Partea de sud-est a județului Ilfov a fost extrem de animată, în ziua de 26 mai 2019, atât în comune, cât și în orașe, alegătorii formând cozi uriașe la ușile secțiilor de votare, contrar așteptărilor anterioare ale multora. Procesul electoral s-a derulat fără incidente în majoritatea secțiilor prin care echipa Jurnalului de Ilfov a trecut.
Reportaj apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 453
Fără incidente
Ne-am îndreptat, în jurul orelor amiezei, spre comuna 1 Decembrie unde, la Școala cu clase I-VIII nr. 1 din localitate au fost amenajate șecțiile de votare 111 și 112. La prima dintre ele erau înscriși pe lista permanentă 1.643 de alegători, din care votaseră, până la ora 14.00, 301 pentru europarlamentare și 207 pentru referendum, iar la secția 112 au fost arondați 1.526 de alegători, procesul electroal s-a desfășurat fără incidente, iar la urne se prezentaseră 307 persoane care au ales să voteze pentru europarlamentare și 239 care votaseră și, sau doar, pentru referendum.
Vot pentru viitor
La Glina, secțiile de votare 203 și 204 au fost amenajate în incinta Școlii cu clase I-VIII nr. 1. Președintele secției 204, Ramona Pătrașcu, ne-a declarat că aici au fost înscriși pe listele permanente 1.421 de alegători, iar până la ora 11.00, în jur de 200 de persoane votaseră pentru europarlamentare și aproximativ 150 pentru referendum. Lor li se alăturau circa 20 de persoane care votaseră pe liste suplimentare. La secția 203 cifrele erau asemănătoare poate puțin mai mare doar numărul celor de pe listele suplimentare.
La penitenciar s-a votat!
Aproape de ora 15.00, la secția 216, din incinta Școlii Gim. nr. 1 de pe Șos. Giurgiului, unde erau înscriși pe lista electorală permanentă 2.003 alegători, președintele secției, Valentin Țăranu, ne-a declarat că votaseră deja circa 500 de persoane pentru europarlamentare și aproximativ 400 pentru referendum. Aici era pregătită, de asemenea, urna specială pentru deținuții de la Penitenciarul Jilava, care și-au exprimat dorința de a vota – 205 pentru europarlamentare și 200 pentru referendumul pe teme de justiție.
L-am întâlnit aici și pe primarul localității, Elefterie Ilie Petre, care votase, alături de fiica domniei sale, la secția 215, amenajată în incinta Școlii nr. 2, Jilava.
Votare dublă, împiedicată
La doar câteva ore de la deschiderea secțiilor 77 și 78 din Popești-Leordeni, amenajate în incinta Liceului Teoretic ”Radu Popescu”, deja votaseră, în primul caz, peste 150 de persoane pentru desemnarea europarlamentarilor din partea României și peste 100 pentru referendumul național pe teme de justiție, inițiat de președintele țării, Klaus Iohannis. Președintele secției 77, Adina Apopei, ne-a declarat că exista și o solicitare pentru urna mobilă, iar președintele secției 78, Liana Cazacu, ne-a relatat despre o încercare de votare dublă, care însă a fost rezolvată cu ajutorul Poliției. La ora 11.00, la Secția 78 votaseră pe liste suplimentare 54 de persoane pentru europarlamentare și 22 pentru referendum. În curtea liceului l-am întâlnit și pe viceprimarul orașului Popești Leordeni, Constantin Mitran, care își expimase deja opțiunea electorală.
Cozi impresionante
La Cernica, în jurul orei 12.00, perimetrul Școlii gimnaziale nr. 1 din localitate era foarte greu de străbătut. Zeci de localnici s-au prezentat la urne, iar cozile formate la ușile secțiilor de votare 134 și 135 erau impresionante. L-am prins pregătit să se așeze la una dintre cozi și pe primarul Gelu Apostol. La secția 135, până la ora 12 votaseră 252 de persoane pentru europarlamentare și 248 de alegători au votat pentru referendum.
