Nu cumpăraţi bijuterii de la comercianţii ambulanţi!
Potrivit site-ului Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), în România sunt considerate metale prețioase, conform legii, aurul, argintul, platina și paladiul, iar desfăşurarea de operaţiuni cu metale prețioase și pietre prețioase necesită, conform legii, o autorizare prealabilă. Autorizaţia (sau o copie a sa) trebuie să fie afişată într-un loc vizibil, în interiorul magazinului!
Articol apărut nr. 463 al Jurnalului de Ilfov, ediția print.
Pietrele prețioase sunt diamantele, rubinele, safirele si smaraldele. De asemenea, regimul pietrelor prețioase se extinde și perlelor naturale, perlelor de cultură și celorlalte pietre scumpe – termenul vechi de pietre semiprețioase a fost înlocuit pentru a nu genera confuzii cu termenul de pietre scumpe! Termenul de piatră scumpă este cunoscut în literatura de specialitate drept gemă, iar știinţa care se ocupă cu studiul acestor pietre poartă numele de Gemologie. Pietrele scumpe sunt pietre naturale ale căror valoare este ridicată, fiind necesar să li se acorde o mare atenţie la achiziţionare!
Există trei categorii generale de pietre utilizate pentru bijuterii sau obiecte de podoabă.
1) Pietrele naturale – sunt în general pietre cu calităţi fizice sau optice deosebite. Aceste pietre pot avea o compoziţie diferită, de la o singur element chimic (de exemplu diamantul, care este alcătuit din carbon pur) la o multitudine de elemente chimice (de exemplu: turcoaza).
2) Pietrele sintetice – care reprezintă reproduceri identice din punct de vedere chimic al pietrelor naturale, dar sunt pietre create de om în condiţii de laborator (de exemplu: rubinul sintetic, safirul sintetic etc.)
3) Pietrele artificiale – acele pietre create de om în condiţii de laborator, dar a căror compoziţie este diferită de orice alte pietre existente în natură (de exemplu: cubic zirconia).
Ce trebuie să știţi despre perle?
Sunt formaţiuni solide ce se formează în interiorul unor moluşte (scoici sau melci) marine sau de apă dulce, printr-un proces biologic. Există două categorii generale de perle – cele naturale, care se formează în urma unui proces de geneză ce are loc în mod natural în moluşte perlifere în urma lezării acestora de către particulele fine dintr-o substanță solidă (ex: un fir de nisip). Perlele naturale pot fi perle marine (produse de scoici ce traiesc în apă sărată) și perle de apă dulce (produse de scoici ce trăiesc în apă dulce). Și avem perlele de cultură, care se formează în mediu controlat (bazine special amenajate), de către scoici perlifere, în urma «însămânţării» manuale a acestora cu un nucleu dintr-o substanță solidă (de regulă tot o bucată de sidef, cu dimensiuni variabile). În funcție de tipul de scoică perliferă și acestea se pot deosebi în perle marine și perle de apă dulce. Perlele de cultură reprezintă cea mai mare clasă a perlelor existente pe piaţa mondială.
Ce trebuie să urmăriţi la achiziţionarea de pietre sau metale prețioase?
La achiziţionarea bunului trebuie să cereţi informaţii complete despre produs, preț, condiţii de cumpărare (dacă acestea există)! Feriţi-vă de oferte de vânzări nesolicitate! Asiguraţi-vă că veţi primi un Certificat de calitate în original: Certificatul de calitate trebuie să conţină obligatoriu detalii corecte, precise și complete referitoare la produsul cumpărat (titlul metalului, natura pietrelor etc.) – datele de identificare ale operatorului economic de unde achizitionaţi produsul. Asiguraţi-vă că primiţi factura fiscală sau bon fiscal care să justifice cumpărarea produsului. Cereţi informaţii suplimentare despre garanţia oferită produsului şi eventualele probleme de service ce pot să apară! Verificaţi politica respectivei companii de returnare a bunurilor, în cazul apariţiei unor defecte ulterioare, de exemplu.
Rețineți!
Asiguraţi-vă că locul de unde cumpăraţi beneficiază de o autorizaţie pentru vânzarea de obiecte din metale prețioase și pietre prețioase. Marcarea cu marca statului se realizeaza NUMAI de către ANPC. Prețurile de vânzare a metalelor prețioase și a pietrelor prețioase nu sunt impuse de nicio instituţie de stat! Evitaţi chilipirurile! Evitaţi să cumpăraţi bijuterii de la persoane care „vă acostează” pe stradă sub diverse pretexte! Cereţi Certificat de Calitate pentru produsul achiziţionat. Puteţi cere suplimentar un Buletin de Expertizare al obiectului, realizat de specialiştii Direcţiei Metale Prețioase și Pietre Prețioase din cadrul ANPC. Nu cumpăraţi obiecte din metale prețioase cu greutate suspectă!
Atenție la imitații, umpluturi, acoperiri, dublete sau triplete!
Contrafacerile în domeniul metalelor prețioase sunt multe și pot îmbrăca diferite forme precum imitațiile, de exemplu. Există mai multe metale și aliaje ce pot semăna vizual cu metalele prețioase. Atunci când sunt realizate bijuterii sau alte obiecte din aceste metale, ele pot induce în eroare și un ochi experimentat, dacă nu se realizează o analiză chimică. Apoi, umpluturile – uneori din cauza construcţiei sau modelului, bijuteriile prezintă cavităţi goale ce pot fi umplute cu metal comun sau cu metal prețios cu titlu inferior sau chiar cu alt metal prețios decât cel de la suprafaţă. Aceste cavităţi sunt închise cu abilitate, umplutura devenind practic „invizibilă” ochiului neavizat. Dacă un obiect din metal prețios are și elemente din metal comun sau oţel, ca urmare a design-ului, orice producător serios, specifică pe aceste părţi cuvântul „METAL” sau „STEEL”. Există, de asemenea, obiecte din metal comun acoperite cu un strat subțire de metal prețios. Aceste obiecte nu pot fi depistate decât după o analiză a obiectului de către specialişti.
Și în cazul pietrelor prețioase, la fel ca și în cazul metalelor prețioase, există o serie de contrafaceri. De exemplu, există foarte multe pietre de imitație pentru pietrele scumpe. Îmbrăcând forme chimice diverse, de la banale sticle și materiale reproduse sintetic, toate aceste imitații sunt periculoase, întrucât sunt aproape imposibil de depistat fără o analiză riguroasă de laborator. În sens larg, absolut orice piatră care nu este ce susţine descrierea sa reprezintă o imitație. Se pot întâlni astfel imitații de pietre scumpe realizate cu ajutorul altor pietre scumpe. Vorbim aici, apoi, de ”dublete și triplete” – imitații care constau în realizarea de ”pietre compuse”, unde alături de o piatră naturală, sunt lipite alte pietre de imitație sau pietre naturale cu o valoare mai scăzută. Lipirea celor două sau trei părți se realizează fix, linia de lipire devenind invizibilă pentru ochiul liber. Nu în ultimul rând, unele pietre naturale pot fi supuse anumitor tratamente (chimice sau fizice) ce modifică aspectul lor (culoare, lustru, transparență etc.), acestea devenind pietre de imitație.
Unde se poate verifica produsul cumpărat?
Direcţia Metale prețioase și Pietre prețioase și Proces Kimberley din cadrul ANPC dispune de laboratoare de analiză și personal autorizat să realizeze verificări și expertizări ale obiectelor din metale prețioase și pietre prețioase. Direcţia realizează operațiuni cu publicul, prin ghișee, în 20 reședinte de județ și în București.