Acum aproximativ o lună și jumătate, vă relatam despre unul dintre proiectele primarului comunei Ștefăneștii de Jos, Robert Ștefan, menit să rezolve problema inundațiilor din mai multe zone ale localității. În prezent, se poate spune că reabilitarea rețelelor de canalizare pluvială și menajeră a fost realizat în proporție de peste 95% și va fi finalizată în scurt timp. Prin urmare, calvarul locuitorilor din zona respectivă va lua sfârșit, iar inundațiile nu vor rămâne decât o amintire neplăcută.
Articol apărut în Jurnalul de ilfov, ediția print, nr. 426
Acest proiect este unul foarte amplu și a fost pus în practică deoarece execuția acestor rețele a fost efectuată necorespunzător, foarte mulți locuitori fiind afectați de această situație. Un raport al societății care s-a ocupat de reabilitarea sistemelor de canalizare menajeră și pentru ape pluviale arată amploarea dezastrului existent până de curând.
Lucrări executate în bătaie de joc
Potrivit raportului semnat de ing. Daniel Balea, au fost luate în discuție două aspecte importante. Unul dintre acestea are în vedere o zonă care cuprinde străzile Sighișoara, Câmpina, Cluj, Arad, Gutuiului, Caisului și Piersicului. În această zonă, se spune în raport, „rețeaua nu a corespuns cotelor de preluare, acesta zonă fiind mai înaltă, astfel ar fi rezultat o rețea de canalizare cu o adâncime de peste 5m, ceea ce ar fi mărit nejustificat costul investiției”. În aceste condiții, soluția propusă a fost „construirea unei stații de pompare a apelor pluviale pe Intrarea Sighișoara, precum și execuția unei rețele de canalizare pluvială cu o lungime de de 51,00 m, a unei rețele de canalizare menajeră cu o lungime de 144 m, cu rol de preaplin, și a unei conducte de refulare pentru stația de pompare cu o lungime de 82,00 m – toate aceste rețele de conducte având rolul de a asigura buna funcționare a stației de pompare, iar apele vor fi evacuate în rețeaua de canalizare existentă pe str. Olănești, prin intermediul conductei de refulare”, se arată în raport.
Un dezastru tehnic și de execuție
Cât privește rețeaua de pe străzile Mărului, Vișinilor, Piersicului, Teiului, Orșova, Brașov, Snagov și Olănești, investigațiile video efectuate au scos la iveală un noian de nereguli. Astfel, raportul amintește de existența a nenumărate racorduri ilegale, de conducte sparte, obturate sau în contrapantă și cu denivelări, îmbinări de conducte ovalizate, ba chiar și absența căminului de colectare ape pluviale CP9, care nu a putut fi identificat! Și lista este mult mai lungă…
În urma identificării acestor nereguli au fost necesare, potrivit raportului, modernizarea și repararea rețelei de colectare a apelor pluviale, prin: anularea racordurilor menajere; înlocuirea tronsoanelor de conductă degradate prin spargere și/sau fisurate; aducerea capacelor căminelor de vizitare la cota terenului; punerea în conformitate a stațiilor de preepurare prin montarea filtrelor de hidrocarburi și construirea unui gard protecție a stației de preepurare.
În concluzie, o bună parte din aceste nereguli au fost remediate sau sunt în curs de remediere, iar viceprimarul Mircea Gheorghiță estimează că în 2-3 săptămâni sistemul va fi complet funcțional.
Condiții civilizate pentru cetățeni, în relația cu primăria
Nu cred că există vreun cetățean în țara asta care să nu fi avut un disconfort în momentul în care a avut nevoie de o „hârtie” de la primărie, sau atunci când a solicitat un aviz de la administrația localității în care locuiește, disconfort cauzat de cozi interminabile, de organizarea defectuoasă a serviciilor și așa mai departe. Nici comuna Ștefănești nu a făcut excepție de la aceste disfuncționalități. Numai că, aici, primarul Robert Ștefan s-a hotărât să elimine aceste neajunsuri în relația cu cetățenii care i-au acordat încrederea votului lor. De aceea, edilul a luat decizia să amenajeze un nou spațiu pentru registratură, locul în care se depun cererile solicitanților, astfel încât aceștia să nu mai consume timp și nervi pentru rezolvarea problemelor lor. „Pentru buna funcționare a serviciului de registratură, pentru bunul mers al circuitului documentelor, în condiții civilizate, am construit un nou sediu pentru registratură, în curtea primăriei, unde cetățenii vor beneficia de toate condițiile necesare, cu scaune și mese pentru completarea diverselor cereri și formulare, evitându-se astfel înghesuiala și pierderea de timp. Totodată, se mai amenajează și o rampă pentru persoanele cu dizabilități, pentru a le facilita acestora accesul în sediul primăriei, existența unei astfel de rampe fiind prevăzută de lege, dar, până acum, nimeni nu s-a gândit să o amenajeze”, ne-a precizat primarul.
Infrastructura școlară, în atenția edililor
Un alt proiect despre care aminteam în precedentul articol avea în vedere schimbarea acoperișului Corpului B al școlii gimnaziale din șoseaua Ștefănești nr. 30, care fusese smuls de o furtună, în primăvara acestui an. Acest demers a fost realizat în această lună, iar clădirea are acum un acoperiș nou-nouț, din țiglă metalică de cea mai bună calitate.
Totodată, au fost finalizate și lucrările de reabilitare de la grădinița din Crețuleasca, care au constat din placarea cu rigips a pereților și tavanului, reabilitarea termică cu plăci de polistiren a exteriorului clădirii, înlocuirea vechiului acoperiș de tablă cu unul din țiglă metalică, refacerea aleilor din curte prin montarea de pavele și modernizarea parcului și locului de joacă pentru copii.