Comisia Europeană (CE) a cerut Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) să facă o analiză asupra ultimelor evenimente generate de virusul Pestei Porcina Africane în România.
Motivul pentru care CE a cerut această analiză este faptul că această boală fără leac a atacat, în România, mai ales fermele, exploatațiile mari de sute sau mii de capete de porci și, în mod ciudat, a ocolit mistreții.
În urma acestei observații a Comisiei Europene, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) colaborează acum cu Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) în cadrul unui proiect care își propune să identifice factorii de risc cu rol în apariția, răspândirea și evoluția pestei porcine africane în România. Proiectul va lua forma unui GRANT cu finanțare din partea Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) cu o valoare de 40.000 de euro, cu posibilitatea de suplimentare.
Vor fi identificați factorii de risc în răspândirea PPA
Se va realiza o analiză a datelor epidemiologice privind PPA din România (în special de la exploatațiile de porcine domestice) afectate de boală, care va include o analiză a tiparelor temporale și spațiale ale PPA la mistreți, cu scopul de a identifica modelele (intervalele și viteza) de transmitere și, de asemenea, introducerea virusului în diferite tipuri de exploatații de porcine domestice.
Această analiză urmărește identificarea factorilor de risc implicați în apariția, răspândirea și persistența virusului PPA la populația de mistreți, dar și în interfața domestic/sălbatic, în vederea consolidării biosecurității și a altor măsuri de reducere a riscurilor.
Totodată, se are în vedere montarea de capcane pentru insecte și testarea acestora pentru PPA, în cadrul unui alt proiect gestionat de EFSA în colaborare cu Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (European Centre for Disease Prevention and Control – ECDC) și Rețeaua europeană de partajare a datelor privind distribuția geografică a vectorilor artropode, care transmit agenți ai bolilor la oameni și animale.
Rezultatele astfel obținute vor fi puse la dispoziția statelor membre sau statelor terțe din Europa în care evoluează PPA, pentru a facilita lupta împotriva acestei boli.
Potrivit informațiilor furnizate de ANSVSA, la această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 284 localități din 20 de județe, cu un număr de 1.071 de focare (dintre care 15 în exploatații comerciale). În alte 3 județe există doar cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 365.355 de porci afectați de boală și există 1.078 cazuri la mistreți.
Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.442