Așa cum ne-au obișnuit, în ultima vreme, polițiștii ilfoveni nu i-au uitat pe copii, de ziua lor. Ei înșiși părinți, s-au gândit să le ofere o surpriză de 1 Iunie, ziua când sunt sărbătoriți toți prichindeii din lume. Iar surpriza a venit în orașul Otopeni, locul în care a fost organizată „Ziua Porților Deschise pentru Copii”.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.405

Și a fost o zi minunată! Pentru că această inițiativă i-a încântat și i-a bucurat pe micuții strânși, pe 31 mai, în piața din fața Primăriei Otopeni și a Centului Cultural „Ion Manu”. Copiii au avut ocazia să se întâlnească, astfel, cu polițiștii ilfoveni, să discute cu ei, să afle multe lucruri interesante despre activitatea acestora. Deoarece, nu-i așa, polițiștii sunt niște oameni speciali pentru cei mici, niște eroi care reușesc să-i prindă pe răufăcători și să-i trimită acolo unde le este locul, pentru a-și ispăși pedepsele pentru fărădelegile lor. Și putem spune, fără să greșim că, atunci când am fost copii, aproape toți ne-am dorit la un moment dat să devenim polițiști, fapt care se întâmplă și cu prichindeii din ziua de azi.

Arte marțiale,cu copii și polițiști

Evenimentul a fost deschis de de primii invitați ai polițiștilor, copiii sportivi ai Secției de Karate din cadrul Clubului Sportiv Otopeni. Au urcat pe scena aflată în piața Primăriei Otopeni sportivii practicanți de arte marțiale, stilul Shotokan, băieți și fete, antrenați de sensei Ionuț  Alexandru Păun, mulți dintre ei multipli campioni naționali, balcanici și mondiali de stil. Ei le-au oferit celor prezenți o demonstrație impresionantă a măiestriei lor, o pledoarie pentru mișcare, dar și pentru artele marțiale – o activitate sportivă care te educă fizic și mental și este foarte utilă în autoapărare, în condițiile în care ești supus unei agresiuni.

Ca o continuare firească a acestui moment, polițiști de la Serviciul de intervenții speciale le-au prezentat copiilor tehnici de luptă și autoapărare specifice activității lor, precum și demonstrații de spargere a unor plăci de lemn și BCA.

A urmat un alt moment special care a tăiat răsuflarea spectatorilor: un exercițiu demonstrativ în care un autoturism în care se aflau doi „infractori” periculoși a fost blocat  de două echipaje de poliție, în trafic. Polițiștii i-au capturat, imobilizat și încătușat pe „infractori”, o intervenție pe cât de spectaculoasă, pe atât de rapidă, care a durat nu mai mult de trei minute. Odată reținuți, aceștia au fost urcați în autospeciala poliției și „duși la secție”, în aplauzele copiilor încântați de profesionalismul polițiștilor.

Polițiștii ne fac să ne simțim în siguranță!

Anterior acestei sărbători, a fost organizat un concurs de desene cu tema „Cum văd copiii Poliția”, ale cărui lucrări au fost expuse în holul Centrului Cultural „Ion Manu”, din Otopeni. Aproape toți micuții artiști de la Liceul „Ioan Petruș” au relevat în desenele lor faptul că se simt în siguranță atunci când în preajma lor sunt echipaje de poliție care veghează la respectarea ordinii publice dar și la siguranța circulației rutiere. Concluzia? Prin ochii copiilor, oamenii legii sunt văzuți ca fiind cei care le apără viața și integritatea corporală și îi ocrotesc de evenimente neplăcute.

Bineînțeles, toți copiii care au realizat desenele, dar și cei care au participat la eveniment, au fost recompen-sați de polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Ilfov cu
pungi cu cadouri, în care se găseau dulciuri, dar și o vestă reflectorizantă precum și materiale educative cu privire la modul în care aceștia pot evita evenimentele care îi pot pune în pericol.

Să facem cunoștință cu activitatea polițiștilor ilfoveni

Tot în holul Centrului Cultural, polițiștii ilfoveni au organizat o expoziție ad-hoc. Unul dintre standurile acestuia a expus o colecție de arme de epocă, cele mai vechi datând din perioada anilor 1700, realizată de Adrian Vlăduț Roland, armurier autorizat, al cărui magazin cu astfel de arme, unic în România, poate fi vizitat pe str. Valea Oltului nr. 12.

Cei mici au luat cu asalt acest stand, fascinați de varietatea modelelor prezentate, de istoria acestora, dar și de evoluția lor de-a lungul vremurilor.

Un alt stand care i-a atras pe micuții vizitatori a fost cel de prezentare a echipamentelor criminalistice utilizate de polițiști pentru depistarea urmelor pe care le lasă cei care încalcă legea. Aici, copiii au avut ocazia să-și imprime pe hârtie amprentele palmare, pe care apoi le arătau cu mândrie colegilor și prietenilor lor. Ce să mai vorbim despre standul unde se aflau expuse mijloacele de protecție a polițiștilor, cum ar fi căști și veste antiglonț, precum și armamentul din dotare al apărătorilor legii, care i-a atras ca un magnet pe sărbătoriții zilei!

„Au fost prezenți și colegii de la Serviciul rutier, care au expus aparatură radar și
le-au dat sfaturi micilor pietoni la modul în care trebuie să circule pe stradă. Totodată, avem o expoziție de prezentare a autospecialelor din dotare, printre care se află și o motocicletă”, ne-a spus ag. șef adj. Ciprian Romanescu, purtător de cuvânt al IPJ Ilfov.

Dar, încântarea cea mai mare a prichindeilor a fost bijuteria IPJ Ilfov, autospeciala de poliție marca Alfa Romeo Giulia. Copiii au avut posibilitatea să se urce la volanul bolidului, să pornească mijloacele de semnalizare ale autovehiculului și să se simtă, pentru câteva minute, polițiști în carne și oase.

Frumoasa sărbătoare organizată de polițiștii ilfoveni s-a terminat cu o fotografie de familie, care să le amintească, peste ani, participanților la sărbătoarea copiilor de la Otopeni de aceste clipe de neuitat.