Miercuri, 6 iunie, multipla campioană olimpică și mondială la atletism Gabriela Szabo a sosit în orașul Voluntari, la invitația primarului Florentin Costel Pandele, pentru a inaugura o sală de sport, unică în România, care de acum înainte îi va purta numele.

Eveniment unic, în județul Ilfov

⬤ Sala poartă numele marii campioane Gabriela Szabo

Articol apărut în nr. 406 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

La grandioasa ceremonie, au participat, alături de edilul orașului și marea noastră campioană, vicepremierul și ministrul Dezvoltării Regionale și Administraţiei Publice, Paul Stănescu, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, prefectul județului Ilfov, Marius Cristian Ghincea, senatorul Emanuel Bodnariu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Mihai Covaliu,  Manuela Patrășcoiu, director general al Companiei Naţionale de Investiţii (CNI), Mihai Leu, primul campion mondial la box profesionist al României, Camelia Potec, președintele Federației Române de Nataţie și Pentatlon Modern, fostele atlete Nicoleta Grasu, Paula Ivan și Oana Pantelimon și fosta judoka Alina Dumitru.

Asistența a fost deosebit de numeroasă. Aproximativ 1.000 de locuitori ai orașului au fost prezenți la eveniment, cei mai mulți dintre aceștia fiind reprezentați de sportivii de toate vârstele ai Clubului Sportiv Voluntari, consecință a faptului că mișcarea sportivă din această localitate cunoaște o amploare deosebită, iar sprijinirea sportului este una dintre prioritățile autorităților locale. De altfel, în cadrul ceremoniei de inaugurare, sportivii legitimați la CS Voluntari le-au oferit celor prezenți demonstrații de performanțe și măiestrie din fiecare disciplină sportivă în care sunt angrenați.

Voluntari – „Oraș al sportului”

Ceremonia de inaugurare a demarat cu semnarea unui protocol de către ministrul Dezvoltării Regionale și Administraţiei Publice, Paul Stănescu și primarul orașului Voluntari, Florentin Pandele. Apoi, Gabriela Szabo, ministrul Paul Stănescu și primarul Florentin Pandele au tăiat panglica inaugurală a acestui obiectiv.

În interiorul noii săli de sport, oficialitățile invitate la eveniment au fost invitate să-și exprime gândurile cu privire la această investiție de top în infrastructura sportivă.

În acest context, Florentin Pandele a afirmat că în orașul său legendele sportului românesc sunt preţuite mai mult ca orice. „Sala se numește Gabriela Szabo pentru că a intrat în inimile noastre și pentru că vrem să dăm un semn de mare preţuire legendelor sportului românesc. În 1999, Gabi Szabo a fost declarată sportiva lumii și dând numele ei acestei săli o preţuim cum nu se poate mai mult. Noi avem deja un stadion care poartă numele lui Anghel Iordănescu. Vrem să avem cât mai multe arene de sport, pentru că dorim să ridicăm acești mari sportivi pe piedestalul istoriei. (…) Ne-ar fi fost mult mai greu să terminăm această sală fără banii primiţi de la Guvern. Mi-ar plăcea ca starea de fapt din Voluntari să se întâmple în toate localităţile din România. Eu consider că orice Guvern, nu doar cel al României, trebuie să investească în primul rând în sport, apoi în învăţământ și sănătate. Pentru că dacă vom investi în sport, vom avea generaţii mai sănătoase și la trup și la minte. (…) În orașul nostru sunt în jur de 2.000 de sportivi legitimaţi. De aceea voi propune Consiliului Local în prima ședinţă să declarăm Voluntariul oraș al sportului”, a spus edilul.

Ministrul Stănescu promite încă 400 de baze sportive

La rândul său, viceprim-ministrul Paul Stănescu a declarat: „Voluntari merită să fie orașul sportului pentru că văd aici atâţia tineri făcând sport. Guvernul României va sprijini mișcarea sportivă, iar la jumătatea acestui an vom începe construcţia a 400 de baze sportive. Vor fi unele mai mari în municipii, iar altele mai mici în orașe și comune, pentru că sportivii nu se nasc numai la oraș, ci și la ţară”, a afirmat Paul Stănescu.

