Primarul Vasile Cimpoeru implementează, ajutat de consilieri, proiectele de infrastructură

Pentru a administra eficient un oraș cum este Bragadiru, trebuie să fii permanent conectat la problemele comunității. Să fii implicat și dornic să rezolvi problemele cetățenior, să fii un adept al dezvoltării și modernizării, al parteneriatelor solide între instituții.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.461

Aproximativ 23.000 de cetățeni sunt înre­gistrați oficial ca locuitori ai orașului Bragadiru, dar în realitate numărul este cel puțin triplu, având în vedere dezvoltarea imobiliară masivă a ultimilor ani. Zeci de mii de bucureșteni, dar nu numai, au ales să părăsească metropola aparent ofertantă a kilometrului zero al țării, pentru a-și face o casă sau pentru a deveni proprietari al unuia dintre miile de apartamente ce au fost construite în această zonă considerată mult mai avantajoasă imobiliar decât Capitala.

Având în vedere aceste aspecte, pentru gospodarii comunei, fiecare zi este o adevărată provocare. Pe de o parte, Primăria Bragadiru și Consiliul Local trebuie să acționeze în sensul dezvoltării și modernizării orașului, pe de altă parte, trebuie să reușească, împreună cu toate celelalte instituții ale urbei, să mențină un echilibru care să permită siguranța și confortul cetățenilor.

Asfaltarea străzilor, o muncă permanentă

Activitatea primăriei nu stă însă în loc, între atâtea probleme. Primarul Vasile Cimpoeru, sprijinit de consilierii locali, pune în practică proiectele inițiate. Prioritare în oraș sunt, ca și în restul județului și în întreaga țară, străzile.

”Avem acum un număr de 11 străzi, pe care se fac lucrări de reparații cu nivelare, se așterne piatră spartă și se face compactare. Nu putem să facem asfaltare în zona cartierului Independenței deoarece acolo, cu sprijinul Consiliului Județean, trebuie să dăm drumul la un proiect de canalizare pentru apele pluviale. Avem mari probleme cu inundațiile. Pânza freatică este foarte sus. Când plouă, se ridică la limita solului.

Locuitorii cartierului Independenței se confruntă de ani de zile cu inundațiile produse de precipitații. Deseori, primăria trebuie să intervină cu zeci de utilaje pentru a evacua apa care se strânge în zonă, în urma unor ploi mai abundente. Una dintre cauzele inundațiilor dese este expusă ­într-un studiu de fezabilitate cu privire la modernizarea străzilor din acest cartier. Studiul arată că, în conformitate cu Studiul Geotehnic, „hidrogeologia zonei se caracterizează prin existența unei pânze freatice superficiale, care se găsește cantonată în nisipuri. Nivelul apei se află la adâncimi cuprinse între 7-10 m de la suprafața terenului și este alimentată din infiltrații de la suprafață și din râul Ciorogârla”. „Înainte de 1989, pe teritoriul acestui cartier se afla o orezărie. În aceste condiții, este de înțeles ce se întâmplă aici în privința inundațiilor frecvente și s-a luat decizia amenajării unei rețele separate pentru captarea apei pluviale. Proiectul de captare a apelor pluviale implică costuri enorme de subtraversare a Centurii și de pompare către Ciorogârla. Din cartierul Independenței sunt aproape 10 km. Apele pluviale vor fi dirijate prin trei bazine de retenție”, ne-a spus primarul Vasile Cimpoeru. ”Se va face o dezbatere publică pentru a se prezenta proiectul. S-a avut o primă discuție cu cetățenii, studiul de fezabilitate este gata, proiectul este făcut, s-a intrat acum în faza terminală, de licitație. Rețeaua va avea 11 km în total. Circa 60 de străzi vor beneficia de această rețea de canalizare pentru ape pluviale. Dar lucrarea se va face prin parteneriat, mai exact o asociere cu Consiliul Județean, pentru că altfel suntem depășiți din punct de vedere financiar”, a mai precizat viceprimarul orașului, Dumitru Marian Grigore.

Ce permite anul acesta bugetul local

O serie de lucrări sunt posibile datorită finanțării de la bugetul local, ne-a mai spus edilul. ”La capitolul reparații străzi, nivelare, așternere cu piatră spartă, avem str. Ghidigeni, Sidefului. Gladiolelor, Epocii, Eliberării, Crișul Repede, Văilor, Dunării, Ortacului, Drăganului și Jiului. Toate aceste străzi se află în Cartierul Independenței, cu excepția Ghidigeni, Sidefului și Gladiolelor, în Cartierul Latin. În afară de gaz și curent, acolo nu există apă și canal. Din acest motiv aceste străzi sunt încă ținute în acest stadiu. Sperăm ca în toamnă să fie finalizat proiectul mare de 430 milioane de euro de alimentare cu apă și canalizare.

Altă investiție presupune lucrări de modernizare a sistemului rutier în zona km 8, pentru străzile Leordeni, Măcrișului, Cetatea Deva, Mărășești, Taninului și râul Vega. Restul, suntlucrări de întreținere și reparații, pe străzile: Cristalului, Safirului, Mărgelelor, Dantelei, Diamantului, Gladiolelor, Speranței, Libertății, Smârdan, Rahova, Drep­tă­ții, Verii, Ghioceilor.

Trotuare sunt deja executate pe str. Mărgelelor și str. Smârdan, iar o reparație a fost efectuată  în zona str. Muzelor, unde au fost mari probleme, deoarece s-a lăsat terenul foarte mult la intersecția cu str. Năzuinței.

