Consiliul Judeţean Ilfov, prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, a organizat evenimentul dedicat personalităţii Reginei Maria, de ziua sa de naştere, 29 octombrie. Programul manifestării a cuprins întâmpinarea invitaţilor de către Ansamblul ”Doina Ilfovului”, precum și vizionarea expoziţiei din cadrul concursului cu tema ”Regina Maria şi Marele Război”.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 427, ediția print

Marea Personalitate a Reginei Maria a fost surprinsă de scenaristul și regizorul Salex Iatma în filmul documentar ”Înger pe front – Regina Maria” difuzat, în premieră, la exact 143 de la naștere. Filmul a adus în atenție personalitatea de excepţie a Reginei Maria, soţia Regelui Ferdinand, o femeie frumoasă, inteligentă, care a simţit şi trăit româneşte ca nimeni alta, rolul ei important în Marea Unire de la 1918 fiind de necontestat. Regina Maria a ajuns să cunoască profund poporul român, cultura, obiceiurile, s-a implicat activ în viaţa politică. Contribuţia sa remarcabilă pe front îi aduce supranume precum „Mama Regina“, „Mama răniţilor“ sau „Regina-soldat“.

”În istorie, la loc de cinste”

”Ne-am întâlnit de ziua de naștere a Reginei Maria pentru a-i omagia marea personalitate. Pentru a ne aminti cine a fost și ce a făcut pentru acest popor. Ne reamintim cu toți că poporul o supranumise Regina Mamă ori mama răniților, iar istoricii, suverana cea mai iubită de armata română. Deloc întâmplător, iată cum sintetizează Constantin Argetoianu rolul Reginei Maria și locul pe care ea îl merită în istorie: Războiul rămâne pagina ei, pagină cu care se poate făli, pagină cu care se va așeza în istorie la loc de cinste. O găsim în tranșee printre combatanți, în rândurile înaintate. O găsim în spitale și în toate posturile sanitare, printre răniți și bolnavi. Nu a cunoscut frica de gloanțe și de bombe. Cum nu a cunoscut teama și scârba față de molimă. Putem rămâne în istorie doar prin ceea ce săvârșim. Câteodată istoria ne dă posibilitatea să facem lucruri mărețe, dar ne oprim. Ne oprește invidia, ne opresc unele interese meschine, iar viața e așa de scurtă, așa că de  câte ori avem ocazia să facem lucruri bune, să le facem. Și avem exemple multe. Prin care oamenii au devenit mari cu adevărat, doar prin faptele lor”, a spus Marian Petrache, preşedintele CJ Ilfov în onoarea Reginei Maria.

Referindu-se la documentarul realizat de Salex Iatma, prof. Alexandrina Niţă, directorul Centrului Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale a precizat: ”Am încercat și cred că am reușit ca prin acest film să îi conturăm măreția personalității Reginei Maria, ce a reprezentat ea pentru acest popor, cât l-a iubit și câtă compasiune a avut față de acest popor. Toate acțiunile ei, toate faptele ei, ceea ce a scris ea ne arată ce personalitate măreață a fost pentru România”.