Venind în continuarea declarațiilor ministrului Dezvoltării, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat, de asemenea, construirea a trei săli de sport multifuncţionale de ­mari dimensiuni în București, care vor purta numele foștilor sportivi români Nadia Comăneci, Ilie Năstase și Ion Ţiriac. „În Capitală se pregătesc câteva proiecte sportive, așa că am venit la Voluntari să urmăm un bun exemplu. Avem toţi de învăţat, pentru că administraţia nu e un domeniu simplu, fiecare sfat e binevenit. În București am lucrat câteva studii de fezabilitate care vor fi prezentate curând într-o conferinţă de presă. Vom demara construirea a trei săli de sport multifuncţionale de mari dimensiuni care vor purta numele unor mari campioni: Nadia Comăneci, Ilie Năstase și Ion Ţiriac. Sportul este un domeniu de viitor, dar și de prezent. Sportul ne apără, ne unește și ne însănătoșește. Niciun leu investit în sport nu e pierdut!”, a spus Firea.

Ziua de 6 iunie, un moment istoric pentru sportul românesc!

Într-o declarație acordată Jurnalului de Ilfov, prefectul județului, Marius Cristian Ghincea, a subliniat faptul că ziua de 6 iunie reprezintă un reper aparte pentru sportul din țara noastră, iar alegerea acestei zile pentru inaugurarea unui astfel de obiectiv este cât se poate de inspirată.

„Alegerea datei de 6 iunie pentru inaugurarea sălii de sport «Gabriela Szabo» nu putea să fie fixată mai fericit, ținând cont de faptul că de această dată sunt legate două rezultate de excepție ale sportului românesc, și anume, la 6 iunie 1960, în București, atleta Iolanda Balaș stabilea un nou record mondial la săritura în înălțime – 1,85 m, iar tot pe 6 iunie, în 1961, Valeriu Buarca câștiga primul titlu de campion mondial cucerit de un luptător român la Campionatul Mondial de lupte greco-romane de la Yokohama.

Așadar, acest nou templu al sportului, este o dovadă că autoritățile locale (…) se gândesc la viitor. Sunt trei piloni în care o localitate trebuie să investească, dacă dorește să evolueze: Educația (și cunoașteți ce investiții s-au făcut în școli), Sănătatea (și suntem prima localitate care a construit de la zero o policlinică) și Sportul, iar aici nu trebuie decât să priviți în jur, fără să vă mai gândiți la stadioanul de lângă Parcul Regina Ana sau sala de sport ce se află pe strada Tudor Vladimirescu ori bazinele de înot ce se află lângă liceu.

Felicit autoritățile pen­tru că investesc în viitorul copiilor noștri!”, ne-a declarat prefectul județului Ilfov, Marius Cristian Ghincea.

Gabi, din nou pe pista de atletism!

Ce inaugurare mai frumoasă pentru un astfel de obiectiv sportiv ar fi putut fi decât aceea că marea noastră campioană a inaugurat și pista de atletism, alergând, ca în tinerețe, pe o distanță de 800 de metri (trei ture de pistă – n.r.) alături de trei tinere atlete, Nicoleta Neagu, Ionela Bejenariu și Maria Mădălina Radu, de la CS Voluntari? Și bineînțeles, pe ultima turnantă, Gabi a sprintat ca în vremurile când nimeni nu-i stătea în cale.

„Aș da timpul înapoi să mai fiu atletă, însă datoria noastră acum este să promovăm sportul care ne-a făcut pe noi ceea ce suntem azi. Este o mare onoare că o sală de sport din România îmi poartă numele. Am câștigat tot ce se putea atât în plan intern, cât și internaţional, iar eu vreau să transmit tuturor că este extrem de important să ne urmăm pasiunea. Avem nevoie de infrastructură sportivă în România, pentru acești copii. Infrastructura sportivă nu se adresează numai performanţei, ci și comunităţii în ansamblu. Îmi doresc ca în această sală să apară următorii campioni ai României. Nu este numai cea mai lungă sală de sport din România, dar este și multifuncţională. Se poate juca volei și baschet în afară de atletism. În România, această pistă indoor de atletism este a doua, după cea din București, dar aceea nu este competitivă, adică nu se pot organiza competiţii. Locuitorii orașului Voluntari iubesc sportul și mișcarea. Nu e important ca sălile să ne poarte nouă numele, ci să punem bazele infrastructurii sportive în România”, a declarat Gabriela Szabo, după această cursă simbolică.

O bijuterie neprețuită, în județul Ilfov

Sala de sport măsoară 144,06 m și este cea mai lungă din România. Ea dispune de 872 de locuri pe scaune, în gradene fixe, și 304 locuri în gradene mobile și poate găzdui competiţii, la nivel naţional sau internaţional, de atletism, lupte, judo, baschet și volei.

Proiectul iniţial, demarat de Primăria Voluntari în 2011, a fost modificat și îmbunătăţit de Compania Naţională de Investiţii (CNI), căpătând astfel acest caracter multifuncţional.

Finanţarea, cu o valoare totală de 24.793.000 de lei cu TVA, a fost asigurată de MDRAP prin Compania Națională de Investiții (CNI).