Lucrările de întreți­nere și reparații, au un termen de 60 de zile,  iar celelalte, termen de 7 luni. Ordinul de începere a fost dat în 28 iunie 2019. În prezent se lucrează pe str. Verii, Mărgelelor și a fost finalizată str. Smârdan.

Iluminat public și fluidizare a traficului pe toată raza orașului

Prioritățile primăriei din Bragadiru nu se opresc aici. La fel de multă atenție se acordă proiectului ce prevede modernizarea sistemului de iluminat pe DN6 cu lămpi LED. Se lucrează pentru ca iluminatul public să existe pe toată raza orașului Bragadiru. Sunt cuprinse deja străzile Monumentului, Libertății, Speranței, Câmpia Libertății, Smârdan și str. Sabar.

O altă lucrare are în vedere realizarea unui sens giratoriu la intersecția cu DN 6 pentru a fluidiza traficul la km 8, la intersecția cu str. Celofibrei, iar acesta ar fi cel de-al cincilea sens giratoriu din Cartierul Independenței și Cartierul Verde. Pentru fluidizarea traficului s-a decis și realizarea unei noi străzi, în lungime de 435 metri, ce va face legătura între str. Diamantului și DN 6, pentru a permite un trafic decent în cartierele Diamantelor și Coralului.

Pentru orașul Bragadiru sunt la fel de importante pasarelele.  O nouă pasarelă a fost recepționată pe 15 iulie, în zona RoStar, pentru traficul pietonal. Este cea de a patra pasarelă, ­într-o zonă unde se petreceau foarte multe accidente rutiere, deși exista trecere de pietoni. Puncte negre din punctul de vedere al traficului mai sunt în zona Smârdan și zona fabricii Larofarm, cu multe accidente, șoferi și pietoni neatenți. Aceste patru pasarele au redus foarte mult accidentele pe trecerea de pietoni, ne-a spus primarul care a menționat că în final vor exista șapte pasarele pietonale.

Ambrozia, o problemă acută pentru administrație

Mihai Zaharia, adjunct al Poliției Locale a orașului Bragadiru, ne-a spus că cea mai mare problemă cu care se confruntă administrația în prezent o reprezintă proprietarii de terenuri infestate cu ambrozie.  O plantă care în ultimii ani este vinovată de declanșarea unor alergii foarte greu de suportat. E un fenomen la nivel național care dă mari bătăi de cap autorităților, deși există de anul trecut reglementări în acest sens. ”Ne este foarte greu să identificăm proprietarii terenurilor pe care crește ambrozie și să le dăm somație, apoi să urmăm procedura stabilită anul trecut prin Legea 62, de combatere a ambroziei”, ne-a spus Mihai Zaharia.

Procedura legală presupune că autoritățile publice locale, în speță primăria, identifică proprietarii, trimit somații, iar sancțiunile sunt aplicate de o comisie din cadrul Prefecturii. Sunt temerne ce au în vedere sancționarea proprietarilor de terenuri care nu ajută la combaterea ambroziei. Până  pe 15 iulie trebuiau să se ia măsuri, având în vedere că din luna august, ambrozia începe să provoace probleme persoanelor alergice. Dacă la nivelul județului Ilfov s-au dat circa 800 de somații, 100 dintre acestea au fost trimise în Bragadiru.

”Practic proprietarul trebuie să smulgă ambrozia. Dacă se taie, de la ploi crește la loc. Planta s-a adaptat extraordinar de bine. După jumătatea lunii august începe să fie periculoasă pentru cei alergici. Este o plantă care s-a modificat genetic. Pentru ca cetățenii să le poată identifica, somațiile trimise sunt însoțite și de câteva fotografii, în diferite stadii de evoluție ale plantei, de când e mică, până când ajunge la polenizare. Noi ne-am făcut datoria din punctul de vedere al primăriei. Este necesară igienizarea trenului prin salubrizare și împrejmuirea terenului”, a mai spus adjunctul Poliției Locale din Bragadiru.

Oficialul ne-a explicat că problemele nu se opresc aici. Poliția Locală are de luptat cu cei care aruncă deșeuri pe domeniul public, dar și cu câinii fără stăpân care sunt aduși din București, de diferite organizații și eliberați în Bragadiru. ”Colegii noștri reușesc greu să identifice făptașii pentru că suprafața orașului Bragadiru este foarte mare”, ne-a spus Mihai Zaharia care este de părere că extinderea numărului camerelor de supraveghere ar putea fi o soluție eficentă de luptă împotriva celor certați cu legea.  Punctele vulerabile sunt la limitele cu sectorul 5 și 6 ale Bucureștiului. Este zona unde există și suprapuneri și apar foarte multe construcții fără autorizații. Mai sunt probleme cu șoferii nediscilplinați în trafic, care parchează sau staționează neregulamentar, mai ales în zonele unde se construiesc ansambluri de locuințe care nu au suficiente locuri de parcare sau unde oamenii aleg să ofere altă destinație spațiului de parcare de care dispun. ”În cartierele noi sunt cele mai mari probleme, iar de acolo avem cele mai multe sesizări, peste 90%. Oamenii, în loc să își bage mașinile în curte, preferă să le țină afară. În vatra veche a satului cetățenii respectă legea însă peste 70.000 de persoane nu au buletin de Bragadiru, iar numărul polițiștilor este prea mult prea mic. Cele mai multe probleme le avem în cartierele noi. Deși există un protocol de colaborare cu Poliția Națională, nu este deloc simplu să gestionezi furturile din locuințe, parcarea ilegală, tot felul de incindente precum recenta crimă petrecută în Cartierul Latin, ori persoane care consumă substanțe interzise cum am depistat în parcul Bragadiru. În astfel de cazuri, colegii noștri cer sprijinul Poliției Naționale”, ne-a mai spus oficialul.