Doar câteva zile ne mai despart până la mult așteptata petrecere  dintre ani. Cum deja suntem ghiftuiți de preparatele tradiționale din carne porc, care au făcut deliciul Crăciunului, meniul de Revelion trebuie să fie puțin mai ușor. Iată câteva idei de preparate pentru o masa festivă de excepție!

 

Articol publicat în Jurnaul de Ilfov Nr. 433, ediția print

Rulou cu somon și cremă de brânză

Ingrediente:

 15 frunze de spanac;

 15 felii de ardei gras roșu;

 4 foi de tortilla;

 1 pachet de cremă de brânză;

 1 lingură de mărar proaspăt și tocat sau o linguriță de mărar uscat;

 1 bucată de somon afumat, tăiat fin.

Mod de preparare:Pentru început, amestecăm mărarul cu crema de brânză. Pe fiecare tortilla punem câte 50 gr de cremă, apoi câte un sfert din somon. Acoperim cu trei frunze de spanac și trei felii de ardei gras roșu. Rulăm foile de tortilla, strângându-le tare și le învelim în folie alimentară. Le aducem la masă după ce le-am ținut în frigider cel puțin două ore.

Salată cu piept de pui

Ingrediente:

 200 gr piept de pui;

 2 mere;

 1 rădăcină de țelină;

 1 lămâie;

 1 morcov;

 maioneză (preparată de noi în casă);

 sare și piper, după gust.

Mod de preparare: Tăiem în cubulețe mici pieptul de pui fiert și răcit. Apoi curățăm de coajă o rădăcină de țelină, două mere și un morcov mare și le dăm prin răzătoarea mare. Stropim legumele cu zeamă de lămâie, ca să nu oxideze, și le amestecăm bine într-un bol cu maioneză, după gust. La final, condimentăm salata cu sare și piper și o dăm la frigider. O putem servi la cel puțin o jumătate de oră după ce am ținut-o la rece. Pentru servire o așezăm pe frunze de salată verde.

Piftie de curcan

Ingrediente:

 pulpă de curcan;

 câțiva căței de usturoi, după gust;

 1 morcov;

 mentă;

 Sare și piper, după gust.

Mod de preparare: Spălăm bine carnea și o punem să fiarbă la foc mic până când se desprinde de pe oase. Spre final, înainte de a lua vasul de pe foc, adăugăm cățeii de usturoi pisați, sare și piper după gust și mai lăsăm piftia la foc încă trei minute. Pentru un plus de savoare și un aspect mai plăcut, tăiem și câteva rondele de morcov pe care le punem la fiert, spre sfârșit. Strecurăm zeama și o turnăm peste carnea frumos așezată în farfurii. În mijlocul farfuriilor putem pune și câte un fir de mentă. Apoi dăm vasul la rece.

Pește la cuptor

Ingrediente:

 300 ml de ulei;

 2 crapi mari;

 1 căpățână de usturoi;

 Lămâi;

 Sare și piper, după gust.

Mod de preparare: Curățăm peștele de solzi și intestine, îl porționăm și îl spălăm bine. Turnăm cam 300 ml de ulei într-o tavă și o băgăm la cuptor până se încinge uleiul. Apoi adăugăm bucățile de pește peste care am turnat, în prealabil, o căpățână de usturoi pisat, sare și piper. Introducem din nou tava la cuptor și o lăsăm pe foc până când peștele se rumenește bine. Îl putem servi pe pat de lămâi.

Ciorbă de găină cu zeamă de varză

Ingrediente:

 Aripi, târtiță, gât, spate, pipotă, inimă, ficat și pulpe de găină;

 2 ouă;

 1 morcov;

 1 păstârnac;

 1 ceapă;

 1 ardei gras;

 1 legătură de leuștean;

 roșii în bulion;

 sare și piper, după gust.

Mod de preparare: Ciorba de găină acrită cu zeamă de varză poate înlocui cu brio ciorba de porc. Aripile, târtița, gâtul, spatele, pipota, inima, ficatul și pulpele, spălate bine, le punem la fiert cu puțină sare, în doi-trei litri de apă. Când carnea este pe jumătate fiartă, adăugăm un morcov, un păstârnac, o ceapă și un ardei gras, spălate și tocate mărunt. Lăsăm la fiert până când carnea se pătrunde ușor cu furculița. Când carnea este fiartă, punem roșiile în bulion, lăsăm să clocotească și adăugăm zeamă de varză, după gust. După încă două-trei clocote, batem două ouă și le turnăm, în strat subțire, în ciorba clocotindă, amestecând ușor cu o paletă. Oprim focul și presărăm leușteanul.