Ca în fiecare an, snagovenii au așteptat cu nerăbdare și emoție momentul în care își vor sărbători comuna, cu ocazia „Zilelor Snagovului”. Pentru că, de fiecare dată, sărbătoarea localității le-au lăsat în memorie amintiri de neuitat. Iar anul acesta, putem spune cu mâna pe inimă, primarul Marian Oancea, împreună cu Consiliul local, s-a întrecut pe sine în organizarea acestui eveniment.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, nr. 454, ediția print
Trei zile a durat, anul acesta, sărbătoarea desfășurată, ca de fiecare dată, în parcul din Ghermănești, aflat în perimetrul cuprins între Primăria localității și Casa de Cultură „Anton Ivireanul”. Trei zile despre care, fără doar și poate, snagovenii își vor aminti multă vreme! Pentru că atât organizarea, cât și spectacolul artistic oferit au fost ireproșabile!
Astfel, cei aproape 2.000 de locuitori ai comunei prezenți în fiecare dintre cele 3 zile ale sărbătorii s-au putut delecta cu nenumărate delicii gastronomice, cum ar fi vestiții mititei de la „Mircea Măcelaru” sau cu păstrămioara suculentă care sfârâia pe grătarele încinse de acesta, dar și cu fructe de mare – scoici, creveți și caracatiță, cu shaorma, dar și cu gogoși, clătite uriașe, kürtos kolacs, plăcinte de casă sau înghețată.
Iar o așa ofertă delicioasă nu putea fi „asortată” decât cu un spectacol pe măsură, pentru ca totul să fie perfect. Și cine altcineva le-ar fi putut oferi snagovenilor momente artistice care să-i încânte, decât cunoscutul impresar Silviu Lăpădat, care și el, asemeni edililor comunei, s-a întrecut pe sine și a adus la Snagov artiști unul și unul.
Dar, s-o luăm pe îndelete…
Prima zi le-a aparținut copiilor talentați ai Snagovului
Vineri, 31 mai, a fost ziua în care copiii din cele 5 localități care alcătuiesc comuna au avut prilejul de a arăta cât de isteți și talentați sunt ei, ca o avanpremieră a sărbătorii lor, ziua de 1 Iunie. Aceștia le-au oferit celor prezenți, în primul rând mămici, tătici, bunici, unchi și mătuși etc., momente artistice emoționante, pline de candoarea copilăriei, care au smuls ropote de aplauze și au înrourat cu lacrimi ochii asistenței.
Așadar, în deschiderea spectacolului, a urcat pe scenă corul claselor I-IV de la școala din Ghermănești. Apoi, Alexandru Banu, din cls. a V-a, a interpretat, la pian, „Baladă pentru Adeline”, iar Lia Cristea i-a făcut o dedicație primarului Marian Oancea, cu titlul „Bine-i stă primarului”.
În continuare, ne-au cântat „Când voi crește mare” și „Joacă hora-n poieniță” prichindeii și prichinduțele din grupa mijlocie, clasa pregătitoare și clasa I de la școala din Tâncăbești. A urmat o minunată paradă a costumelor populare oferită de elevii cls. a III-a, Andra Anton a interpretat melodia „Te las cu inima”, iar copii cls. a II-a a Școlii „Mihai Eminescu”, din Ghermănești, ne-au convins că se pricep de minune să danseze. L-am mai remarcat apoi și pe Ștefan Teodorescu care a recitat, cu un aplomb, o intonație și o mișcare scenică impresionate, două poezii compuse de el însuși. Sara Tudorache a interpretat, la rândul ei, melodia „You say”, un grup de eleve din Ghermănești ne-au arătat că știu foarte bine dans modern, iar un cor ne-a încântat cu melodiile „I have a dream” și „We are the world”.
Sport muzică, teatru și dans
Că tinerii și copiii din localitățile Snagovului sunt polivalenți, ne-au convins momentele ulterioare ale programului pregătiți de aceștia.
Mai întâi, micii sportivi ai Clubului Voința Snagov, pregătiți de sensei Cristian Niculae și Andrei Vasiliu, ne-au tăiat literalmente răsuflarea cu demonstrația lor de karate Shotokan, apoi, fetele și băieții care activează în cadrul Asociației sportive „Dance Art Studio”, pregătiți de Claudia Zaharescu, ne-au încântat cu o multitudine de stiluri de dans, executate cu grație și acuratețe, dar și cu entuziasm și energie, demne de admirat.
Programul acestora, însă, s-a terminat în sala de spectacole a Casei de Cultură „Antim Ivireanul”, deoarece atât micuții artiști, cât și spectatorii au fost alungați de o ploaie torențială ivită pe neașteptate. Spectacolul copiilor talentați din comuna Snagov s-a încheiat cu schița „Domnul Goe”, a lui I.L. Caragiale, în interpretarea spumoasă a unui grup de elevi de la Liceul „Mihail Kogălniceanu”.
Odată încheiat programul copiilor-artiști din Snagov, toți am revenit în fața scenei, având în vedere că ploaia trecuse, pentru a asculta muzică de petrecere oferită de Taraful Laurențiu Pardalian de la Snagov: Alună, la țambal, Ică, la vioară, Ștefan – acordeon, George – la clape, Ilie – la contrabas și Laurențiu – voce.
Concurs de skandenberg, cu Radu Valahu
Pe o vreme perfectă, ziua a doua a început spectaculos, cu un concurs de Skandenberg organizat de cunoscutul campion mondial Radu Georgescu-Valahu. Snagovenii au putut, astfel, să-și încerce forțele atât la masculin, cât și la feminin. În finală, la masculin, s-au calificat Mihai Simion, Vlăduț Stan și Alexandru Panait, care au concurat apoi fiecare cu fiecare. S-a impus clar Mihai Simion, cu victorii nete asupra celorlalți doi adversari.
