Luni şi marţi nu vor avea loc cursuri în şcolile din Bucureşti, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, a anunţat duminică primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, care a precizat că este vorba despre grădiniţe, şcoli şi licee.

„Având în vedere prognozele meteorologice anunţate de ANM, am luat şi noi câteva măsuri, le-am analizat foarte serios, responsabil, aseară, azi noapte, azi dimineaţă şi până în acest moment, în legătură cu măsurile care se impun, având în vedere că toate informaţiile din partea ANM s-au confirmat până acum, iar codul galben va deveni – cel puţin după informaţiile pe care le avem în acest moment – portocaliu, prin urmare, autorităţile, atât centrale, cât şi locale, au responsabilităţi legale pentru a diminua orice efecte neplăcute şi nedorite în legătură cu fenomenele meteo extreme. În primul rând pe noi ne interesează viaţa cetăţenilor şi sănătatea acestora şi mai puţin anumite critici. (…) Am luat decizia ca luni şi marţi să nu aibă loc cursuri în Bucureşti şi probabil se va extinde această decizie, nu pot eu să o anunţ, ci autorităţile locale competente. (…) Este vorba despre vânt, ger – două fenomene suprapuse – şi de asemenea ninsoare temporar abundentă”, a anunţat primarul general la comandamentul de iarnă convocat la Primăria Capitalei.

Decizia a fost luată, în urma unei analize „extrem de responsabile”, împreună cu instituţiile de resort – Prefectura, ANM Bucureşti-Ilfov, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucuresti a solicitat directorilor unităţilor de învăţământ să asigure, prin personalul de specialitate, buna funcţionare a instalaţiilor de încălzire, alimentare cu apă şi energie electrică, deszăpezirea şi deblocarea căilor de acces din incinta şcolilor.

Gabriela Firea a subliniat că preferă să vină întotdeauna cu măsuri de prevenţie şi să fie vorba despre o uşoară alertă suplimentară, decât să existe victime.

„Vreau să spun încă de pe acum, cu toată responsabilitatea, şi ca primar, şi ca părinte, pentru că mi-aduc aminte de momentul în care am considerat împreună, autorităţile, că trebuie scurtate cursurile într-o zi din perspectiva ciclonului care se anunţa şi care s-a comentat ulterior că nu a fost atât de grav cât s-a anunţat: eu prefer să venim întotdeauna cu măsuri de prevenţie. Prefer să se spună că am fost uşor, uşor prea alertaţi, decât să numărăm victime.Vântul va bate cu putere, va fi foarte ger, extrem de ger şi va ninge. Vom avea un strat maxim de zăpadă în Bucureşti, e adevărat, de 30 de centimetri, dar suprapus acest strat cu celelalte fenomene, situaţia nu este de panică, dar nici nu este de stat cu mâinile în sân, şi nici nu este de a privi liniştit la ce se întâmplă. Copiii în primul rând nu merg toţi către unităţile şcolare cu maşina mică a părinţilor, cei mai mulţi merg ori pe jos – unii chiar distanţe mari – , ori cu mijloacele de transport în comun. Vă puteţi imagina cam ce situaţie va fi mâine, mâine pe la prânz, marţi dimineaţa, marţi după-amiaza cu aceşti copii, unii dintre ei mici, lăsaţi în ger, în viscol, în zăpadă”, a argumentat primarul general.

Totodată, edilul Capitalei a făcut un apel către toate instituţiile care au responsabilităţi să ia măsuri pentru a garanta siguranţa cetăţenilor.

„Fac un apel cât se poate de direct, ferm şi responsabil către toate instituţiile care au responsabilităţi pentru garantarea securităţii, integrităţii vieţii cetăţenilor. Am văzut deja, în municipiul Bucureşti sunt panouri care stau să cadă, vântul se va intensifica, urgent luaţi măsuri! Dacă proprietarii sau administratorii acestor panouri publicitare nu iau măsuri, luaţi dvs. – Poliţia locală municipală, poliţiile locale de sector – urgent! Măsuri având în vedere că va fi ger şi temperaturi foarte scăzute, pentru reacţii foarte rapide în cazul unor avarii. (…) RATB-ul – măsurile care se impun în astfel de situaţii, astfel încât timpul de aşteptare al călătorilor să fie cât mai redus”, a adăugat Firea, citata de Agerpres.ro.

Potrivit primarului Capitalei, şi sâmbătă noaptea şi duminică s-a acţionat pentru ca oamenii străzii să nu fie lăsaţi sub cerul liber, dar şi pentru condiţii bune de circulaţie.

„Au fost convinşi – pentru că cu unii este o problemă să fie convinşi – să meargă la adăposturi. Avem centre sociale, avem cămine suficiente, avem locuri, deci nu este o dificultate din această perspectivă în care oamenii străzii în general din zona Gara de Nord, Romană, Universitate să meargă la aceste adăposturi, să primească hrană caldă, îmbrăcăminte, medicamente dacă este nevoie. În noaptea trecută s-a intervenit şi vom face în continuare acest lucru, împreună cu operatorii de salubritate, astfel încât mâine dimineaţă să nu fie absolut niciun fel de problemă nici cu gheţuşul, nici cu poleiul, nici cu zăpada. S-a intervenit mai bine de această dată decât în episoadele trecute. A trebuit să dăm sancţiuni la episoadele meteo trecute. (…) Vă rog să nu faceţi economii. Iată că avem fenomene extreme, cel puţin calendaristic, la început de primăvară şi nu aş vrea să aud că la un sector un operator de salubritate care are contract de deszăpezire a făcut economie exact acum. (…) Identificaţi de pe acum gurile de canal, când încă nu sunt acoperite de un strat gros de zăpadă, astfel încât în premieră să funcţioneze şi aceste utilaje pentru topit zăpada, să nu mai aibă capitala ţării un aspect total inestetic şi neîngrijit cu acele mormane foarte mari de zăpadă în zonele centrale”, a arătat Gabriela Firea.