”Gigantica”, cea mai mare tabără de artă în aer liber din România, a înfrânt, în sfârșit, capriciile vremii și și-a deschis oficial porțile, vineri seara, în Poiana Mare, din Parcul Mogoșoaia. În fapt, pentru cei care au avut drum prin Mogoșoaia în ultima lună, cele 14 lucrări realizate de studenți ai Universității de Arte au putut fi observate încă de la începutul creării lor. La vernisajul de vineri, vizitatorii s-au putut bucura și de un recital de muzică folk, al cărui protagonist  a fost Emeric Imre.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 411, ediția print

„Gigantica” este o manifes­tare aflată la prima ediție, proiect care a început în 8 iunie, organizatorii fiind Primăria Mogoșoaia și Consiliul local. Organizatorii au decis ca după închiderea expoziției, spre sfârșitul lunii septembrie, să scoată lucrările la licitație, iar banii obținuți să fie donați.

Alexandru Rădvan, lector uni­versitar doctor la Universita­tea Națională de Arte din Bu­curești, coordonatorul echipei de studenți, absolvenți ai anului II, care au lucrat la proiectul Gigantica, a mulțumit Primăriei Mogo­șoaia pentru sprijinul acordat, subliniind că toți artiștii s-au simțit foarte bine în Mogoșoaia și speră ca acest tip de proiect să continue: ”Aici, în Mogoșoaia, este un spațiu în care te poți exprima ca artist și un loc de întâlnire imediată cu publicul”. Profesorul a subliniat că tabăra este o mare provocare pentru artiști din mai multe puncte de vedere, foarte important fiind că tinerii au lucrat în aer liber, chiar și pe ploaie, într-un atelier în mijlocul naturii, sub privirile vizitatorilor curioși, fiind în același timp provocați să găsească soluții ca operele lor să reziste în aer liber. Lucrările au fost realizate din materiale comune, reciclate, lemn în diverse forme, sau cauciucuri, toate vopsite cu sprijinul Policolor. Realizarea expoziției din Poiana Mare a pornit de la o idee a Primăriei din Mogoșoaia, care și-a dorit o tabără de artă, inițiativă binevenită pentru studenții secției de Pictură a Universității de Arte, pentru tinerii artiști fiind de regulă complicat să găsească un spațiu în care să lucreze, să își pună în practică imaginația și ceea ce învață. Pe suprafața de 2,5 hectare din Poiana Mare, tinerii artiști din Gigantica au reușit să se desfășoare, cei mai mulți fiind pentru prima dată implicați
într-un proiect de anvergură, prin care au șansa să devină cunoscuți și, cine știe, poate lucrările lor ajung în portofoliul unor colecționari de artă contemporană.