La feminin, s-au înscris 4 fete, printre care și o tânără mămică venită la sărbătoare cu bebelușul său de numai câteva luni, convinsă să participe de către Roxana Georgescu, soția lui Radu Valahu, multiplă campioană națională la acest sport.
La feminin, a câștigat titlul Cristina Caraman, din Republica Moldova, canoistă la Clubul Dinamo.
De remarcat și micuța Alesia Nicolae din Otopeni, 10 ani, care în pauza concursului ne-a încântat cu câteva melodii populare interpretate excepțional. Ea este pregătită de cunoscuta interpretă de muzică populară Valeria Arnăutu și a participat la nenumărate emisiuni la televiziunile specializate.
Să înceapă distracția!
Odată terminat concursul de skandenberg, Silviu Lăpădat a dat tonul la distracție. Pe scenă au urcat, rând pe rând, Gabi Sintion, cunoscut interpret de cântece de petrecere, soții Rodica și Valerian Grigore, cântăreți de muzică populară din Snagov, Diana Matei și Taraful Cleante, cu un program de muzică lăutărească și populară excepțional.
Momentul următor a fost cu totul și cu totul special. Marele actor de comedie Jean Paler i-a făcut să râdă pe snagoveni cu gura până la urechi, cu un monolog magistral interpretat, plin de umor cu accente satirice referitoare la tarele societății românești din ziua de azi.
Cel care a ridicat mai apoi „temperatura” atmosferei petrecerii a fost Gore Belanschi, fost component al trupei Azur. El nu a rezistat să stea prea mult pe scenă și a coborât în rândul mulțimii care abia mai încăpea pe platoul din fața scenei. El a reușit, cu melodiile interpretate, să-i facă să încingă o horă, în care s-au prins zeci de spectatori. Și-au ținut-o tot așa până la lăsarea nopții, când pe scenă a fost invitat Liviu Puștiu. Acesta i-a „mângâiat” pe toți cu ritmuri de manele care au strâns în jurul scenei aproape o mie de petrecăreți.
Atmosfera devenise incendiară, ca să ajungă apoi explozivă la sosirea multașteptatului Dorian Popa, care le-a oferit fanilor săi un show de zile mari. Astfel s-a sfârșit încă o zi în care distracția a atins cote maxime.
Ziua a treia, un apogeu al sărbătorii
Și în ultima zi a petrecerii, artiștii de excepție aduși de Silviu Lăpădat au creat o atmosferă de neuitat. Lui i s-a alăturat, în calitate de prezentatoare, Raluca Guslicov, cunoscută din serialul „Trăsniți în NATO”, actriță și interpretă de mare valoare.
Spectacolul a deputat cu recitalul unei tinere interprete din Balotești, Denisa Snagoveanu, fost membru al grupului vocal „Sunetul muzicii” condus de Cristina Manoliu, câștigătoare a concursului Baby Boom Show și a premiului 2 în cadrul Festivalului Mamaia Copiilor, în anul 2015. Am remarcat vocea minunată și interpretarea dată unei melodii a Laurei Stoica, „Tu mă crezi mai frumoasă decât știu eu”.
Ei i-a urmat pe scenă o reprezentantă a folclorului oltenesc din Gorj, directorul Ansamblului „Doina Gorjului”, Claudia Torop, care i-a încântat pe snagoveni cu ritmuri populare specifice zonei în care s-a născut, ritmuri care i-a scos pe snagoveni la joc.
În același registru, Gabi Sintion a revenit cu un nou recital, care a menținut la cote ridicate nivelul distracției, pentru ca, mai apoi, glasul puternic, timbrat, dar în același timp catifelat al Georgianei Lăpădatu, să îi „încingă” și mai abitir pe snagovenii puși pe petrecere. Așa cum o știm, Georgiana nu a avut răbdare să rămână pe scenă, departe de spectatorii săi, și a coborât printre snagoveni. Și să te ții petrecere! Zeci de oameni s-au prins în horă la îndemnul solistei și sub vraja melodiilor cântate, încât nici primarul nu a putut rămâne deoparte și s-a alăturat sârbelor jucate de concetățenii săi.
Spectacolul a continuat în același registru, iar muzica gorjenească a răsunat, din nou, prin vocea cristalină a Robertei Crintea, și ea membru al ansamblului „Doina Gorjului”. Gorjencei i-a luat apoi locul chiar Raluca Guslicov, care, la rândul său, a coborât în mijlocul spectatorilor. Recunosc, am fost plăcut surprins de forța interpretării sale și de calitatea excepțională a vocii.
Un final „apoteotic”
Chiar nu exagerez. Ultimele două momente au aruncat, literalmente, din nou, atmosfera petrecerii în aer. Alessia a fost cea care a dat startul cu un recital fantastic prin dinamismul extrem și prin calitatea extraordinară a interpretării, care i-a extaziat, de-a dreptul, pe spectatori.
Și, cum ploaia dădea semne că vrea din nou să-i alunge pe snagoveni, primarul a hotărât să dea startul focurilor de artificii, care i-au încântat la culme pe cei prezenți, prin grandoarea lor.
Apoi, apariția pe scenă a lui Dan Helciug cu Spitalul său de Urgență a fost momentul culminant al întregii petreceri, solistul, un showman desăvârșit, realizând un final apoteotic a unei sărbători cum puține au mai fost.
La mulți ani, Snagov!