Accidentul vascular cerebral (AVC) este o boală gravă, care apare atunci când unul dintre vasele care alimentează creierul cu sânge, se sparge sau este blocat de un cheag. Practic, partea corpului controlată de zona afectată a creierului nu mai funcționează normal. Dacă, accidentul vascular afectează partea dreaptă a creierului, pot fi afectate mișcările și senzațiile, iar dacă este vorba de partea stângă a creierului, este afectată vorbirea și pronunția. O cauză majoră de AVC este fibrilația atrială, o aritmie cardiacă, adică bătăile inimii neregulate, cel mai adesea rapide, care pot opri circulația într-unul sau mai multe vase de sânge de la nivelul creierului din cauza cheagurilor formate.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 427, ediția print
AVC-ul generat de fibrilația atrială (FiA) este a doua cauză de mortalitate în țara noastră, după hipertensiunea arterială. Potrivit medicilor, FiA crește de cinci ori riscul de AVC. Până la o treime dintre pacienții cu accident vascular cerebral a avut un diagnostic de fibrilație atrială înaintea, în timpul sau după accidentul vascular. Pentru a informa asupra riscului de accident vascular cerebral a pacienților cu fibrilație atrială, Asociația Națională pentru Protecția Pacienților (ANPP), a lansat campania “Schimbă Ritmul”. Astfel, reprezentanții asociației atrag atenția că România are nevoie rapid de îmbunătățirea managementului pacienților cu FiA și de acces la terapie eficientă. Doar astfel mii de români vor fi cu adevărat protejați împotriva AVC-ului.
Alarmant! Un sfert din populație are fibrilație atrială
Primul studiu local despre impactul fibrilației atriale, solicitat de ANPP, arată date îngrijorătoare:
- Peste 200.000 de români au ajuns în decursul unui an la spital cu diagnosticul de fibrilație atrială. Este doar vârful unui iceberg și reprezintă un risc demonstrat pentru a dezvolta AVC în viitor;
- Suferă de FIA peste 20% dintre cei 128.000 de bolnavi unici internați pentru AVC într-un an în spitale din România;
- În cazul pacienților cu diagnostic dublu AVC și FIA ponderea cazurilor de deces urcă la 16,3%;
- De asemenea, 6,3% din decese survin înaintea vârstei de 65 de ani;
- Peste 100 milioane de euro pe an sunt cheltuielile publice rezultate numai din două componente calculabile relativ ușor – cost spitalizare și pensii de invaliditate;
- Prin tratament adecvant cu anticoagulante orale se pot preveni 2/3 din AVC, respectiv s-ar putea economisi peste 96,6 milioane de euro pe an.
Avem astfel confirmarea că în România lucrurile sunt cel puțin la fel de dramatice precum anunță statisticile internaționale: 1 – 3% din populație suferă de fibrilație atrială, 15% – 20% din totalul AVC apare pe fondul FIA, iar AVC-urile la pacienții cu FIA au o mortalitate crescută cu 70%, o spitalizare prelungită cu 20% și o reducere cu 40% a ratei de recuperare. Depistarea precoce a FIA și tratamentul anticoagulant pot preveni AVC. Aceleași statistici europene ne confirmă faptul că ne aflăm în preziua unei epidemii. Dacă nu vom acționa acum, în curând va fi prea târziu! Se estimează că incidența va crește cu 24%, prevalența cu 13%, numărul de decese cu 34%, iar anii de viață ajustați în funcție de incapacitate cu 22%. Este o perspectivă dureroasă iar pacienții au nevoie de o abordare pe măsură pentru scăderea atât a suferinței individuale, cât și a apăsării economice pe care le presupun AVC-urile din FIA. Mii de accidente vasculare cerebrale la persoanele cu fibrilație atrială pot fi evitate.
„Schimbă Ritmul!”
ANPP a reluat anul acesta acțiunile de informare asupra fibrilației atriale derulate în 2013 și 2014. Pe toată durata anului în curs au avut și vor avea loc acțiuni de informare și de advocacy adresate publicului larg și forumurilor decizionale din sistemul de sănătate. Site-ul www.SchimbaRitmul.ro este punctul de acces la informație avizată despre fibrilația atrială și riscul de AVC. Comunitatea Facebook SchimbaRitmul este nucleul de informare și implicare. În cadrul campaniei au fost organizate o masă rotundă și întâlniri de lucru cu reprezentanți ai societăților medicale și reprezentanți ai autorităților pentru analiza problemelor și propuneri de politici de sănătate. A fost demarat un studiu farmaco-economic care arată date despre povara bolii. De asemenea, în perioada 17-21 octombrie a avut loc, la Iași, o acțiune de informare a publicului larg, organizată de ANPP în parteneriat cu Institutul de Boli Cardiovasculare Profesor Doctor George I.M. Georgescu, Iași, și cu Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, filiala Iași. În cadrul acesteia au fost efectuate o serie de investigații medicale în limitele scopului educativ (consultație clinică cardiologică, măsurarea tensiunii arteriale, electrocardiogramă), precum și discuții educative, de informare și conștientizare privind riscurile pacienților cu fibrilație atrială. Asociația Națională pentru Protecția Pacienților derulează campania Schimbă Ritmul sub patronajul Ministerului Sănătății, având ca partener instituțional Comisia pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, cu suportul științific al partenerilor: Societatea Română de Cardiologie, Societatea de Neurologie din România și Societatea Națională de Medicina Familiei.