S-a votat fără pauze
La secția 254 din Vidra, unde au fost arondați 1.264 de alegători, la ora 13.15 votaseră circa 250 de persoane pentru referendum și aproximativ 300 pentru europarlamentare, iar la Copăceni, potrivit președintelului secției 168, Daniela Stancu, secție amenajată în incinta Școlii gimnaziale nr. 1 – corp B, din Str. Principală 198, au fost înscriși pe lista permanentă puțin peste 1.000 de alegători. În jurul orei 13.30, dintre aceștia votaseră circa 250 de persoane pentru europarlamentare și aproximativ 125 pentru referendum. În secția 167, din incinta Așezământului Social Copăceni, votaseră până la ora 14.00 în jur de 350 de persoane pentru europarlamentare și 230 pentru referendum. Aici au fost înscriși pe lista permanentă 1.431 de alegători.
S-a cerut și urna mobilă
În comuna Berceni, curtea școlii noi era plină de oameni care așteptau, în căldură și soare, să voteze. La secția 124, președintele Diana Arba ne-a declarat că votaseră în jur de 450 de persoane pentru europaralamentare și 400 pentru referendum. Și aici se votase și pe liste suplimentare, circa 100 de persoane pentru europarlamentare și aproximativ 75 pentru referendum. Erau înregistrate și 16 solicitări pentru urna mobilă. La secția 125 erau înscriși pe lista permanentă 1.266 de persoane, din care votaseră deja 413 pentru europarlamentare și 342 pentru referendum.
Și pe primarul din Berceni, Gheorghe Covrigea, l-am întâlnit în timp ce vota la una dintre cele două secții amenajate în incinta Școlii primare nr. 2.
Vot masiv
Aglomerație a fost și la secțiile de votare din comuna Ștefăneștii de Jos. Primarul Ionel Robert Ștefan a votat la Școala Gimnazială nr. 1, Corpul C și, după ce și-a dat votul de încredere, nu a ezitat să ne spună: „Mă bucur că oamenii au apreciat eforturile mele din acești ani și au venit să voteze. Probabil că au înțeles că, dacă nu ies la vot, nu se va schimba nimic. Am votat pentru ca lucrurile din țara noastră să se desfășoare așa cum prevede legea. Îmi doresc ca oamenii să trăiască respectând legislația și să aibă un nivel de trai mai bun. Copiilor vreau să nu le fie frică să iasă din casă, bătrânilor să nu le fie teamă că li se taie din pensii, iar angajaților să nu le fie teamă că rămân fără locuri de muncă. Tinerii de astăzi vreau să nu uite că au un cuvânt de spus și să se implice mai mult. Sunt la primul mandat, și pentru că am multe proiecte bune pentru comunitate, am votat schimbarea”. Peste 600 de persoane au votat la Secția nr. 243, până-n ora 15.00.
Prezență neașteptat de mare
Număr de alegători neașteptat de mare a fost și la Tunari. La Școala Gimnazială nr. 1, Corpul B, în Secția de votare nr. 250 unde, au fost înscrise pe lista electorală permanentă 1.838 de persoane, în jurul orei 16.00 votaseră aproximativ jumătate dintre aceștia. Și, tot în comuna Tunari, în satul Dimieni, s-a înregistrat 303,87% prezență la urne, la Secția de votare nr. 251. Procesul electoral a decurs fără incidente, în ambele secții de votare.
Interes major din partea alegătorilor din alte localități
La Secția nr. 179, amenajată în cadrul Școlii nr. 1, din Dascălu, au votat mulți care aveau domiciliul în alte localități. „La noi în secție este foarte aglomerat la listele suplimentare de alegători. Până la ora 14.00, numai la suplimentare am avut 156 de votanți. Per total, până la această oră au fost 559 de votanți. Procesul electoral se desfășoară normal. A fost o persoană care a fost respinsă pentru că avea buletinul expirat, dar asta s-a întâmplat din vina alegătorului”, ne-a explicat Alina Badea, președintele Secției de votare nr. 179, din Dascălu.
