Ziua de 26 octombrie a fost motiv de mare bucurie și pentru cei ce-și caută liniștea sufletească în sânul Mănăstirii Căldărușani. Înalte fețe bisericești s-au aflat în mijlocul lor și, alături de părintele stareț, Lavrenție Gâță, au oficiat o slujbă de înaltă frumusețe duhovnicească, în cinstea Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, ocrotitorul lăcașului de cult și al întregii așezări creștine.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 427, ediția print

Mănăstirea Căldăru­șani, vineri, 26 octombrie. Sfânta Liturghie oficiată cu prilejul hramului a fost săvârșită, în prezența unui număr mare de credincioși, de către Mitropolitul Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, și Preasfințitul Părinte Ilarion Făgărășanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. În cuvântul său de învățătură, părintele Mitropolit Andrei a pus accent pe datoria pe care o avem noi toți, creștinii, de a-L mărturisi pe Hristos, Domnul, în aceste vremuri tulburi pentru neamul românesc.

Îl mărturisim pe Domnul Iisus Hristos prin atitudinea noastră creștină, prin felul nostru de a fi, de a ne comporta în lume. Modul de a fi al creștinilor activi, al celor care veniți la biserică, ar trebui să fie contaminant pentru toți oamenii, ca și ei să-L iubească pe Hristos, să vină la biserică, să facă fapte bune“, ­le-a spus credincioșilor, părintele Mitropolit Andrei, citat de  basilica.ro.

Mănăstirea, printre cele mai importante centre culturale din România

Mănăstirea Căldăru­șani, monument ­istoric ridicat de domnul Țării Românești, Matei Basarab, între anii 1637-1638, în comuna Gruiu, este locul unde își regăsesc liniștea sufletească, numeroși localnici din regiunea București/Ilfov și din județele apropiate. Și nu este de mirare. Mănăstirea se înalță cu o frumusețe aparte în inima unui peisaj superb, care-ți încântă privirea și-ți bucură sufletul. A fost și este un binecunoscut loc de renaștere spirituală, duhovnicească. Prin ea, Dumnezeu revarsă căldura, lumina, puterea și așează toate darurile Sale cele bogate în fața credincioșilor care intră și se roagă în sfânta biserică.

Icoanele, cărțile și tablourile amplifică valoarea edificiului

Mănăstirea Căldăru­șani face parte din salba celor mai importante centre de cultură și duhovnicie ale României. Ansamblul monahal este alcătuit din: biserica mare, zidită în centru, chiliile, așezate inițial pe trei laturi, zidul de răsărit, turnul clo­potniță, biserica din cimitir. Plus, muzeul care deține obiecte de o valoare inestimabilă. Numeroase icoane, argintărie, broderii din aur și argint, lucrări de o mare finețe, realizate cu un deosebit simț artistic, vase sfinte și veșminte arhierești sunt doar o mică parte dintre valorile impresionante găzduite aici. Tot în muzeul de la Căldărușani pot fi admirate și unele dintre cele mai bune opere de artă din istoria lumii,  cum ar fi, tablouri lucrate de corifei ai picturii: Nicolae Grigorescu, Sava Henția, Evghenie Lazăr și Gheorghe Tătărescu. Mii de manuscrise și cărți bisericești scrise în limba latină, greacă, italiană, franceză și română, care datează din secolul al XVII-lea și care se regăsesc frumos așezate pe rafturile deosebitei biblioteci, parte a centrului de cultură, dau mănăstirii o valoare istorică și spiri­tuală de necontestat.

Foto: BASILICA.RO