Potrivit Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), la începutul acestei săptămâni au fost stinse primele focare de pestă porcină africană (PPA), diagnosticate de la începutul lunii ianuarie a acestui an, în patru gospodării din comuna Micula, județul Satu – Mare.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 415, ediţia print

Prin actul oficial de stingere a bolii, semnat pe 13 august și înregistrat la Primăria Micula și la DSVSA Satu-Mare, se consemnează că în comuna respectivă nu mai există animale bolnave, sau animale ținute sub observație clinică pentru PPA, în urma realizării integrale a măsurilor de profilaxie și combatere. Iar un rol important în închiderea focarelor l-au avut locuitorii din zonă, crescătorii de animale, care au înțeles să sprijine autoritățile în aplicarea acțiunilor necesare și, tot aceştia vor avea, în continuare, un rol important, prin respectarea măsurilor impuse, astfel încât boala să fie ținută sub control. Pentru Micula, absența virusului bolii a fost demonstrată de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală, prin rezultatele de laborator negative, efectuate pe cele 1.780 de probe recoltate de la porcii din zona de protecție și din zona de supraveghere (pe o rază de 10 km). Cu toate aceste veşti bune, ANSVSA a reluat apelul către cetățeni de a sprijini autoritățile în aplicarea și respectarea măsurilor necesare pentru a preveni răspândirea virusului PPA și pentru a limita efectele bolii, având în vedere gravitatea acesteia şi consecinţele economice generate de evoluția acesteia. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar, DSVSA judeţeană sau oricărei autorități locale! Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

Cea mai periculoasă boală la porc

PPA este cea mai periculoasă boală la porc, virusul NU afectează sănătatea omului, şi nu există vaccin pentru combaterea lui. Mortalitatea porcilor contaminaţi este de 100%.

Virusul rezistă:

  • 6-10 zile în fecalele de porc;
  • 10 săptămâni în cadavre;
  • 3-6 luni în carnea sărată şi afumată;
  • 6-12 luni în corpul căpuşelor din genul Ornithodoros;
  • 18 luni în sânge la temperatura de 4ºC;
  • 6 ani în sângele congelat;
  • Peste doi ani în carnea congelată.

Virusul este inactivat de la 80ºC.

Primele măsuri în fermă

Exploataţia trebuie să fie împrejmuită şi vor fi interzise vizitele în ferme fără o dezinfecţie corespunzătoare. De asemenea, este interzis personalului angajat să deţină porci în gospodăria proprie sau să intre în contact cu alţi porci. La intrarea în exploataţie trebuie respectate regulile sanitary – veterinare, iar toate mijloacele de transport trebuie să fie riguros dezinfectate. În acest sens, trebuie amenajat obligatoriu un filtru rutier şi filtre sanitare pentru personal, iar accesul în fermă de face doar prin aceste filtre.

Simptome ale bolii

Apatie, imposibilitatea de a sta în picioare, diaree, tuse, pete roșii albăstrui pe piele, în special în zona urechilor și a râtului, lipsa poftei de mâncare, vomă, respirație îngreunată, febră mare. Contaminarea se poate face prin contact direct al porcilor sănătoși cu cei bolnavi, contact cu materiale contaminate sau cadavre de animale, comercializarea cărnii sau subproduselor fără ștampilă sanitar-veterinară, contact cu oamenii care poartă haine sau încălțăminte contaminate, prin circulația porcilor fără control sanitar veterinar sau prin hrănirea porcilor cu resturi alimentare contaminate.

Ce se poate face atunci când suspectaţi că porcul este bolnav?

Trebuie să contactați imediat medicul veterinar dacă porcii au simptomele descrise mai sus sau dacă vedeți un cadavru de porc mistreț sau porc domestic. Schimbați hainele și încălțămintea de fiecare dată când ieșiți din gospodărie şi, NU vă opuneţi uciderii animalelor! Pentru fiecare animal ucis se primeşte despăgubire. Nu deplasați animalele din gospodărie și tineți-le închise!

Cum se poate proteja gospodăria?

Gospodarii trebuie să se asigure că achiziționează furaje, așternut și porci din unități verificate şi să nu lase porci din alte gospodării să intre în contact cu porcii din gospodăria proprie. Nu se hrănesc porcii cu furaje de origine necunoscută, şi, în niciun caz cu resturi alimentare. Vănătorii și câinii de vânătoare nu trebuie să vină în contact cu porcii din gospodărie, aceşti8a din urmă nu trebuie să intre în contact cu porcii mistreți!

Măsuri în caz de suspiciune PPA

ANSVSA este autoritatea care se asigură că sunt instituite măsuri de investigare pentru confirmarea ori infirmarea prezenţei bolii, iar atunci când consideră că prezenţa pestei porcine africane într-o exploataţie nu se poate infirma, exploataţia trebuie imediat plasată sub supraveghere oficială şi se dispun măsuri de:

  • efectuarea recensământului tuturor categoriilor de porci din exploataţie;
  • menţinerea în adăposturi a tuturor porcilor din exploataţie şi interdicţia mişcării;
  • interzicerea intrării porcilor în exploataţie sau ieşirea lor din aceasta,
  • interzicerea ieşirii din exploataţie a cărnii, a produselor din carne de porc, a materialului seminal, a ovulelor sau a embrionilor de porci, a furajelor, ustensilelor şi a altor obiecte şi deşeuri susceptibile de a transmite pesta porcină africană;
  • respectarea cu stricteţe a regulilor de filtru sanitar pentru circulaţia personalului;
  • utilizarea unor mijloace corespunzătoare de dezinfecţie la intrările şi ieşirile clădirilor ce adăpostesc porcii şi ale exploataţiei.

Măsuri în caz de confirmare PPA

Toate porcinele din exploataţie vor fi ucise fără întârziere, sub control oficial şi într-o manieră care să evite riscul propagării virusului PPA, atunci când s-a confirmat prezenţa virusului. Se prelevează un număr suficient de probe, astfel încât să se poată determina modul în care a fost introdus virusul pestei porcine africane în exploataţie şi perioada în cursul căreia el a putut fi prezent în exploataţie înainte de notificarea bolii. Carcasele porcilor morţi sau ucişi trebuie să fie procesate/distruse sub supraveghere oficială, iar materialul seminal, ovulele sau embrionii de porci colectate în exploataţie în cursul perioadei situate între introducerea probabilă a bolii în exploataţie şi adoptarea măsurilor oficiale se marchează şi se distrug sub supraveghere oficială. Orice substanţă sau deşeu susceptibile de a fi contaminate, precum furajele, aşternutul, toate materialele de unică folosinţă care pot fi contaminate şi, în special, cele utilizate pentru operaţiunile de ucidere, trebuie să fie distruse. După uciderea porcilor, adăposturile şi vehiculele care au fost utilizate pentru transportul lor sau transportul carcaselor lor, precum şi echipamentul, trebuie dezinfectate, iar aşternutul pentru animale, gunoiul de grajd şi purinul susceptibile de a fi contaminate trebuie distruse!