro­tec­ția mâinilor nu trebuie să ieși din casă fără mănuși din lână sau căptușite cu lână. Iar pentru protecția picioarelor, poți să porți ghete cu o jumătate de număr mai mari ca să-ți iei șosete groase, termice sau încă o pereche normale de șosete. Și nu uita să porți căciulă! 30-40% din căldura corpului se pierde la nivelul capului. Hainele trebuie să fie termice, să-ți țină de cald și să-ți păstreze pielea uscată. Maiourile din bumbac, puloverele din lână și geaca lungă sunt acum indispensabile.

Purifică-ți căile respiratorii!

De două ori pe săptămână poți să faci inhalații cu ulei de lavandă, cimbru sau eucalipt. Vaporii care se degajă îți dezinfectează căile respiratorii și te țin departe de microbi. Chiar dacă e frig afară, fă o plimbare de zece minute în fiecare seară, înainte de culcare. Aerul rece al iernii este cu 30% mai bogat în oxigen decât cel din timpul verii și-ți asigură o optimă ventilare a plămânilor. Este demonstrat științific faptul că aerul rece are efecte benefice și asupra psihicului și capacităților intelectuale, îmbunătățind memoria și puterea de concentrare.

Alte sfaturi utile

  • evită trecerile bruște de la cald la frig și invers! În zilele cu temperaturi extrem de scăzute, ar fi bine să nu ieși deloc din casă. Totuși, dacă acest lucru nu este posibil, îmbracă-te cu haine groase din fibre naturale și nu sta mult timp în frig, într-un singur loc,
  • pentru a aduce aerul rece la o temperatură cât mai apropiată de cea a corpului, respiră doar pe nas și nu pe gură,
  • stai departe de spațiile aglomerate, pentru a nu contracta vreo viroză,
  • pentru a evita să cazi pe gheață, alege încălțăminte cu talpă potrivită deplasării prin zăpada mare, pentru prevenirea căderilor,
  • nu uita să-ți protejezi pielea! Arsurile solare sunt posibile și pe timp de iarnă, mai ales dacă faci exerciții fizice în zăpadă sau la altitudini mari în zilele însorite de iarnă. De aceea, este indicat să aplici pe față o cremă care să te protejeze de razele UVA și UVB și care să conțină un factor de protecție solară de minimum 15. Pentru buze, folosește un balsam care să te protejeze de vânt. Ochii, ferește-i ochii de lumina orbitoare a soarelui purtând ochelari de protecție cu lentile închise la culoare,
  • dacă ai dureri articulare, pune-ți pe încheieturi comprese calde și stai sub o pătură groasă. Când ieși din casă, poartă genunchiere sau cotiere din material natural, gros.