Duminică, 25 august, comuna Mogoșoaia ne-a invitat la vernisajul celei de-a doua ediții Gigantica! O ediție care a stat din nou sub semnul unei ploi torențiale …”artistice”, care nu a reușit totuși să alunge iubitorii artei veniți să admire lucrări realizate din materiale reciclabile de studenții Universității de Artă București, sub îndrumarea artistului Alexandru Rădvan.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 465, ediția print
Anul acesta, tabăra de creație Gigantica a fost ECO și prietenoasă cu copiii, care au fost și ei invitați să contribuie la realizarea unei lucrări de artă. Sub atenta supraveghere a artistei Gabriela Petre, coordonatoarea atelierului de pictură pentru micii giganți, aproape 20 de copii au umplut de culoare un fioros șarpe de poveste, un personaj puternic și supradimensionat, păzitorul locului. Experiența Gigantica a permis unor artiști precum Ștefăniță Tudor, Andra Manafu, Cătălin Velea, Adriana Preda, Sînziana Coșoianu ori Sebastian Oară să își lase imaginația să creeze lucrările de mari dimensiuni pe care noi le-am admirat la Mogoșoaia, dar pe care le puteți găsi și voi, timp de încă o lună. Veți găsi în Poiana Mare: Feminitate, Gladiatori învins, Trendy, Visător, Simulare, Străjerul, Sunt urât și Autoportret la Mogoșoaia și Străjerul, realizat de copii.
O ediție mai dificilă, din cauza materialelor folosite
Adina Gheorghiu, reprezentant al Primăriei Mogoșoaia, ne-a spus că, din punct de vedere compozițional, această ediție a fost mai grea decât prima, chiar din cauza materialelor neconvenționale și din punctul de vedere al efortului depus de artiști. Prezentatorul evenimentului, Andi Tuțescu a subliniat că asistăm la o sărbătoare interactivă a celei mai mari tabere de artă din România. ”Avem o poiană plină de creații artistice a căror realizare a început pe 4 august. Au urmat trei săptămâni de muncă asiduă. Artiștii au venit aproape zilnic, lucrând cu materiale reciclabile precum anvelope și diferite părți din mașini, dar și foarte multe culori”, a povestit Andi Tuțescu. Alexandru Rădvan a explicat că în mod normal edițiile a doua, a treia și următoarele ies mai ușor decât prima. ”Anul acesta au mers multe lucruri mai ușor, pentru că experiența organizatorică exista, numai că tot ce a însemnat parte fizică de lucru a fost infinit mai grea. Au fost materiale noi, dure, pe care artiștii le-au văzut cu două zile înainte de începerea taberei, deci au trebuit să devină creativi într-un timp foarte scurt și să muncească în condiții foarte grele, la temperaturi de 40 de grade”, ne-a spus artistul a cărui lucrare se intitulează ”Gladiator învins pentru tata”, fiind dedicat memoriei tatălui său. Gabriela Petre, artista ce a coordonat lucrarea copiilor, a explicat că cei mici au pictat pentru că era foarte greu pentru ei să manevreze materialele din care a fost creat șarpele, adică multe anvelorpe. ”L-am pregătit pentru pictură și împreună cu copiii ne-am jucat cu culorile”, a spus artista.