@ Ajuns la cea de-a VIII-a ediție, festivalul organizat în Parcul Dendrologic a fost și în acest an un succes  @ Cinefilii au avut parte de capodopere ale cinematografiei românești,
dar și de noi producții de scurtmetraj excepționale

Dacă e luna august, e, ca de opt ani încoace, Chitila Film Fest. Devenit tradiție, festivalul a ajuns la cea de-a VIII-a ediție și, chiar dacă ploaia s-a pornit pentru o vreme chiar înaintea începerii proiecțiilor, cinefilii nu s-au lăsat duși din Parcul Dendrologic de pe malul lacului, unde organizatorii au pregătit pentru vizionare câteva capodopere ale cinematografiei românești. Așa că, într-o atmosferă răcoroasă, așezat confortabil pe baloți de paie acoperiți cu păturele albastre, publicul s-a putut bucura de timp de calitate alături de prieteni.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 416

În prima seară a festivalului – sâmbătă, 18 august, au fost bere, sucuri, barbeque, cafea, limonadă, nachos și popcorn, dar și șapte noi scurtmetraje intrate în concurs – Chers Amis, Cumulonimbus, Purificare, Scris/Nescris, La limită, Michelangelo și Alice.

Paula Rusu a fost prezentatoarea festivalului, iar juriul, din care au făcut parte regizorul Cătălin Apostol și actorul Vasile Calofir, a fost prezidat de criticul de film Irina Margareta Nistor. Printre spectatori ­i-am remarcat pe primarul și viceprimarul orașului Chitila, Emilian Oprea și Costel Andrei, consilieri locali, Alexandrina Niță, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov.

După seria scurtmetrajelor răsplătite cu aplauze, cei prezenți au urmărit două dintre capodoperele cinematografiei românești, pregătite de organizatori. Primul a fost “Ecaterina Teodoroiu”, film istoric românesc, din 1978, regizat de Dinu Cocea, după un scenariu de Mihai Opriș și Vasile Chiriță. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Stela Furcovici, Ion Lupu, Mihai Mereuță, Ion Caramitru, Amza Pellea și Ilarion Ciobanu, filmul relatând participarea tinerei eroine Ecaterina Teodoroiu (1894-1917), ca voluntar, în luptele din Primul Război Mondial. A doua proiecție, care s-a terminat după miezul nopții, a fost “Întunecare” – film românesc realizat în 1986 în regia lui Alexandru Tatos, după un scenariu bazat pe romanul omonim scris de Cezar Petrescu. Actori principali au fost Ion Caramitru, George Constantin și Florin Zamfirescu.

Două trofee ”Chitila Film Fest 2018”

Ziua de duminică, a doua de festival, a început cu Gala de Premiere, în cadrul căreia au fost anunțați câștigătorii trofeelor ”Chitila Film Fest 2018” – scurtmetrajele Scris/Nescris și Michelangelo, ambele producții ocupând locul I. ”Noutatea este ca anul acesta avem două premii întâi, pentru că ne-a fost foarte greu să alegem între Scris/Nescris și Michelangelo. Scris/Nescris, care a luat un trofeu la Chitila Film Fest, a câștigat și în alte țări o grămadă de premii, de exemplu în Finlanda. Îmi place că Adrian Silișteanu, care este la origine director de imagine, face bine și regie și chiar nu e la primul lui film. Cel de-al doilea film care pleacă acasă cu trofeul Chitila Film Fest este Michelangelo și îi aparține lui Anghel Damian. El este, de fapt, actor, iar acesta este primul său film ca regizor. Și tot în Michelangelo avem încă un debut, pe Medeea Marinescu jucând în premieră alături de băiețelul ei. În fine, mi-ar plăcea ca, începând de anul viitor, să se păstreze această tradiție cu două premii întâi și să poată vota chiar și publicul chitilean, nu doar juriul”, a spus Irina Margareta Nistor, la momentul anunțării câș­tigătorilor.

Dupăpremiere, spec­­tatorii s-au delectat cu muzica celor de la ”Cvartet Anima”, iar mai apoi cu două proiecții de excepție – “Ultima Noapte de Dragoste, Întâia noapte de război” – film româno-vest german din 1980, regizat de Sergiu Nicolaescu după un scenariu inspirat din romanul ”Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” (1930) al scriitorului Camil Petrescu. Rolurile principale au fost interpretate de Vladimir Găitan, Joanna Pacuła, Sergiu Nicolaescu și Sebastian Papaiani. “Întoarcerea din Iad” – filmul românesc dramatic apărut în 1983 în regia lui Nicolae Mărgineanu, după un scenariu inspirat din nuvela “Jandarmul”, scrisă de Ion Agârbiceanu, cu actori principali – Constantin Brânzea, Maria Ploae și Remus Mărgineanu, a încheiat ce-a de-a VIII-a ediție a unui festival cultural de excepție – Chitila Film Fest.