Vot pentru valorile europene
Cozi întinse au fost și la secțiile de votare din comuna Moara Vlăsiei, încă de la deschiderea urnelor. În fruntea alegătorilor s-a aflat primarul Andrei Filip. Vădit bucuros de prezența mare la vot a localnicilor, edilul ne-a spus: „Votez pentru valorile europene și pentru ca penalii să nu aibă acces la funcții publice. Prezența la vot este neașteptat de mare și cel mai bun lucru este faptul că oamenii își exercită dreptul. Le mulțumesc oamenilor pentru mobilizare! Păcat că este o lipsă de organizare din partea Guvernului în ceea ce privește procedura anevoioasă pe care o impune scanarea buletinelor de vot. Din cauza asta oamenii sunt nevoiți să aștepte minute în șir și se formează cozi mari”. În Moara Vlăsiei, numai la Secția de votare nr. 219 din cadrul Școlii Gimnaziale, până-n ora 15.00, votaseră 500 de persoane din 1.800, după cum ne-a spus Sorina Rosenberg, președintele al secției.
Liste suplimentare pentru europarlamentare
În jurul orei 14.00, în comuna Grădiștea, la Secția de votare nr. 208, din incinta Căminului Cultural, și-au exprimat votul la alegerile europarlamentare sau la referendumul pe justiție, aproximativ 360 de persoane. Cei mai mulți optaseră, însă, pentru alegerile europarlamentare. „Avem liste suplimentare pentru europarlamentare. Pe aceste liste, 86 de alegători au votat până acum la europarlamentare și 66 pentru referendum”, ne-a spus Anna Drugă, președintele Secției de votare nr. 208, din Grădiștea. Tot aici l-am întâlnit și pe președintele Consiliului Județean Ilfov, Marian Petrache, care ne-a spus că votase încă de dimineață, pentru că pune interesele județului Ilfov și ale cetățenilor săi mai presus de orice. ”Am votat. Am votat pentru că îmi doresc normalitatea. Vreau să avem un guvern normal, să ducem o viață normală și să fim respectați în Europa. Iar respectul se câștigă doar respectând”, ne-a spus Marian Petrache, președintele CJI. Acesta a subliniat și faptul că este deranjat pentru că Guvernul nu a luat măsuri pentru fluidizarea procedurii de vot.
Vot pentru binele românilor
La Grădinița nr. 1 din Petrăchioaia, în cadrul Secției de votare 234, la ora 14.00, deja votaseră 977 de oameni, din cei 2.700 care erau pe liste. Printre alegătorii arondați acestei secții, l-am întâlnit și pe primarul comunei, Mihai Dobre, care tocmai își exercita dreptul constituțional. „Votez pentru binele românilor. Sper să scăpăm de PSD, care ne-a blocat o mulțime de proiecte de maximă importanță pentru comunitatea noastră. Avem proiecte depuse încă de acum doi ani și jumătate pe care nici acum nu ni le-au aprobat. Sala de sport și asfaltarea a zece kilometri de străzi comunale sunt doar câteva dintre acestea. Avem mult mai multe lucruri frumoase pentru România în ceea ce privește politicienii pe care îi trimitem în Parlamentul European”, ne-a spus primarul Mihai Dobre.
„Politicienii să nu uite că sunt în slujba poporului”
Și localnicii din comuna Găneasa s-au mobilizat și au ieșit la vot. La Grădinița nr. 1 din localitate erau la urne atât tineri, cât și vârstnici. „Am vrut neapărat să votez. Am votat cu toată inima și sper ca politicienii cărora le-am încredințat votul meu să nu mă dezamăgească și să facă ce au promis în campanie, dacă vor câștiga. Să nu uite că sunt în slujba poporului și trebuie să facă tot ce le stă în putință pentru binele țării”, ne-a spus o alegătoare. „Ne bucurăm că oamenii, indiferent de vârstă, au înțeles că votul lor contează și au venit să aleagă ce consideră că e mai bine pentru ei. Sunt peste o sută de alegători, din șapte sute, până-n ora 14.00”, ne-a spus Cristina Florea, președintele Secției de votare nr. 198, din Găneasa.