Prețurile de la producători nu vor mai putea fi umflate de intermediarii care sunt în lanțul alimentar. În avantajul fermierilor, comisarul european pentru Agricultură propune transparența prețurilor din lanțul alimentar astfel încât să fie interzise practicile ilegale, printre care și mărirea artificială a prețului.

Astfel, Comisia Europeană (CE) a înaintat o propunere în baza căreia vor fi puse la dispoziție informații esențiale despre modul în care se stabilesc prețurile pe măsură ce produsele agroalimentare circulă de-a lungul lanțului de aprovizionare cu alimente.

Diferențele dintre prețul de vânzare și cel de cumpărare pot oferi informații despre costurile intermediare (cum ar fi transportul, asigurarea, depozitarea etc.) dintre vânzător și cumpărător. Mai multă transparență poate contribui la decizii mai bune ale întreprinderilor și poate îmbunătăți încrederea în tratamentul echitabil în toate etapele lanțului de aprovizionare cu alimente. Totodată, accesul ușor și în timp util la informații despre evoluțiile pieței este extrem de important pentru a face față în mod eficace concurenței pe piețele mondiale.

„Cutia neagră” a lanțului de aprovizionare

Deși sunt disponibile numeroase informații despre evoluțiile de pe piețele agricole (prețuri, volume de producție, stocuri etc.), nu există aproape deloc informații referitoare la alte piețe-cheie din lanțul de aprovizionare agroalimentar, adică acelea care funcționează între fermieri și consumatori la nivelul prelucrării alimentelor și la nivel de distribuție cu amănuntul. Aceste informații asimetrice între fermieri și ceilalți actori din lanțul de aprovizionare cu alimente creează un dezavantaj semnificativ pe piață pentru fermieri și reduc încrederea în tratamentul echitabil. Lipsa informațiilor despre evoluțiile pieței din partea prelucrătorilor și a distribuitorilor cu amănuntul a fost numită „cutia neagră” a lanțului de aprovizionare agroalimentar, iar propunerea amintită deschide această cutie.

Măsurile propuse vor viza sectoarele cărnii, ouălor, produselor lactate, fructelor și legumelor, culturilor arabile, zahărului, precum și sectorul uleiului de măsline. Măsurile se bazează pe sistemele și procedurile existente de colectare a datelor care sunt deja instituite și utilizate de operatori și de statele membre pentru raportarea informațiilor despre piață către Comisie, având acum o sferă mai largă de aplicare.

Fiecare stat membru va fi responsabil pentru colectarea datelor referitoare la prețuri și piață, iar CE recomandă ca statele membre să aleagă abordarea cea mai eficientă din punctul de vedere al costurilor și să nu vizeze întreprinderile mici și mijlocii pentru a reduce sarcina administrativă.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov,nr.453